Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος –γνωστός και ως ο «λόγιος» της Εκκλησίας μιας και είναι συγγραφέας δεκάδων βιβλίων –ήταν αυτός που πέρυσι τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο είχε αναπτύξει τις θέσεις της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) και στη Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Ο Ιερόθεος είχε επιχειρηματολογήσει πως «το ισχύον μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι κατηχητικό και ομολογιακό, αλλά γνωσιολογικό, πολιτισμικό με θρησκειολογική αναφορά». Απόψεις που υιοθέτησε και η Ιεραρχία.

«Δεν είναι κατηχητικό»

Τώρα, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί για τα Θρησκευτικά, ο Ιερόθεος επανέρχεται με ανακοίνωσή του προκειμένου –όπως λέει –να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους για μια ενδιαφέρουσα πτυχή του θέματος ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και παραπληροφόρηση. Οπως αναφέρει, τον Ιανουάριο επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, επισκέφθηκε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη στο γραφείο του, του έδωσε επιστολή της ΔΙΣ και τον ενημέρωσε για τις απόψεις της Εκκλησίας ότι δηλαδή «το μάθημα δεν είναι ομολογιακό και κατηχητικό».

Ο υπουργός, σημειώνει ο Ιερόθεος, «δεν άνοιξε τον φάκελο με την επιστολή, αλλά τον παρέδωσε μπροστά μας στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Κουζέλη». Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ουσιαστικά λέει πως είχε ενημερώσει εγκαίρως το υπουργείο και είχε επιχειρηματολογήσει επαρκώς ότι τα Θρησκευτικά δεν είναι μάθημα κατηχητικό. «Και ύστερα απ’ όλα αυτά εξακολουθεί το υπουργείο και μερικοί άλλοι να διατείνονται ότι το ισχύον μάθημα των Θρησκευτικών είναι κατηχητικό και ομολογιακό και ότι η Εκκλησία συνευδοκεί σε αυτό!» καταλήγει.