Ο – πρωτόβγαλτος – Κώστας Σκρέκας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2015.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση, η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, η απουσία ωστόσο του Γκίκα Χαρδούβελη και του Χρήστου Σταϊκούρα στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα φέρνει στη θέση τους τον υπουργό Ανάπτυξης.

Πάντως ο Σταϊκούρας αναμένεται να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην απογευματινή συνεδρίαση της αυριανής Επιτροπής, γι’ αυτό και θα επιστρέψει με ειδική πτήση νωρίτερα από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Να το ξεχάσουν

Πυρ και μανία γίνονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης με τις φήμες που φτάνουν φρέσκες εκ Παρισίων και αφορούν την εμμονή της τρόικας για μείωση συντάξεων.

Συγκεκριμένα, Γιάννης Κουτσούκος και Κώστας Κοντογεώργος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκαθάρισαν πως τέτοιες μειώσεις δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

Η αρχή έγινε από τον Κοντογεώργο της ΝΔ, ο οποίος είπε κάτι του στυλ ότι ανησυχεί γιατί «η τρόικα θέτει απερίγραπτα πράγματα ορισμένες φορές». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως βλέπει κάτι γελάκια από την αξιωματική αντιπολίτευση όταν η χώρα βρίσκεται στη δύσκολη θέση.

«Δεν καταλαβαίνω με ποιον είναι, με τη θέση της χώρας ή της τρόικας;» διερωτήθηκε και ξεκαθάρισε: «Κανένα τέτοιο πακέτο, είτε Ασφαλιστικό είτε μείωση συντάξεων, δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή».

Λίγο αργότερα ο Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τον συλλογισμό του, επιμένοντας πως «δεν θα συμφωνήσουμε να υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων». Για να δούμε τι θα δούμε – αν και ήδη έχουμε δει τα πάντα και τα αντίθετά τους!

Τους έκανε μύλο

Τον κόσμο όλον έμπλεξε αργά χθες το βράδυ ο Πάνος Καμμένος με μια όψιμη καταγγελία περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτή και στο τέλος, αν αντελήφθην καλώς, στόχος ήταν ο Παναγιώτης Μελάς. Εν ολίγοις, η επιχείρηση «καθαρά χέρια» του Καμμένου έκανε πάλι άνω – κάτω στους ΑΝΕΛ, ενώ έβαλε στο κάδρο της υπόθεσης και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τον Καμμένο, προ διμήνου τοπικός παράγοντας της ΝΔ προσέγγισε – μέσω facebook – τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου και της υποσχέθηκε 3 εκατ. ευρώ για να αποστατήσει στην προεδρική εκλογή. Ο ίδιος είπε ότι ενημερώθηκε άμεσα και με τη σειρά του ενημέρωσε για την απόπειρα τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά.

Τα μεσάνυχτα τη σκυτάλη πήρε η Ξουλίδου υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος γαλάζιος παράγοντας υποδείκνυε ως υποψήφιο για χρηματισμό και τον Παναγιώτη Μελά, ο οποίος ως γνωστόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά την απόφαση που απέσπασε ο Καμμένος στο Συνέδριο των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, ερωτηματικά προκαλεί η ώρα που αποφάσισε ο Καμμένος να ρίξει την υπόθεση στην πολιτική αγορά. Πολύ περισσότερο, δε, από την στιγμή που ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν είχε κινηθεί επειδή δεν μπορεί να αποδείξει απόπειρα χρηματισμού. Προεξοφλώ ότι σήμερα θα ξαναπιάσει δουλειά ο εισαγγελέας…

Περιμένοντας τις αγωγές

Ποιον σύμβουλο του προκατόχου του στο υπουργείο Παιδείας «κάρφωσε» χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, ότι έκανε ο ίδιος… μετατάξεις εκπαιδευτικών;

Οι επιλογές του πρώην συμβούλου έφεραν ενστάσεις από περίπου 300 άτομα, γιατί άλλους δεν τους πήραν καθόλου και άλλους δεν τους πήραν στην πρώτη τους επιλογή αλλά πήραν άλλους, με λιγότερα μόρια.

Ελα όμως που τις ενστάσεις πρέπει να τις χειριστεί ο νυν υπουργός. Ρώτησε λοιπόν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τι έμαθε; Οτι δεν είχαν κάνει τις – αμφισβητούμενες – επιλογές!

«Στο ερώτημα “πώς έγιναν αυτά αφού δεν έγιναν από σας;” η απάντηση ήταν πως έγιναν από έναν σύμβουλο του υπουργείου που ήταν τότε εδώ. Και μου είπαν ότι οι ίδιες δεν έχουν καμία ανάμειξη και δεν επιθυμούν καθόλου ν’ αναμειχθούν διότι δεν θέλει κανένας υπάλληλος του υπουργείου να υποστεί τις αγωγές από τους διαμαρτυρομένους» είπε – στον Σκάι – ο Λοβέρδος…

Ο λυρικός τεχνοκράτης

Στο συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ βρέθηκε χθες ο Κώστας Τασούλας. Τους παρουσίασε, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, μια μελέτη του ελληνικού ΥΠΠΟ και της Deloitte, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού έχουν πολλαπλασιαστή 3,4. Δηλαδή τα έργα αξίας 500 εκατ. ευρώ που μελετήθηκαν βρέθηκε ότι απέδωσαν παράπλευρα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη 1,6 δισ. ευρώ.

Για να το πω πιο απλά, το επιχείρημα του Τασούλα ήταν «ρίξτε χρήμα στον πολιτισμό γιατί φέρνει χρήμα». Βέβαια, ακόμη και αυτό το τεχνοκρατικό ζήτημα, ο υπουργός δεν κρατήθηκε και το φόρτωσε με τις λυρικές του εμπνεύσεις: θύμισε στους ομολόγους ότι υπάρχει στις Βρυξέλλες ένας δρόμος που λέγεται Τουασόν ντ’ Ορ – ελληνιστί χρυσόμαλλον δέρας. Ο πολιτισμός, τους είπε, θα μπορούσε να είναι το χρυσόμαλλον δέρας της Ευρώπης. Δεν ρώτησα αν υπήρξαν λιποθυμίες.