Με το Σκοπιανό στο peak του και τον –για να το θέσω κομψά –εσωκομματικό διάλογο που γίνεται στη ΝΔ περί του θέματος, μια συνάντηση ΜητσοτάκηΣαμαρά –ακόμη κι αν γίνει εκτός των τειχών της πρωτεύουσας –οφείλετε να παραδεχτείτε πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οπως έμαθα, λοιπόν, δείπνο εντός έδρας ή μάλλον εντός της εκλογικής του περιφέρειας θα παραθέσει απόψε στον πρόεδρο της ΝΔ και στη σύζυγό του ο πρώην πρωθυπουργός. Το ζεύγος Μητσοτάκη αναμένεται να φτάσει αργά το απόγευμα στην Καλαμάτα (από την Ηλεία όπου θα περιοδεύει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) προκειμένου να παραστεί αύριο στη μεγάλη γιορτή της Υπαπαντής. Ο Σαμαράς, που δεν έχει λείψει ποτέ τέτοια μέρα από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, προσκάλεσε τον Κυριάκο και τη Μαρέβα σε δείπνο και εκείνοι ανταποκρίθηκαν. Τώρα, αν αναρωτιέστε μήπως η συζήτηση έχει μόνο κοινωνικό χαρακτήρα ή περιοριστεί στις ομορφιές της Μεσσηνίας, εγώ έχω να επισημάνω πως δεν το θεωρώ πιθανό. Πάντως, όπως, μου θύμισε παλαιό στέλεχος της ΝΔ, η Καλαμάτα αποτελεί σκηνικό συναντήσεων με ειδική σημειολογία. Εκεί, ας πούμε, συναντήθηκαν προεκλογικά το 2004 Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και σφραγίστηκε το διαβατήριο για την επιστροφή του μεσσήνιου πολιτικού στο κόμμα.
Ο Σαμαράς θα πάει στο συλλαλητήριο;
Μιας και αναφέρθηκα στον Αντώνη, να σας πω και μια ακόμη είδηση. Σχεδιάζει να παραστεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής και ήδη έχουν ενημερωθεί για την πρόθεσή του αυτή αρκετοί εκ των πολιτικών του φίλων εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οσον αφορά τον έτερο πρώην πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί (και σε αυτή την εκδήλωση) από μέλος της οικογενείας του, και συγκεκριμένα τον γιο του Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστα.

Τι θα πει ο Μίκης στο Σύνταγμα;

Μένω στο συλλαλητήριο για να σας πληροφορήσω ότι έχω μάθει κάποια πράγματα σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη από το βήμα της συγκέντρωσης. Ο Μίκης, ο οποίος προ ημερών είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά στα «ΝΕΑ» τι έγινε στο κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο το 1991 και πως οι αποφάσεις εκείνου του Υπουργικού οδήγησαν στις αποφάσεις του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992, θα πει –σύμφωνα με πράκτορά μου –πράγματα που δεν έχουν ως φαίνεται ακουστεί ξανά. Για να είμαι ειλικρινής, η πηγή μου ήταν κατηγορηματική: «Ο Μίκης θα προκαλέσει σοβαρέςαναφλέξεις στο πολιτικό σύστημα». Επειδή, ωστόσο, απεχθάνομαι τα spoiler, θα σας αφήσω σε αγωνία μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι.

Ο νέος πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών

Συνεδρίασε χθες στο Στρασβούργο η Ολομέλεια των Ευρωσοσιαλιστών. Βασικό θέμα ήταν η παραίτηση του Τζιάνι Πιτέλα από την προεδρία της ομάδας επειδή θα κατέβει υποψήφιος στις ιταλικές εκλογές. Μέχρι τότε, χρέη προέδρου θα εκτελεί ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν. Στις 7 Μαρτίου θα γίνουν οι εκλογές εντός της ομάδας για τον νέο πρόεδρο και, όπως μου μεταφέρθηκε, ο Μπούλμαν θα είναι μάλλον ο μοναδικός υποψήφιος. Παρεμπιπτόντως, στη χθεσινή του ομιλία ο Γερμανός είπε πως «είναι καιρός και πρέπει να ηγηθούμε της Αριστεράς». Εικάζω, άρα, πως το ευρωσοσιαλιστικό φλερτ στον Τσίπρα θα συνεχιστεί. Εξάλλου, σύμφωνα με τις πηγές μου, και ο Ούντο φιλοτσιπρικός είναι, απλώς όχι τόσο όσο ο Πιτέλα.

Η Μπενφίκα, ο Σεντένο και η Ελλάδα

Είναι δυνατόν η Μπενφίκα, η ομάδα που φιλοξένησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη έλληνες ποδοσφαιριστές, να αποτελέσει εμπόδιο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους από το Eurogroup; Το ερώτημα δεν είναι υποθετικό. Εξηγούμαι αμέσως. Ο νέος πρόεδρός του Μάριο Σεντένο φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του πορτογαλικού Τύπου αναμειγμένος σε οικονομικό σκάνδαλο που αφορά την Μπενφίκα, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται ακόμη και η παραμονή του στην προεδρία του Eurogroup. Στην περίπτωση που υποχρεωθεί να φύγει, θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να εκλέξουν επειγόντως τον αντικαταστάτη του. Και όλα αυτά ενώ οι ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος είναι το πρώτο θέμα που τους απασχολεί. Η πορτογαλική κεντροδεξιά αντιπολίτευση ήδη θέλει να πάει το θέμα στη Βουλή της χώρας και στην Ευρωβουλή, αλλά ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα καλύπτει πλήρως τον Σεντένο. Ανθρωποι του τελευταίου στις Βρυξέλλες έλεγαν δε σε ανταποκριτή μου εκεί ότι αυτός συνεχίζει τη δουλειά του κανονικά. Προετοιμάζει, μάλιστα, επισκέψεις του σε χώρες της ευρωζώνης, όπως π.χ. στην Ελλάδα στην οποία, λέει, θα έρθει προς το τέλος του μήνα.

Τώρα αγαπούν τον Σημίτη

Το καλοκαίρι έλεγε για εκείνον πως ήταν ο άνθρωπος «που έβλεπε τις μίζες να περνούν», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα βγουν σκελετοί από την ντουλάπα που αφορούν στην περίοδο διακυβέρνησής του. Τώρα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας… αγάπησε ξανά τον Κώστα Σημίτη. Το λέω γιατί μαθαίνω πως η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για το Σκοπιανό έγινε δεκτή με ικανοποίηση στο Μαξίμου. Και όχι μόνο, αφού φιγουράρισε στην πρώτη σελίδα της «Αυγής» και στελέχη, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, την αξιοποίησαν ως επιχείρημα για να πιέσουν το Κίνημα Αλλαγής να συμπράξει με την κυβέρνηση, φοβούμενοι το «όχι» του Καμμένου. Λέτε να βγει τώρα και ο Τσακαλώτος να αποθεώσει Σημίτη για την ένταξη στην ΟΝΕ;