Για όλους και για όλα μίλησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τους καθηγητές Θανάση Διαμαντόπουλο και Νίκο Μαραντζίδη και σε ρόλο συντονιστή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής» και όπως ήταν αναμενόμενο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Βεβαίως δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά κατέθεσε την πρότασή του για μια εθνική στρατηγική για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση, δομημένη σε 10 θέσεις.

«Η θεωρία της αυτόματης ανάκαμψης, του συμπιεσμένου ελατηρίου που θα εκτιναχθεί από το 2017, στην οποία οικοδόμησε την παρουσία του στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, θα είχε ίσως νόημα αν το ελατήριο δεν είχε ξεχαρβαλωθεί με τους χειρισμούς του εξαμήνου Ιανουάριος – Ιούλιος 2015» υποστήριξε ο Βενιζέλος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τους τελευταίους 20 μήνες είχαμε δραματική οπισθοχώρηση από το κεκτημένο του Δεκεμβρίου 2014 και εντυπωσιακή διάψευση όλης της αντιμνημονιακής δημαγωγίας. «Ομως κάθε άλλο παρά έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις της υπέρβασης, της οριστικής εξόδου από το σπιράλ της κρίσης. Αυτό συμβαίνει γιατί σε καμία χώρα δεν υπάρχει μέλλον χωρίς να τακτοποιηθούν οι σχέσεις με το παρελθόν» τόνισε ο Βενιζέλος. Επιπλέον έκρουσε τον κώδωνα σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κατάρρευσης της χώρας.

Αλλη κυβέρνηση

«Πρέπει να κυριαρχήσουν στη δημόσια συζήτηση τα πραγματικά διακυβεύματα. Να ανακοπεί η αντισυστημική τύφλωση. Να προκύψει δημοκρατικά, μέσω εκλογών, μια άλλη κυβέρνηση στην οποία να μετέχουν όσοι αποδέχονται το πλαίσιο της αλήθειας και της ιστορικής συνευθύνης. Αυτές είναι οι δημοκρατικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις» υπογράμμισε ο Βενιζέλος και σε ό,τι αφορά τα του οίκου του σημείωσε με νόημα ότι το καθήκον της Δημοκρατικής Παράταξης είναι να διατυπώσει αυτό το στρατηγικό πλαίσιο, η συμφωνία γύρω από αυτό προσδιορίζει το εύρος και τους εταίρους της αναγκαίας κυβερνητικής συνεργασίας.

«Η θεωρία της μονοκομματικής αυτοδυναμίας είναι μια επικίνδυνη φενάκη που δείχνει αδυναμία πραγματικής κατανόησης του μεγέθους των προβλημάτων. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η αμηχανία της συμψηφιστικής ουδετερότητας που αφήνει σε κάποιους άλλους την πρωτοβουλία των κινήσεων και την ευθύνη της διαχείρισης ιστορικών προκλήσεων» είπε.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η μισαλλοδοξία δεν έχει σχέση με την ταξική πάλη και τις κοινωνικές ανισότητες αλλά με τη δημαγωγική θεωρία του χαμένου παραδείσου τής κατά τα άλλα φαύλης μεταπολίτευσης.

Περί τηλεοπτικών αδειών

Προσερχόμενος στην εκδήλωση και ερωτηθείς για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο Βενιζέλος εκτίμησε ότι πρόκειται για μια ιστορία που δεν θα έχει καλό τέλος. «Θα είναι ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης, της οποίας το πραγματικό πρόσωπο αποκαλύπτεται τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης σχολίασε το ενδεχόμενο ο υπουργός Επικρατείας να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή ώστε μέσω Digea να κλείσουν τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια: «Οταν τη φέρει στη Βουλή θα δούμε τι εννοεί ο κ. Παππάς. Κανείς, ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μπορεί να αγνοήσει το άρθρο 15 του Συντάγματος που αναθέτει στο ΕΣΡ το σύνολο αρμοδιοτήτων της κρατικής εποπτείας».