Στην ίδια θέση χθες και με τον τίτλο «»Πλυντήριο» της Λεπέν η ΕΡΤ» σχολίασα την κάλυψη και τον σχολιασμό των γαλλικών εκλογών από την ΕΡΤ1 το βράδυ της Κυριακής. Επειδή έλαβα, αναμενόμενο ήταν, απάντηση από την ΕΡΤ, επαναλαμβάνω εν συντομία τις παρατηρήσεις μου ώστε να βάλω στο θέμα τούς μη συνεπείς ή έστω τους μη παρατηρητικούς αναγνώστες μου.

Εγραφα λοιπόν ότι «η ανταποκρίτρια του κρατικού καναλιού στο Παρίσι και η κεντρική παρουσιάστρια της ειδικής εκπομπής υπέπεσαν σε γκάφες ολκής, προκαλώντας αντιδράσεις που εκτονώθηκαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ποιες ήταν αυτές;

Από το ότι «το αποτέλεσμα του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών δεν αποκλείεται να φέρει την άφθαρτη Λεπέν στα Ηλύσια Πεδία!» έως την απομείωση του Μακρόν λέγοντας περίπου ότι ήρθε από το πουθενά και δεν θα έχει προοπτική επειδή δεν έχει κόμμα δικό του ως προϋπόθεση για να κυβερνήσει!». Και κατέληγα επί λέξει: «Αφέλεια στο όριο της –εγκληματικής –ανοησίας…».

Η ΕΡΤ, διά του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης Παναγιώτη Τσούτσια, με επιστολή της στη διεύθυνση της εφημερίδας απάντησε ως εξής: «Η ΕΡΤ, ως ώφειλε, κάλυψε με πλήρη δημοσιογραφική επάρκεια τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Είχε απεσταλμένους στα επιτελεία των υποψηφίων στο Παρίσι και ήταν το μοναδικό κανάλι με διαπιστευμένο ανταποκριτή στο γραφείο του Μακρόν. Επίσης, φιλοξένησε αναλυτικά ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές, καθώς και ειδικό φάκελο με πλήρη ενημέρωση στην ιστοσελίδα της. Η ΕΡΤ, το μοναδικό μέσο που κάλυψε με μαραθώνιο τηλεοπτικής και διαδικτυακής ενημέρωσης ένα τόσο σημαντικό γεγονός, για μία ακόμα φορά λοιδορείται με αναληθή επιχειρήματα από την εφημερίδα σας.

Το σχετικό ανυπόγραφο δημοσίευμα της 25ης Απριλίου μάς κάνει να αναρωτιόμαστε πού σταματά η δημοσιογραφική υπερβολή και πού αρχίζει η σκόπιμη απόπειρα αποδόμησης κάθε προσπάθειας της ΕΡΤ για ενημέρωση. Ε, όχι και «πλυντήριο» της Λεπέν η ΕΡΤ… Αυτός ο τίτλος πραγματικά είναι προϊόν αφέλειας στα όρια της εγκληματικής ανοησίας».

Ελέχθησαν τέρατα

Δεν θα διαφωνήσω με τις επισημάνσεις του συναδέλφου Γενικού. Το θέμα όμως είναι αλλού και γράφοντας το σχόλιο πίστευα ότι ουδείς θα αμφισβητούσε την ουσία: ό,τι μπορεί να συζητήσουμε στην παρέα μας, ούτε το γράφουμε ούτε το λέμε ελαφρά τη καρδία… Ως επαγγελματίες με μακρά θητεία, και ο Τσούτσιας και οι άλλοι συνάδελφοι το αντιλαμβάνονται. Γι’ αυτό κι εγώ «ανταπαντώ» σήμερα, με τα δικά του επιχειρήματα.

Στη δημόσια τηλεόραση με τέτοια οργάνωση και με δημοσιογράφους έμπειρους και με γνώση του αντικειμένου τους μάλιστα, θα έπρεπε τέτοιες ανοησίες να μην είχαν συμβεί. Από υπερβάλλοντα ζήλο προφανώς ελέχθησαν τέρατα, πέρα από την ιστορία των προσώπων. Ενα σερφάρισμα άλλωστε στα σόσιαλ μίντια –το επαναλαμβάνω –θα έδινε τον σφυγμό των τηλεθεατών που είδαν, «ανέγνωσαν» και αντέδρασαν.

Αρα, ουδεμία πρόθεση λοιδορίας ή αποδόμησης προσπαθειών έχω καθότι είμαι (και) μεγαλόψυχος, αν και «Μικροπολιτικός». Και το έγραψα με την υπογραφή μου. Κατανοητό: τα λάθη συμβαίνουν. Η παραδοχή τους πάντως δηλώνει διάθεση να διορθωθούν. Και σε αυτό συμφωνούμε όλοι.