Ηταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς και οφείλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση μάλλον βρίσκεται ακόμη σε πρωτοχρονιάτικη διάθεση. Το λέω γιατί κόψανε και βασιλόπιτα στο φινάλε. Οπως, μάλιστα, μου μετέφερε πηγή μου στη Βουλή παρότι οι πόρτες είχαν κλείσει, μετά την αρχική εισήγηση του Πρωθυπουργού, οι φωτογράφοι κλήθηκαν εκ νέου να απαθανατίσουν την ιστορική στιγμή. Μόνο που αποδείχθηκε πως Πάνος κερνάει και Πάνος πίνει. Διότι τη βασιλόπιτα «κέρασε» ο υπουργός Αμυνας και σ’ εκείνον έπεσε το φλουρί, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πειράγματα των συναδέλφων του. Εως και μπηχτές, θα προσέθετα, ότι το έστησε το ματσάκι. Μην εκλάβετε τα σχόλια των συριζαίων ως κακία για τον κυβερνητικό τους σύντροφο. Εγώ, ας πούμε, τα δικαιολογώ πλήρως γιατί το φλουρί είχε και έπαθλο. Τι; Την κατά προτεραιότητα ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου του νικητή από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Πολιτικής.

Δικογραφίες

Μένω στο κτίριο του Κοινοβουλίου γιατί έτερος πληροφοριοδότης μου με ενημέρωσε πως διαβιβάστηκαν εκεί χθες δύο ποινικές δικογραφίες για πρώην υπουργούς Αμυνας. Η πρώτη αφορά τον Ακη Τσοχατζόπουλο και η δεύτερη τον Γιάννο Παπαντωνίου. Κάτι μου λέει ότι κι άλλες ένδοξες κοινοβουλευτικές μέρες έρχονται.

Επέτειος σε περιοδεία

Στην Πιερία θα γιορτάσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δύο χρόνια που συμπληρώνει στο τιμόνι της ΝΔ. Ηταν, να θυμίσω, 10 Ιανουαρίου του 2016 όταν επικρατούσε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το πρόγραμμά του, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, θα είναι από το πρωί φορτωμένο αφού θα περιοδεύσει σε αρκετές πόλεις και χωριά σε Αιγίνιο, Κολινδρό, Κατερίνη, Βροντού, Καρίτσα, Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά. Φαντάζομαι, πάντως, ότι κάποια στιγμή θα βρει λίγο χρόνο για να σβήσει τα δύο κεράκια. Αλλωστε, το βράδυ είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με γαλάζια στελέχη του νομού σε ξενοδοχείο στο Λιτόχωρο και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με μία μίνι γιορτή για την επέτειο.

Ο Μίκης και οι ραγιάδες

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξαναχτύπησε. Οι εποχές της αγάπης για την πρώτη φορά Αριστερά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, λοιπόν, έγραψε ανοιχτή επιστολή – την οποία δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα – με την οποία καλεί την κυβέρνηση να μείνει πιστή στην απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992, σύμφωνα με την οποία δεν θα περιέχεται στην ονομασία ο όρος Μακεδονία. Γιατί «τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού, που μας οδήγησε στη σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας». Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι στο τέλος γράφει «όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν – ακόμα χειρότερα – την ξεπουλάς, αυτό είναι ραγιαδισμός». Αποκαλεί τους συριζαίους ραγιάδες ο Μίκης;

Πώς γίνονται οι κληρώσεις των αποδείξεων;

Η Σεβαστουπόλεως έκανε χθες μια καταγγελία. «Μεταξύ των 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έλαβαν μέρος στις 11 κληρώσεις που διενεργήθηκαν μέσα στο 2017» υποστηρίζει «υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν δύο φορές και 4 άτομα που κέρδισαν τρεις φορές». Οπως μάλιστα λένε οι ποταμικοί, «σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατ. συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά αδύνατο».

Γι’ αυτό και ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να δημοσιοποιήσουν άμεσα στοιχεία για το πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική κληρωτίδα και τον φορέα ή την εταιρεία που ανέλαβε τις κληρώσεις. Αλλά και την παρέμβαση εισαγγελέα για να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τη διαφάνεια της διαδικασίας. Οχι, για να μην αναρωτιέστε ποιος κερδίζει τα ποσοστά σας. Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως, απαντούν ότι η διαδικασία της φορολοταρίας είναι αδιάβλητη. Τους ηλεκτρονικούς λαχνούς συγκεντρώνει η ΑΑΔΕ ενώ την κλήρωση διενεργεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) το οποίο τρέχει και τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, με σύστημα ανάλογο αυτού που διενεργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σε πλειστηριασμό τα κεντρικά γραφεία της Λαϊκής Ενότητας

Δεν πιστεύω στη μεταφυσική. Μαθαίνοντας όμως μερικά πράγματα δεν μπορείς να μη σκεφτείς «πώς τα φέρνει η μοίρα…». Αναφέρομαι στην πληροφορία που μου έδωσε άνθρωπός μου πως βγαίνουν αύριο σε πλειστηριασμό τα κεντρικά γραφεία της ΛΑΕ.

Οπως μου εξήγησε, εκπλειστηριάζονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιοκτήτη τους. Οχι δηλαδή του κόμματος Λαφαζάνη, που είναι οι νοικάρηδες.

Η τράπεζα, λένε, από το κόμμα, τους διαβεβαίωσε πως αν το ακίνητο περιέλθει σε αυτήν – μιας και θα κάνει προσφορά –, θα τηρήσει το συμβόλαιο της ΛΑΕ. Δεν ξέρω αν θα αναγκαστούν τελικά να μετακομίσουν οι σύντροφοι, αλλά όσο να πεις αυτή η ιστορία – αν και τυχαία – ίσως τους βγει σε καλό. Αλλιώς πείθεις ως παθών.