Κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει η Σοσιαλιστική Τάση, η οποία με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο φαίνεται πως έχει αποφασίσει να διεκδικήσει ρόλο στην εσωκομματική αντιπολίτευση της Κουμουνδούρου.

«Η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας δεν πρόκειται να έρθει με ευχολόγια», αναφέρει σε εκτενές κείμενο που σχολιάζει την πρόσφατη πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ενώ στρέφει τα πυρά της σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και υπουργικά γραφεία. Μιλά π.χ. για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» στην επένδυση του Ελληνικού και «βραδύτητα σε άλλες επενδυτικές δράσεις». Επίσης, κάνει λόγο για «αργούς ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης και ελλείμματα εσωτερικής και εξωτερικής δικαστικής ανεξαρτησίας», αλλά και για «δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης και γραφειοκρατία που θέτει εμπόδια στον υγιή ανταγωνισμό».

Κατά Γαβρόγλου

«Η συνεχής φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αποτρέπει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και συντηρεί την ύφεση στην οικονομία της καθημερινότητας», προσθέτουν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης, τα οποία σχολιάζουν με ιδιαίτερα οξύ τρόπο την περιβόητη απόφαση Γαβρόγλου για τη σημαία: «Η ανάπτυξη προϋποθέτει αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί την προώθηση της αξιοκρατίας. Οι τελευταίες αποφάσεις για την σημαία στα σχολεία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνουν, αφήνοντας επιπλέον αιχμές για την εσωτερική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν έτσι καταστατικό συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση, ενώ ο Χρυσόγονος σε δηλώσεις του στον Αθήνα 9,84 τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.

Το κείμενο, εκτός του ευρωβουλευτή, συνυπογράφουν οι: Στάθης Πανταζής, Μαρία Πετράκη, Νικήτας Μπαριτάκης, Παύλος Τριανταφύλλου, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Ράνια Σταυροπούλου, Αντώνης Κοκορίκος, Ειρήνη Βασιλάκη, Ελένη Παπαδοπούλου και Γιάννης Αντώνενας.
Μουζάλας ο Μενουμευρωπαίος

Για το ενδεχόμενο Grexit έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια σελίδες επί σελίδων. Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει πως η πορεία της χώρας παραμένει σταθερά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Αυτή τη γραμμή επέλεξε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσει χθες και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προκειμένου να δικαιολογήσει την επανενεργοποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες.

Οπως αποκαλύφθηκε, η αρχή θα γίνει με την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία στη χώρα μας και φυσικά ανοίγει ο δρόμος για να ακολουθήσουν την πρακτική αυτή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Κάνουμε αυτή την κίνηση επειδή βρισκόμαστε στην ΕΕ και θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ και επειδή εκεί δεν συζητάς ηθικά, αλλά βάσει των υποκείμενων συνθηκών» υπήρξε η εξήγηση Μουζάλα (μιλώντας στον Σκάι).

Ο υπουργός έσπευσε μάλιστα να καθησυχάσει πως ο αριθμός αυτών που θα επιστραφούν στην Ελλάδα θα είναι πολύ μικρός. «Λίγες δεκάδες μέσα στους επόμενους μήνες» είπε. Κατά τη δική του επίσης ερμηνεία, δεν πρόκειται για πλήρη επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου. Οπως μας ενημέρωσε, η επανεισδοχή των ολίγων αυτών προσφύγων θα γίνει καθαρά για λόγους… συμβολικούς.

Ή αλλιώς, για την Ευρώπη, ρε γαμώ το!