Από το γαλάζιο επιτελείο σχεδόν ευθέως παραδέχονται ότι ο προγραμματισμός της ΝΔ για το επόμενο δίμηνο είναι και προεκλογικός –στη λογική ότι πρέπει να έχουν μαγειρέψει για να μη βρεθούν πεινασμένοι τον Φεβρουάριο.

Στη βάση αυτή, κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό έχει και ο Αντώνης Σαμαράς και ήδη από Μαξίμου και Συγγρού τσεκάρουν το πρόγραμμα των κομματικών εξορμήσεων για να οριστικοποιηθεί ποιες από αυτές θα χωρέσουν και στην πρωθυπουργική ατζέντα.

Μια θεματική εκδήλωση για την παιδεία στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που οριστικοποιήθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου υπό τον τίτλο «Ενα δημιουργικό σοκ στα πανεπιστήμια», προεξοφλείται ότι θα έχει κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό, ενώ εξετάζεται η παρουσία Σαμαρά και σε κάποια από τρεις κομματικές εκδηλώσεις για τους αγρότες –σε Μεσολόγγι, Νίκαια Λάρισας και Σέρρες.

Από τη Συγγρού, εξάλλου, προγραμματίζουν έως τα Χριστούγεννα θεματικές εκδηλώσεις για τα εθνικά θέματα (στον ΕΒΕΑ), το συνδικαλιστικό κίνημα, τις γυναίκες και το παιδί.

Ολα αυτά, βέβαια, υπό τον μανδύα των σαραντάχρονων της ΝΔ που εορτάζονται από τον Οκτώβριο κατά βάση μεταξύ συγγενών και φίλων, και όχι λόγω του εκλογικού συναγερμού…

Μασάζ απότην ανάποδη

Είθισται τα κομματικά στελέχη να κάνουν μασάζ στους βουλευτές. Να κάνουν μασάζ στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και στους διευθυντές των υπουργικών γραφείων, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να κάνουν μασάζ στους βουλευτές δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει.

Και όμως έγινε. Πληροφορούμαι ότι το βράδυ της Τετάρτης ο Ανδρέας Παπαμιμίκος μάζεψε καμιά 75αριά γενικούς γραμματείς και διευθυντές υπουργών στη Συγγρού. Αυτό προκειμένου να τους επιπλήξει, καθώς υπάρχουν παράπονα από βουλευτές ότι αγνοούν την ύπαρξή τους και δεν απαντούν στα τηλεφωνήματά τους. Τι κατάφερε; Η ζωή θα δείξει –αλλά το παρελθόν εγγυάται για το μέλλον σε αυτές τις υποθέσεις…

Κατά τα λοιπά, φαντάζομαι ότι ο γραμματέας της ΝΔ θα τρίβει τα χέρια του με τις αποκαλύψεις για τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Οχι, δεν έχει τίποτα προσωπικό μαζί του. Μετείχε, όμως, στα ενδοκομματικά επεισόδια που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τα μάτια του Καρατζαφέρη.

Σε αυτά είχε ανταλλάξει και «γαλλικά» με τον Αδωνη και τον Βορίδη, καθώς διαφωνούσε με τη διεύρυνση της ΝΔ προς τα δεξιά.

Μήπως να έπαιζε και κανένα ΛΟΤΤΟ –να γλιτώσει απ’ όλα αυτά;

Ο Αρηςτης συναίνεσης

Εκείνη η πρόσκληση για μια συνάντηση με τον Σαμαρά που περιμένει εναγωνίως ο Αρης Σπηλιωτόπουλος δεν έχει φύγει ακόμη από το Μαξίμου.

Το συμπεραίνω επειδή ο Αρης άρχισε τις εχθροπραξίες, με όπλο τη… συναίνεση. «Αυτή η συνάντηση ήδη έχει καθυστερήσει πολύ και όσο καθυστερεί το κλίμα δυναμιτίζεται και από τις δύο πλευρές και τα περιθώρια που μπορούν να υπάρξουν για συνεννόηση δυστυχώς περιορίζονται…» διεκήρυξε χθες, μπαίνοντας και αυτός στον χορό των γαλάζιων στελεχών που πιέζουν για μια συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα.

Συνεπώς, ο Σαμαράς εκτός από τον Τσίπρα θα πρέπει να δει κατεπειγόντως και τον Σπηλιωτόπουλο…

«Να διαβάσειτο Σύνταγμα»

Μια σχετική ενόχληση του Προκόπη Παυλόπουλου από τις συνταγματικές ανησυχίες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν έχει περάσει απαρατήρητη ούτε στο Μαξίμου. Το ζήτημα είναι, όπως περίπου ετέθη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ποιος τολμάει να ζητήσει από τον Βαγγέλα να συγκρατηθεί.

Ο Πάκης, όμως, που ανέλαβε με εντολή Σαμαρά την αναθεωρητική μπαγκέτα, δεν σκοπεύει να αφήσει να περνούν τουλάχιστον ασχολίαστες οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Βουλής.

Ετσι, χθες, με αφορμή την πρόταση Μεϊμαράκη για ευκολότερες και συντομότερες αναθεωρήσεις, φρόντισε να επισημάνει ότι «αυτό που διδάσκονται και οι πρωτοετείς της Νομικής» είναι πως το άρθρο 110 του Συντάγματος δεν περιλαμβάνεται σε εκείνα που μπορούν να αναθεωρηθούν.

Εν ολίγοις, ο Προκόπης συνέστησε στον Βαγγέλη να διαβάσει πρώτα το Σύνταγμα, αν έχει προσεχώς και άλλες ιδέες…