Εχει πολύ περισσότερες ουρές το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ απ’ όσες φαίνονται. Δεν είναι μόνο ο νέος διαγωνισμός που πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα, ούτε τα 188 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τώρα πρέπει να καλυφθούν από κάπου αλλού. Είναι, όπως μου λένε άνθρωποι του χώρου, ότι πάνε πίσω σχεδόν όλες οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις.

Εξηγούμαι: Στην Ελλάδα οι κρατικές ενεργειακές εταιρείες αποτελούν ένα σύνθετο κουβάρι. Ο ΔΕΣΦΑ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, της οποίας τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Αρα, πριν ιδιωτικοποιηθεί το 65% της ΔΕΠΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί η αξία του ΔΕΣΦΑ. Διαφορετικά δεν μπορεί να αποτιμηθεί η αξία τού προς πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει με τα ΕΛΠΕ που κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ. Στο διά ταύτα, ακόμη και αν προκηρυχθεί τάχιστα νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ, θα χρειαστεί ένας χρόνος για να καρποφορήσει, άρα καλό 2018 για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ. Και εδώ κάπου υπεισέρχεται το πολιτικό σκέλος.

Δεύτερες σκέψεις

Εμαθα ότι στην κυβέρνηση κάνουν δεύτερες σκέψεις για επανεξέταση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, σε σχέση με τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας.

Σκέφτονται δηλαδή να θέσουν ξανά στους πιστωτές θέμα εξαίρεσης των ενεργειακών εταιρειών από το πρόγραμμα. Σύμφωνα μάλιστα με την πηγή μου, το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε υψηλό επίπεδο που ξεφεύγει από τα στενά όρια του υπουργείου Ενέργειας.

Θυμίζω ότι παρόμοια πρόταση είχε πέσει παλαιότερα στο τραπέζι από τον Πάνο Σκουρλέτη, η διαφωνία του οποίου για το 17% της ΔΕΗ τον μετακόμισε σε άλλο υπουργείο. Δεν σημαίνουν δηλαδή τα παραπάνω ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές ένα διαφορετικό μοντέλο για τις κρατικές επιχειρήσεις της ενέργειας, εκείνοι θα το δεχθούν. Δεν σημαίνει όμως και ότι η κυβέρνηση δεν θα το επιχειρήσει…

Κουτσούμπας κατά κυβέρνησης για «δουλεμπορικά γραφεία»

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, «η οποία έχει ως βασικό θέμα τα Εργασιακά», όπως σημείωσε, κυριάρχησε στη σαββατιάτικη ομιλία του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην πολιτική συγκέντρωση της ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος στο Αγρίνιο.

Αυτήν τη φορά, η επικαιρότητα των τουρκικών προκλήσεων και του Κυπριακού επέβαλε στον Κουτσούμπα να αναφερθεί διεξοδικά και στα εθνικά θέματα, ζητώντας από τον λαό «να παλέψει για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, άλλων ιμπεριαλιστικών μπλοκ, που με την οξύτητα των ανταγωνισμών τους βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς, τη νεολαία».

Επανερχόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης να σας πω ότι ο γραμματέας θεωρεί πως «σε κάθε περίπτωση θα μονιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα με νέα επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

«Θα μονιμοποιήσει», είπε, «τους μισθούς πείνας, τη γενικευμένη μερική απασχόληση, τη δουλειά χωρίς ωράριο και κοινωνική ασφάλιση, την απλήρωτη εργασία μέσω της μαθητείας και ό,τι άλλο «σύγχρονο», «καινοτόμο» περιέχουν οι «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη».

Κατήγγειλε μάλιστα ότι «την προηγούμενη εβδομάδα πήραμε μια γεύση των αντιλαϊκών «βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ». Με τροπολογία που έφερε στα μουλωχτά στη Βουλή η νέα υπουργός Εργασίας απελευθερώθηκε η δράση των δουλεμπορικών γραφείων».

Ο Αμπατιέλος

Να μη μείνω όμως, ως συνήθως, μόνο στον Κουτσούμπα καθώς χθες σε μεγάλη εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ μίλησε ο γραμματέας του ΚΣ της Νίκος Αμπατιέλος με θέμα «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική… Αγώνας – γνώση – τόλμη – αντοχή!».

Σε μία αποστροφή του λόγου του ο Αμπατιέλος αναρωτήθηκε «τι σχέση έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με όλα αυτά τα οποία έγιναν στην Κούβα και πήρε ο Τσίπρας άρον άρον το αεροπλάνο για το «νησί της Επανάστασης»;».

«Καμία απολύτως» έδωσε την απάντηση και υπογράμμισε: «Ισα ίσα θέλει να ξεπλύνει αυτό που έμαθε ο ελληνικός λαός από πρώτο χέρι. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος συνεχιστής της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».