Σήμερα διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής εκδήλωση για τα 100 χρόνια του υπουργείου Υγείας. Στο πάνελ των ομιλητών θα βρίσκονται ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός, ο Νίκος Βούτσης και ο Γιάννης Δραγασάκης. Και κανένας άλλος πολιτικός. Για να γίνω πιο σαφής, κανένας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κοινώς, κανένας πρώην υπουργός Υγείας. Επειδή μου έκανε εντύπωση πήρα τις πηγές μου στο ΠΑΣΟΚ και ρώτησα γιατί; Μου επισήμαναν ότι έλαβαν μια ηλεκτρονική πρόσκληση για το event και τίποτε άλλο. Και κάποια στιγμή τούς κάλεσαν από κάποια γραμματεία του υπουργείου να τους ρωτήσουν αν θα παραβρεθούν. Ο μόνος, λέει, που δέχθηκε κρούση για να μιλήσει ήταν ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο οποίος μόλις διαπίστωσε ότι ήταν ο μοναδικός αρνήθηκε ευγενικά. Περίπου τα ίδια συνέβησαν και στην Πειραιώς. Και όπως μου είπαν οι γαλάζιοι, δεν θα πάει κανείς τους γιατί δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους συριζαίους. Ενας πράκτοράς μου διατήρησε μια επιφύλαξη για τον Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά υποθέτω δεν θα βγει εκτός κομματικής γραμμής. Ακόμη και για χάρη της συναυλίας που θα δώσουν τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Το πρώτο «ρήγμα» στο ΚΠΙΣΝ

Διάβασα κι εγώ χθες τις εξηγήσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον εγκλωβισμό μελών της Παιδικής Χορωδίας της Λυρικής σε ασανσέρ του κτιρίου της την περασμένη Κυριακή. Το περιστατικό προκάλεσε εύλογο φόβο (για να το θέσουμε κατ’ ευφημισμόν) στα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους, αλλά η ΚΠΙΣΝ ΑΕ στην ανακοίνωσή της επέμεινε ότι δεν υπήρξε σοβαρός κίνδυνος και «σε καμία στιγμή έλλειψη οξυγόνου». Να, όμως, που το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος – οι δωρητές του ΚΠΙΣΝ δηλαδή – με νεότερη ανακοίνωσή του καταγράφει το πρώτο σοβαρό «ρήγμα» στη μεταξύ τους σχέση. «Η σωστή διαχείριση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί συμβατική υποχρέωση και προϋπόθεση για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη εκ μέρους του Ιδρύματος…» είναι η προειδοποιητική βολή. «Το ΙΣΝ αναμένει από τους αρμόδιους τις διαβεβαιώσεις ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία και τη βέλτιστη εμπειρία των επισκεπτών… εκκινώντας από την πιο θεμελιώδη ανάγκη, αυτή για ασφάλεια». Σαν σφάξιμο με το βαμβάκι μού ακούγεται εμένα.

Ο Φώτης μαθαίνειτα σόσιαλ μίντια

Ο Φώτης Κουβέλης όχι μόνο επιστρέφει στο προσκήνιο με αφορμή το Σκοπιανό, αλλά επιπλέον εξοικειώνεται με τις νέες τεχνολογίες. Μόνο έτσι μπορώ να δικαιολογήσω την πρόσκληση που έλαβα στο facebook από τον ίδιο – ή όποιον, τέλος πάντων, διαχειρίζεται το προφίλ του – για την εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), που έχει δημιουργήσει μετά την αποχώρησή του από τη ΔΗΜΑΡ. Το πάνελ, μάλιστα, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού θα το πλαισιώσουν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Λαμβάνοντας υπόψη το θέμα και τους ομιλητές – για την ακρίβεια, τον εξής έναν Δανέλλη – οφείλω να παραδεχθώ ότι ο Φώτης έχει επιμονή. Συνεχίζει ακόμη να προσπαθεί να βοηθήσει την πρώτη φορά Αριστερά. Τι κι αν αυτή δεν τον βοηθά;

Ποιος θα στήσει εξέδρα στο Σύνταγμα;

Από τους τρεις φιναλίστ που διεκδικούσαν τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα, «νικήτρια» βγήκε η Συντονιστική Επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, λαμβάνοντας από το Δήμο Αθηναίων την άδεια για τη διοργάνωση, η οποία προβλέπει την τοποθέτηση εξέδρας στην πλατεία. Το Συντονιστικό των Παμμακεδονικών προσκόμισε χθες έγγραφα υποστήριξης φορέων και τα καταστατικά τους. Γι’ αυτό και το αίτημά τους, κρίθηκε ως το πιο αντιπροσωπευτικό των ενδιαφερόμενων να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο φορέων και οργανώσεων. Εκτός διοργάνωσης έμειναν οι Δημήτριος Μιχάκης και Γεώργιος Κόκκας. Δεν πειράζει, όλο και κάποιο talent show θα βρεθεί για αυτούς.

Στις Βρυξέλλες μιλούν για την Ενέργεια

Κατάσκοπός μου στις Βρυξέλλες με ενημέρωσε πως την ώρα που εμείς ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με το Μακεδονικό, στην καρδιά της Ενωσης ασχολούνται με άλλα πράγματα. Εξηγούμαι αμέσως. Βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων έχουν μαζευτεί εκεί για να συζητήσουν περί ενεργειακής πολιτικής. Οπως μου μεταφέρθηκε προχθές μίλησαν για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου και πώς θα μπορούσε αυτή να διασφαλιστεί και χθες για τις κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα ενέργειας – κυρίως αυτά του ηλεκτρισμού. Από ελληνικής πλευράς βρέθηκαν εκεί οι Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χάρης Θεοχάρης και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Μανιάτης, μάλιστα, προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του για τη σημασία των αγωγών ΤAP και East Med – όπου υπάρχει συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου – στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Και φρονεί, μαθαίνω, πως έτσι θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε και ένα γεωπολιτικό διαπραγματευτικό ατού. Εγώ, πάντως, άλλο έχω να παρατηρήσω. Στην ελληνική αντιπροσωπεία δεν υπήρχε ούτε ένας συριζαίος βουλευτής. Εικάζω ότι έχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούν οι σύντροφοι.

Απόγευμα εκδηλώσεων

Προσεκλήθην χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Ιωαννίδη «2009: Οι τελευταίες εκλογές της μεταπολίτευσης», από τις εκδόσεις Athens Voice Books. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα το απόγευμα και στο πάνελ θα βρίσκονται οι Παύλος Γερουλάνος , Λίνα Παπαδάκη, Θωμάς Γεράκης και Γεράσιμος Μοσχονάς. Ομολογώ πως βρίσκομαι σε δίλημμα. Γιατί επίσης σήμερα και μία ώρα νωρίτερα είναι η ανοιχτή συζήτηση του Κύκλου Ιδεών με τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Βασίλη Μαρκή, Χρίστο Μυλωνόπουλο, Σταύρο Τσακυράκη και φυσικά Βαγγέλη Βενιζέλο. Δεν ξέρω, λοιπόν, πού να πρωτοπάω. Και φαντάζομαι το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζουν πολλοί κεντροαριστεροί.