Δεν είναι η πρώτη φορά που το ποδόσφαιρο εισβάλλει στην πολιτική, ούτε η πρώτη φορά που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρωταγωνιστεί στα τάκλιν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει κατά το πρόσφατο παρελθόν προσφύγει σε ποδοσφαιρικούς όρους για να εξηγήσει το διαπραγματευτικό σχέδιο απέναντι στους δανειστές, επικαλούμενος και την τακτική της Μπαρτσελόνα –βεβαίως πριν οι Καταλανοί αρχίσουν να «τρώνε» τεσσάρες.

Τριάρα όμως έφαγε και ο αγαπημένος του ΠΑΟΚ και μάλιστα από τη Σάλκε. Που μπορεί να ιδρύθηκε το 1904 στο Γκελζενκίρχεν (πόλη του «αριστερότερου» ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας) από τοπικούς εργάτες μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και ορυχείων, είναι όμως η «ομάδα της καρδιάς τους» για πολλούς γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες που έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή του Τσακαλώτου με τις σκληρές απαιτήσεις τους για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η παρουσία του προχθές το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας αρκούσε για να εξελιχθεί ο υπουργός Οικονομικών σε κεντρικό πρόσωπο της χθεσινής σύγκρουσης στη Βουλή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακόμη περισσότερο, από τη στιγμή που ο Ευκλείδης ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφικής βραδιάς για τον Δικέφαλο του Βορρά –έχοντας δίπλα του και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου –από τη σουίτα του ιδιοκτήτη της ομάδας Ιβάν Σαββίδη, με τον οποίο συνομίλησαν για λίγο.

Οταν ο Πρωθυπουργός άρχισε να παραθέτει ερωτήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Μητσοτάκης δεν κρατήθηκε: «Ο πρώτος που έπρεπε να ασχολείται με την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ο υπουργός σας, που βρήκε τον χρόνο να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε σουίτα μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου», αντέτεινε και συνέστησε στον Τσίπρα «να είναι πιο προσεκτικός όταν κατηγορεί άλλους για εκλετικές συγγένειες με ποδοσφαιρικούς παράγοντες».

Ο Τσίπρας αποφάσισε να κλείσει το θέμα μέσα από έναν αστεϊσμό: «Τι θέλετε να πείτε; Εκτός κι αν εννοείτε ότι ο κύριος Τσακαλώτος είναι γκαντέμης και χθες ο ΠΑΟΚ έχασε 3-0!». Αδιόρατα επιχείρησε να αφήσει την «γκαντεμιά» στα… πλεονεκτήματα που διαχρονικά έχουν αναγνωριστεί για την οικογένεια Μητσοτάκη –τουλάχιστον έτσι το εξέλαβαν αρκετοί συριζαίοι βουλευτές, όταν σταμάτησαν τα χαμόγελα για το πρωθυπουργικό χιούμορ.

Για την ιστορία να σας πω ότι ο Τσακαλώτος ήταν προγραμματισμένο να πάει στη Θεσσαλονίκη για σειρά συναντήσεων, που πραγματοποίησε χθες στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου συνεργάστηκε βέβαια και με την τοπική υφυπουργό Μαρία Κόλλια-Tσαρουχά.

Ο Ευκλείδης είδε διαδοχικά το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, τον πρόεδρο του ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) Αρη Στυλιανού, τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ καθηγητή Γιάννη Κρεστενίτη, τον πρόεδρο Απόστολο Αντωνούδη και τη Γλυκερία Καλφακάκου, διευθύνουσα σύμβουλο της Εγνατία Οδός ΑΕ, και τον πρόεδρο του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθηγητή Νικήτα –αδελφό του ΓιάννηΜυλόπουλο.