Νουθεσίες από το σχολείο των παιδικών του χρόνων

Ο Κάρολος Παπούλιας ψήφισε για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι από το σπίτι του, στο Νησί (της Λίμνης Παμβώτιδας) των Ιωαννίνων και προέβλεψε ότι «τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα».

«Ελπίζω ο ελληνικός λαός με τη μακρά του πείρα να επιλέξει τους καταλληλότερους. Τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα» επεσήμανε εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα, που στεγάζει το δημοτικό σχολείο των παιδικών του χρόνων. «Πρέπει να υπάρχει ομόθυμη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός και σοφία έχει και γνώση και αποφασιστικότητα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Ανέβηκε σε καρέκλα για να μιλήσει

Στο εκλογικό τμήμα στην Κυψέλη όπου ψήφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε συγκεντρωθεί από νωρίς πλήθος κόσμου και εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Ηταν τόσο μεγάλος ο συνωστισμός, που ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να ανέβει σε μια καρέκλα για να κάνει την καθιερωμένη δήλωση και να εξασφαλίσουν τα συνεργεία τα απαραίτητα τηλεοπτικά πλάνα. Οπως του ζητήθηκε μάλιστα, έκανε δήλωση και στα αγγλικά για τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να ολοκληρώσει αυτό το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας, τον τερματισμό του φόβου και την επιστροφή της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας στη χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωσε: «Σήμερα αποφασίζουμε αν αύριο θα επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόικα για τα μέτρα που έχει αποφασίσει ο κ. Σαμαράς ή αν από αύριο η χώρα θα διεκδικήσει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση την επιστροφή στην αξιοπρέπεια». Μάλιστα ζήτησε συγγνώμη απ’ όλα τα ΜΜΕ και τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές το ενδιαφέρον» σε μια στιγμή που «όλοι πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ιστορική».

Μίλησε για περιπέτειες

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Πύλο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Στις δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αναποφάσιστους, οι οποίοι, όπως είπε, θα κρίνουν το αποτέλεσμα. «Είμαι αισιόδοξος πως κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας. Θα νικήσουμε» τόνισε.Οπως ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς: «Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα αποφασίζουμε αν θα πάμε μπροστά με δύναμη, με ασφάλεια, με σιγουριά, ή αν θα πάμε σε περιπέτειες».

«Η μεγάλη μας ευκαιρία»

Με μπορντό παντελόνι, την κονκάρδα του κόμματος αλλά χωρίς το σήμα κατατεθέν του –το σακίδιο –εμφανίστηκε οαρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης λίγο μετά τις 9 το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων, στον τόπο καταγωγής του, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

«Η χώρα από ό,τι φαίνεται ετοιμάζεται να αλλάξει το πρώτο κόμμα. Να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση –το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία αυτή η αλλαγή να γίνει στη σωστή κατεύθυνση. Να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος, και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει. Και να μη δώσουμε χώρο στους τσαμπουκάδες και σε αυτούς που δεν σέβονται τη δημοκρατία. Να μην μπούμε σε περιπέτειες. Θα τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», δήλωσε στις κάμερες.

«Με το χέρι στην καρδιά»

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι οπαδοί του ΚΚΕ στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11 το πρωί στο 4ο Λύκειο Καλλιθέας, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους, δήλωσε: «Να πάμε να ψηφίσουμε όλοι με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, γιατί θα είναι παρόντα όλα τα Μνημόνια και όλη η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ασκηθεί και θα συνεχίζει να ασκείται». Κλείνοντας έκανε έκκληση στους πολίτες να υποστηρίξουν το ΚΚΕ για να έρθουν καλύτερες ημέρες «για εμάς και τα παιδιά μας».

«Οχι στο χειρότερο»

Στο 8ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. «Εύχομαι ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο και όχι χειρότερο γι’ αυτόν και τα παιδιά του» επεσήμανε με μια λιτή δήλωσή του, βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.

Κατά την είσοδό του, αλλά και στην έξοδό του από το σχολείο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποδοκιμάστηκε από ορισμένα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα οποία ήταν παρόντα, αλλά την ίδια ώρα, υποστηρικτές του τον χειροκροτούσαν. Μάλιστα, ένας ιδιαίτερα εκδηλωτικός ψηφοφόρος συμπατριώτης του τού φίλησε το χέρι!

«Τέλος στα e-mail»

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα επισκέφτηκε την Παναγία Στυλιανή στη Νίσυρο. Από εκεί καλημέρισε μέσω twitter όσους τον ακολουθούν διαδικτυακά. Μία ώρα μετά βρισκόταν στο εκλογικό τμήμα, αναρτώντας και πάλι στο Ιντερνετ εκτός από φωτογραφίες του καιτο μήνυμα «καλή λευτεριά». Στον τηλεοπτικό φακό δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα από εδώ, από τη Νίσυρο, από τα Δωδεκάνησα, από τα Νικιά, στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας. Είναι μια μέρα Δημοκρατίας, μια μέρα σημαδιακή για την ιστορία της Ελλάδας. Μια μέρα που ο ελληνικός λαός αποφασίζει την επαναπόκτηση της εθνικής κυριαρχίας, τη Δημοκρατία και την αποκατάσταση του Συντάγματος. Δεν υπάρχει πια μια Ελλάδα που θα διοικείται με e-mail. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε ρυθμιστές και είμαστε».

Περίμενε στην ουρά

Αρκετή ώρα περίμενε στην ουρά μέχρι να φτάσει στο παραβάν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντα, κατέφθασε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο εκλογικό του τμήμα στη Νέα Ερυθραία. Αμέσως μετά την ψήφο του, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα. Να την απαλλάξουμε από βάρη και από ένα πελατειακό κατεστημένο που μας κρατά εξαρτημένους. Αρκεί να υπάρχει η βούληση για συνεννοήσεις και για συνεργασίας. Αρκεί εμείς οι Ελληνες να φτιάξουμε το δικό μας ελληνικό σχέδιο για βαθιές αλλαγές. Αρκεί η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους και το ελληνικό σχέδιο να έχει και την υπογραφή του ελληνικού λαού. Αμεσα και με δημοψήφισμα».

Μαζί και στην κάλπη

Στις 9:40 το πρωί έφτασε στο 5ο Λύκειο Περιστερίου το δίδυμο Φώτης Κουβέλης και Νίκος Χρυσόγελος. Οι δύο συνεπικεφαλής του συνδυασμού Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά ψήφισαν διαδοχικά και έκαναν δηλώσεις εντός του εκλογικού τμήματος, και όχι έξω από αυτό ως είθισται.

«Οι έλληνες πολίτες σήμερα αποφασίζουν για την πορεία της χώρας. Με την ψήφο τους θα δώσουν εντολή να πορευτεί η Ελλάδα μπροστά με την κοινωνία όρθια» είπε ο Φώτης Κουβέλης. Δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε: «Ο τόπος μπορεί να πορευτεί προς τα μπροστά και να ξεφύγει από τη σημερινή κατάσταση».

«Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τη χώρα με σχέδιο» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος.