Μια συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας προκαλεί αίσθηση και προβληματισμό. Το περίεργο ραντεβού έγινε ανάμεσα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου χωρίς ούτε μία ανακοίνωση. Κι όλα αυτά ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή με θέμα την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί η εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος φέρεται να συνομιλεί με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του ναρκοπλοίου «Noor 1». Ολα αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο μέρες μετά τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Η συνάντηση προξένησε την άμεση αντίδραση της ΝΔ. «Η κυρία Θάνου ξεκίνησε να δικαιολογεί τα… οδοιπορικά της», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Με ποιο δικαίωμα η κυρία Θάνου συναντά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς να ανακοινώνεται η συνάντηση και το περιεχόμενό της;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΝΔ ήταν που κατέθεσε την πρόταση για Εξεταστική, η οποία, ωστόσο, υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, δεν σταματούν οι αντιδράσεις από όλες τις δικαστικές ενώσεις και τα κόμματα για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, καθώς σχεδόν καθημερινά πλέον υπουργοί ασκούν δημοσίως απροκάλυπτη κριτική σε δικαστικές αποφάσεις.

Ξανά στον εισαγγελέα

Nέο τετ α τετ με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσο θα έχει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κρατούμενος Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την υπόθεση του «Noor 1». Ο Γιαννουσάκης θα ξαναπεράσει την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου προκειμένου να απαντήσει σε νέο κύκλο ερωτήσεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες του κρατουμένου περί πιέσεων που δέχθηκε για να στοχοποιήσει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μόλις ο Μπρακουμάτσος ολοκληρώσει τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων και της εξέτασης των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων –αν κρίνει ότι δεν απαιτούνται άλλες ενέργειες –θα αποφασίσει αν και για ποια πρόσωπα προκύπτουν αξιόποινες πράξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα δώσει παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα στείλει τη δικογραφία στο αρχείο.

Κόντρα με τις Βρυξέλλες για τον Γεωργίου

Μόλις μία μέρα αφότου μαθεύτηκε η νέα αναίρεση της απαλλαγής τού πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου (φωτογραφία δεξιά) από τον Αρειο Πάγο, το θέμα πήρε ξανά πολιτικές διαστάσεις. Οχι ότι τις είχε χάσει βέβαια ποτέ: το υποτιθέμενο μαγείρεμα των στοιχείων που μας έφεραν στο πρώτο Μνημόνιο ήταν ένα από τα πιο σταθερά αφηγήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –μέχρι που ο Γεωργίου απαλλάχθηκε, με την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών. Θυμίζω πως αποτέλεσε πρόσφατα μέρος των συζητήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με τους εκπροσώπους των θεσμών να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει την υπόθεση. Ξαφνικά, «τώρα που πήραμε τη δόση», λένε οι κακές γλώσσες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αναίρεση του βουλεύματος που απάλλαξε τον Γεωργίου, έτσι οι καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 θα εξεταστούν εκ νέου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους χθες. Ηταν όμως αργά –τους είχε πάρει χαμπάρι αυτός που δεν έπρεπε. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς ανέφερε πως η Επιτροπή έχει δηλώσει «ξεκάθαρα» την άποψή της για την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ και την είχε κάνει γνωστή στην κυβέρνηση με επιστολή της τον Αύγουστο του 2016. Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «οι μόνοι που ενδιαφέρονται να συντηρείται η δήθεν υπόθεση σε εκκρεμότητα είναι οι υπεύθυνοι του εκτροχιασμού του 2009, καθώς και αυτοί που έχτισαν καριέρες υιοθετώντας και τροφοδοτώντας τις θεωρίες συνωμοσίας».

Και επειδή όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια, στη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα αναλαμβάνει όλα τα έξοδα για στελέχη της τα οποία αντιμετωπίζουν διώξεις προστέθηκε χθες μια τροπολογία, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και η περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου.

Να μεταφραστεί και στα αγγλικά, ε!