Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα αλλά και στην Πάτρα, θα μπορούσαμε να παραφράσουμε σχολιάζοντας τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πάτρας που αθώωσε τον δήμαρχο της αχαϊκής πρωτεύουσας Κώστα Πελετίδη.

Θυμίζω πως ο τοπικός άρχων της πόλης και στέλεχος του ΚΚΕ δεν είχε δεχθεί να παραχωρήσει χώρο στη Χρυσή Αυγή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Σεπτεμβρίου του 2015 και ήταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής Αχαΐας Μιχάλης Αρβανίτης.

Η απόφαση πυροδότησε μεγάλο κύμα ενθουσιασμού και στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας –ανάμεσα σε άλλους υπήρχαν πολλοί εκλεγμένοι δήμαρχοι άλλων πόλεων αλλά και ισχυρή εκπροσώπηση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, της Περιφέρειας της περιοχής και του ΚΚΕ –καθώς και ευρύτερα στον δημόσιο λόγο.

Πέραν της σπουδαιότητας της απόφασης αυτής, για πολλούς από χθες ανοίγει ένας δρόμος και ενεργοποιείται ένα θεσμικό εργαλείο για περιορισμό και εμπόδια στη ναζιστική ρητορική. Κοινώς, από χθες θα είναι πιο εύκολο για μια σειρά δήμων ή φορέων να μη διευκολύνουν τη δράση και τη ρητορεία υποκίνησης μίσους από αντίστοιχες πολιτικές οργανώσεις.

Να θυμίσω πως πολύ προσφάτως και η ΕΡΤ, έπειτα από αίτημα – ερώτημα που απέστειλε στο ΕΣΡ, νόμιμα πλέον δεν προβάλλει ομιλίες τής εν λόγω οργάνωσης αφού όπως το ΕΣΡ σημείωσε: «Βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος, η ΕΡΤ υποχρεούται να τηρεί αφενός την αρχή της αναλογικής ισότητας, αφετέρου δε να μη μεταδίδει εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας…».

Στα του Πελετίδη τώρα, ο δήμαρχος που τείνει να γίνει σύμβολο του αντιναζιστικού αγώνα μιλώντας λίγο μετά την απόφαση (φωτογραφία) ανέφερε: «Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουν να υπερασπίζονται με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας».