Επτά ώρες διήρκεσε χθες η ακρόαση του προέδρου του ομίλου του Σκάι Γιάννη Αλαφούζου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά τη νομιμότητα των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ. Οπως υποστήριξε, ο Σκάι αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του και δεν έχει κάνει καμία ρύθμιση οφειλής με το Δημόσιο.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι στα τέλη Ιουνίου κατέβαλε μια δόση αποπληρωμής δανείου ύψους άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Γιάννης Αλαφούζος υποστήριξε ότι υπάρχουν ανταγωνιστές του, οι οποίοι μολονότι δεν εξοφλούν τα δάνειά τους συμμετέχουν κανονικά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με πιο ευνοϊκές συνθήκες. Παραλλήλως υποστήριξε ότι οι τράπεζες πιέζονται από την κυβέρνηση να μη δίνουν δάνεια σε μη αρεστές επιχειρήσεις και μίλησε για «κλίμα φόβου» που έχει δημιουργηθεί στις τράπεζες από τη στάση της κυβέρνησης. «Τα τραπεζικά στελέχη φοβούνται να υπογράψουν χρηματοδότηση μη αρεστών επιχειρήσεων» είπε, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει «μια γενική άρνηση αντιμετώπισης του Σκάι με επιχειρηματικά κριτήρια και αυτό θεωρώ ότι συνιστά πολιτική παρέμβαση». Τόνισε δε ότι η Εθνική Τράπεζα λειτουργεί πλέον ως «πολιτικό παράρτημα» και δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της.

«Ακραία πολιτική παρέμβαση οι 4 άδειες»

Ο πρόεδρος του Σκάι σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόπειρα περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης», ενώ μίλησε και για πολιτική δίωξη του σταθμού του, ανάλογη με εκείνη που είχε υποστεί επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Η τοποθέτηση της κυβέρνησης, ότι η άδεια καναλιού εξαρτάται από το μέγεθος πορτοφολιού, θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα κυνική. Νομίζω ότι όταν μας ανταγωνίζονται νέες εταιρείες με άδηλους πόρους που διερευνώνται δικαστικά, δικαίως θεωρώ ότι διωκόμεθα και ότι υπάρχει προσπάθεια περιορισμού της έκφρασης» ανέφερε χαρακτηριστικά και λίγο αργότερα υποστήριξε ότι ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις αποτελεί «ακραία πολιτική παρέμβαση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε πάντως η απάντηση του Γιάννη Αλαφούζου στην ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου για το τι θα πράξει σε περίπτωση που ο Σκάι δεν πάρει άδεια. «Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε πολιτική δίωξη. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Θα συνεχίσουμε να εκπέμπουμε κανονικά. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και θα εκπέμψουμε» ξεκαθάρισε.

Οταν ανέβηκε

το θερμόμετρο

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, πάντως, ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές, όπως και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και ο εμφανιζόμενος ως ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος «ανέκριναν» τον πρόεδρο του ομίλου Σκάι περισσότερη ώρα για θέματα αμεροληψίας του σταθμού και τη θέση που κράτησε στο δημοψήφισμα και λιγότερο για το υπό διερεύνηση θέμα. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος κατηγόρησε τον Σπύρο Λάππα από τον ΣΥΡΙΖΑ για «παρέμβαση εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ» και «ομολογία των πολιτικών στοχεύσεων της κυβέρνησης». «Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ΜΜΕ να λένε ελεύθερα την άποψή τους, όπως και κάνει και η «Αυγή»… Δεν είδα να ενοχλείστε όταν την ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας γράφτηκε σε άλλο φιλοκυβερνητικό μέσο ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν «εθνάρχης χωρίς λαό»» είπε ο βουλευτής της ΝΔ. Ο Γιάννης Αλαφούζος υποστήριξε πάντως ότι το κανάλι του είναι φιλελεύθερο και φιλευρωπαϊκό.