Τον Αύγουστο –κατά Εκο –δεν υπάρχουν ειδήσεις, αλλά οι εισαγγελείς δεν συμφωνούν: δύο υποθέσεις με πολιτικές προεκτάσεις βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Η πρώτη αφορά πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων –φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος –στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για τον λογαριασμό των 5,5 εκατ. ευρώ που είχαν εντοπιστεί στη λίστα Λαγκάρντ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται για δικά του χρήματα. Το ραντεβού με τον εισαγγελέα έχει οριστεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά ακόμα μία προμήθεια εξοπλιστικών και συγκεκριμένα την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Λέοπαρντ και τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Εδώ, η έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία κατά 12 κρατικών αξιωματούχων, ενώ για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα και επιπλέον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος διώκεται επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και η αμυντική βιομηχανία.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, επί των ημερών του οποίου υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, 25 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση αυτή παρανόμως διοχετεύθηκαν σε εταιρείες του επιχειρηματία.