Επιχείρηση να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι το 61% του Οχι είναι αντιευρωπαϊκή ψήφος, ειδικά μετά τον χαιρετισμό του αποτελέσματος από δυνάμεις όπως η Μαρίν Λεπέν, ο Μπέπε Γκρίλο και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ήταν η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τούτων δοθέντων, η σύσκεψη δεν είχε μόνο τον προφανή στόχο της ενημέρωσης των αρχηγών από τον Πρωθυπουργό για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ανάμεσα στις γραμμές, πληροφορούμαι ότι ο βασικός στόχος ήταν να δοθεί προς τα έξω η εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνος του. Οτι δηλαδή, ανεξαρτήτως του Οχι, υπάρχει κοινό μέτωπο των ελληνικών δημοκρατικών κομμάτων στην Ελλάδα για συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Και ο νοών νοείτω.

Εθνική ομάδα προσεχώς

Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον εξυπηρετεί αυτό τον στόχο το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους. Αλλά, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο μόλις λίγες ημέρες πριν, υπάρχει ο σπόρος μιας κάποιας συναίνεσης.

Πληροφορούμαι μάλιστα ότι κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι από κάποιους και κάτι περί «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης». Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Για να μην αναφέρω ότι η έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος ήταν –πώς να το πω; –επιτακτικό να εκδοθεί χθες το απόγευμα και όχι σήμερα…

Για να σας βοηθήσω, το τάιμινγκ της πρωτοβουλίας και του κοινού ανακοινωθέντος δεν είναι τυχαίο. Ούτε το γεγονός ότι η σύσκεψη των αρχηγών διεκόπη προκειμένου ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας να επικοινωνήσουν με τον Φρανσουά Ολάντ. Θυμίζω ότι ο γάλλος πρόεδρος στη συνέχεια θα συναντούσε την Ανγκελα Μέρκελ. Και ο νοών νοείτω.

Ολοι πλην Λακεδαιμονίων

Οταν ο Λεωνίδας Κύρκος θέλησε να περιγράψει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα λίγο μετά την ψηφοφορία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, χρησιμοποίησε τη φράση «Ολοι πλην Λακεδαιμονίων», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πει πως υπερψήφισαν όλοι, πλην του ΚΚΕ.

Ο Περισσός προτιμούσε πάντα να το θέτει κάπως διαφορετικά, έστω και αν δεν τον πείραξε καθόλου η φράση του Κύρκου. Χρησιμοποιούσε τον όρο «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές», θέλοντας έτσι να περιγράψει πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα υπηρετούν τον ευρωμονόδρομο, άρα έχουν ίδια στρατηγική και μόνο εκείνοι έχουν διαφορετική άποψη.

Πέρασαν σχεδόν 23 χρόνια από τότε, αλλά το «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές» επανέρχεται. Αυτή τη φορά έχει λίγο διαφοροποιηθεί καθώς τα πέντε κόμματα έγιναν έξι. Οι δύο πολιτικές παραμένουν καθώς το ΚΚΕ αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών. Αλλωστε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας το έθεσε ξεκάθαρα. «Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί (…). Η διαφωνία μας έχει να κάνει (…) κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης, που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στο γενικό της πλαίσιο και στη γενική της κατεύθυνση». Μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει σε αυτή την χώρα, κάποιες αξίες όμως παραμένουν σταθερές.

Γράμμα στον Σουλτς

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα αποστείλει σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Βουλής. Σε αυτήν θα του ζητά να απέχει από δηλώσεις οι οποίες δεν θα σέβονται την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος.

«Θα του ζητήσω να συνδράμει αποφασιστικά στην ενημέρωση όλων των μελών του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με την έλλειψη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και σε σχέση με τις ακραίες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις μνημονιακές πολιτικές» δήλωσε χθες η Ζωή Κωνσταντοπούλου.