Σας προϊδέασα για την προσπάθεια που έγινε κυρίως από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη ώστε να συσταθεί αυτή η περίφημη Επιτροπή για τον διάλογο στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Η διαπραγμάτευση λοιπόν ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού έληξε επιτυχώς έπειτα από υποχωρήσεις και των δύο πλευρών. Πρωτόπαπας από τη μια, Τσιόδρας από την άλλη.

Από το ΠΑΣΟΚ λοιπόν θα συμμετέχουν οι Γιάννης Δατσέρης, Λίνα Μενδώνη, Νίκος Κανελλόπουλος και Απόστολος Πάνας. Από τη συνεργαζόμενη ΔΗΜΑΡ οι Νίκος Τσούκαλης και Θόδωρος Μαργαρίτης. Από Το Ποτάμι ορίστηκαν οι Δημήτρης Τσιόδρας, Αθηνά Δρέττα, Παναγιώτης Βλάχος.

Το Ποτάμι είπε: «ΔΗΜΑΡ εσείς, Δράση εμείς». Επομένως εκ μέρους της νεοφιλελεύθερης Δράσης θα συμμετέχει στον διάλογο για την Κεντροαριστερά και ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Επίσης από τον χώρο των Μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη θα συμμετέχουν στην Επιτροπή οι Γιάννης Μεϊμάρογλου και Βασίλης Καπεταγιάννης. Μαθαίνω πως ο Λυκούδης ήθελε να εκπροσωπηθεί όπως ακριβώς η ΔΗΜΑΡ, κάτι που σκίασε τη διαπραγμάτευση.

Πρεμιέρα με εμπλοκές

Εμπλοκές όμως υπήρξαν και άλλες πολλές. Οπως θα υπάρξουν και στο άμεσο μέλλον, διαβάζοντας παρακάτω.

Για παράδειγμα, ο Γιάννης Μανιάτης που έκανε το προξενιό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρούσε αφύσικο να μην είναι στην Επιτροπή, στην οποία πάλι Το Ποτάμι πρότεινε έναν επίσης πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μεγάλο μπέρδεμα λέμε, για να σας λυθεί η απορία και για το χθεσινό μου κουίζ.

Τέλος πάντων. Από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα μετέχει ο Γιάννης Τούντας, ενώ το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου θα εκπροσωπηθεί από τον Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Δύο θέσεις κρατήθηκαν κενές για τους εκπροσώπους του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Ξαφνικά όμως το πράγμα χάλασε και δεν μπορώ να προβλέψω τη συνέχεια, αν κρίνω από την ανακοίνωση που έφθασε στα χέρια μου από την πλευρά του ΓΑΠ, περί των δύο θέσεων που τον… περιμένουν κενές.

«Oύτε το Κίνημα, ούτε ο πρόεδρός του εκλήθησαν και συμμετείχαν σε οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και η συμφωνημένη συνάντηση του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά την ανταλλαγή των μεταξύ τους επιστολών.

Ως εκ τούτου, η σημερινή εξέλιξη, –συνεχίζει το ΚΙΔΗΣΟ –εφόσον οι πληροφορίες είναι αληθείς, υπονομεύει τη σοβαρότητα και τη δεοντολογία που επιβάλλει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα και αναιρεί τις δημοκρατικές αρχές από τις οποίες πρέπει εξ αρχής να διέπεται. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, οφείλουν να απαντήσουν αν αυτές οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Για να δούμε τι θα δούμε…

Και κοινωνικοί φορείς

Να ξαναγυρίσω όμως στα «κλειδωμένα» ονόματα της Επιτροπής για να σας πω ότι με την ταμπέλα του εκπροσώπου κοινωνικών φορέων συμμετέχουν και οιΓιάννης Κωνσταντάτος (δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης), Κωνσταντίνος Μπιτζάνης (διευθύνων σύμβουλος Τεχνόπολης), Γιάννης Τσαμουργκέλης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Μιχάλης Χριστάκος (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Γιάννης Πούπκος (γραμματέας της Νεολαίας ΓΣΕΕ), Παύλος Ραβάνης (πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας), Γιάννης Βαρδακαστάνης (πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία), Γρηγόρης Αλεξόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας), Λευτέρης Παπαγιαννάκης (αντιδήμαρχος Αθηναίων υπεύθυνος για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων), Μαρία Στρατηγάκη (αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Νέλλη Παπαχελά (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων), Ανδρέας Παπαδόπουλος (δημοσιογράφος), Νίκος Διακουλάκης (χημικός μηχανικός με δράση στις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία), Θύμιος Φωτεινός (πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης) και Θανάσης Βακάλης (πρόεδρος ΘΕΣγάλα).

Περιττό να αναφέρω ότι η Επιτροπή έχει και άρωμα της πάλαι ποτέ Πρωτοβουλίας των 58.