Ανοιχτούς λογαριασμούς φαίνεται πως έχει με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη ομάδα φοιτητών. Περίπου τριάντα εξ αυτών μπούκαραν χθες στο γραφείο του, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το προεδρείο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, και ζήτησαν να μάθουν τις απόψεις του για… το ΝΑΤΟ. Φεύγοντας μάλιστα έγραψαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ με σπρέι στο μαρμάρινο δάπεδο της εισόδου του πανεπιστημίου και στους τοίχους!

Να θυμίσω εδώ ότι η αντιπαράθεση κρατάει καιρό, καθώς ο Ζαπράνης δεν είχε διστάσει να καλέσει την αστυνομία στο ίδρυμα όταν ομάδες φοιτητών απείλησαν να ματαιώσουν συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα, η οποία θα γινόταν στο πανεπιστήμιο και είχαν σημειωθεί μικροσυμπλοκές. Τότε μάλιστα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την παραίτηση του πρύτανη, ο οποίος, σημειώνω, αντιτίθεται σθεναρά στο πανεπιστημιακό άσυλο που θέλει να επαναφέρει ο Κώστας Γαβρόγλου.

Με αφορμή το περιστατικό ο πρύτανης δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά του υπουργού Παιδείας λέγοντας ότι το ακαδημαϊκό ήθος πλήττεται από τέτοιες συμπεριφορές, που οδηγούν σε καταδίκη του «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» και αποδεικνύουν ότι η επίσημη επίκλησή του παραπέμπει σε παρωχημένες ιδεοληπτικές αντιλήψεις. Τα περί ρωμαλέου κινήματος τα είχε πει ο Γαβρόγλου προ ημερών, τονίζοντας ότι αν υπήρχε, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει φαινόμενα εγκληματικότητας εντός πανεπιστημιακών χώρων.

Βολές για τις δηλώσεις αυτές δέχτηκε ο Γαβρόγλου από πολλούς πανεπιστημιακούς και χθες, ακόμα και από τον στενό συνεργάτη του προκατόχου του Νίκου Φίλη, τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο που είχε διατελέσει και πρόεδρος του διαλόγου για την Παιδεία. «Μέσα στον ορυμαγδό της «κατσαρόλας» και στην χωρίς προηγούμενο επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση, δεν χρειάζονται άστοχες δηλώσεις ότι το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα θα αποτρέψει τη μετατροπή των πανεπιστημιακών χώρων σε αποκρουστικούς και επικίνδυνους» έγραψε ο Λιάκος στον τοίχο του στο facebook…