Προανακριτική χωρίς αρμοδιότητες; Απάντηση στο… υπαρξιακό αυτό ερώτημα επιχειρούν να δώσουν τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής μετά την κοινή διαπίστωση ότι το αδίκημα της απιστίας όσον αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά έχει παραγραφεί, ενώ και για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί η επιτροπή αυτή να ασχοληθεί.

Και αυτό, διότι ως διαρκές, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν έχει παραγραφεί, αλλά δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα αρμόδιος είναι μόνον ο φυσικός δικαστής.

Είναι μια άποψη που έχει ήδη κατατεθεί πριν αρχίσει τις εργασίες της η Προανακριτική, η οποία στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή της ήρθε αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι όσα ειπώθηκαν περί ουσιαστικής αναρμοδιότητας της επιτροπής να προχωρήσει σε διερεύνηση για τυχόν «ξέπλυμα».

Μάλιστα η κυβερνητική πλειοψηφία παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ανακριτικές πράξεις».

Περί αναρμοδιότητας

Στην πραγματικότητα αυτό που μένει να γίνει (στη σημερινή συνεδρίαση) είναι να διαπιστωθεί και με τη «βούλα» αν έχει ή όχι την αρμοδιότητα για να διερευνήσει ενδεχόμενες πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κάτι που ήδη η πλειοψηφία των κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή επί της ουσίας παραδέχεται ότι δεν έχει.

Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς θα δικαιολογηθεί η αναρμοδιότητα της Επιτροπής ενώπιον της Ολομέλειας. Το πιθανότερο είναι η Επιτροπή να συνεχίσει για σύντομο χρονικό διάστημα τις εργασίες της αναζητώντας τυχόν στοιχεία για τους λογαριασμούς του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και ακολούθως να παραπέμψει την υπόθεση στον φυσικό δικαστή.

Πάντως υπάρχουν βουλευτές, όπως ο ειδήμων στα νομικά Ανδρέας Λοβέρδος, που εξαρχής έχουν προειδοποιήσει ότι «από τη στιγμή που η Επιτροπή είναι αναρμόδια, δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί διότι έτσι παρανομεί».