Φύλαγε τα ρούχα σου –κι ας είν’ και μπλέιζερ –για να έχεις τα μισά. Ή, ειπωμένο διαφορετικά, καλό είναι στην πολιτική να μη λαμβάνονται ερήμην σου αποφάσεις που σε αφορούν. Οπότε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναχωρεί αύριο για μια γκρίζα, ψυχρή και συχνά καταθλιπτική πόλη που θα τη ζήσει πολύ τα επόμενα πέντε χρόνια. Αναφέρομαι στις Βρυξέλλες. Ο Δημήτρης πάει να δει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μάλλον γιατί επαγρυπνά –και καλά κάνει –για το πώς θα γίνει η διανομή των χαρτοφυλακίων των επιτρόπων. Θυμίζω ότι τετ α τετ με τον Ζαν-Κλοντ ο Δημήτρης δεν είχε όταν ο Λουξεμβούργιος είχε έρθει στην Αθήνα. Τότε είχε, κατά το ρεπορτάζ, κλειστεί το ραντεβού. Πάντως ο Γιούνκερ έχει από παλιά πολύ καλή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Πριν φύγει –δηλαδή σήμερα –ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα έχει ακόμη μία ωραία συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Οι τρεις τους θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να αλληλοσυντονιστούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει μεθαύριο στην Ουαλία. Πάντως η τριάδα Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου δεν θα φτάσει στην Ουαλία ενωμένη. Εξηγούμαι: ο Αβραμόπουλος θα πετάξει κατευθείαν από τις Βρυξέλλες. Ο Βενιζέλος θα φύγει το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά την ομιλία του στο Ζάππειο. Ο Σαμαράς και το επιτελείο του θα πετάξουν με το κυβερνητικό αεροπλάνο το πρωί της Πέμπτης, για να επιστρέψουν κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός.

Λόγιες εξυπναδίτσες

Για Παρίσι φεύγει σήμερα το πρωί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Ομως τίποτε στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Το λέω επειδή το επίσημο έμβλημα της πόλης του Παρισιού είναι ένα ιστιοφόρο, το οποίο συνοδεύεται από τη λατινική φράση Fluctuat nec mergitur. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Οτι το καράβι κλυδωνίζεται (από τα κύματα) αλλά δεν βυθίζεται. Κάτι σαν την Ελλάδα, δηλαδή, που είναι αβύθιστη! Τη σατανική αυτή σύμπτωση φρόντισε να θυμίσει ο Κώστας Τασούλας –που το παίζει λόγιος και ξεθάβει κάτι τέτοιες εξυπναδίτσες –στον Γκίκα Χαρδούβελη, στον οποίο τηλεφώνησε χθες το πρωί. Τι να πει και ο Γκίκας; Γέλασε από ευγένεια…

Επικίνδυνες αποστολές

Μιλώντας για Παρίσι, κάθε υπουργός θα έχει μαζί του και έναν «χειριστή». Αναφέρομαι στους συνεργάτες που γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των θεμάτων διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο Γιάννης Βρούτσης θα έχει μαζί του τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης –ο οποίος θα ταξιδέψει μόνος του για Παρίσι το πρωί της Τετάρτης –και ο Νίκος Δένδιας θα πάρουν μαζί τους συνεργάτες που έχουν εξοικείωση με τα μνημονιακά θέματα.

Εκοψαν φλέβες

Δεν χαράκωσαν τις φλέβες τους, αλλά λίγο παραπάνω να κρατούσε η πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης στο Μέγαρο Μαξίμου θα τις έκοβαν οι συμμετέχοντες υπουργοί. Η σεμνή τελετή υπό τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κράτησε δύο ώρες. Αλλά μου φαίνεται ότι οι περισσότεροι υπουργοί καλύφθηκαν από όσα είπαν Σαμαράς και Βενιζέλος, αφού δεν πολυμίλησαν. Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν άντεξε και έφυγε πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Είχε, εξάλλου, να ασχοληθεί και με την παραίτηση του υφυπουργού του Κώστα Κουκοδήμου. Το πιο ενδιαφέρον, εκτός από την επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την περίφημη ρήτρα απασχόλησης, είναι η στιχομυθία που είχε ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ τόσο με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και με τον Πρωθυπουργό. Ο Παναγόπουλος έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων των οδηγών ΚΤΕΛ, η οποία, όπως είπε, πέρασε με Προεδρικό Διάταγμα που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου. Μαθαίνω μάλιστα ότι επιτόπου έδωσε και ένα χαρτί στον Σαμαρά. Τι περιείχε το έγγραφο; Την απόλυση του πρώτου οδηγού ΚΤΕΛ στη Μεσσηνία.

Εκοψε την κοτσίδα

Επίσημη πρώτη χθες για τον νέο διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλη Καλπαδάκη. Θυμίζω ότι ο 35άρης διπλωμάτης, που μέχρι πρότινος υπηρετούσε στην Αγκυρα, θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιώργου Αϋφαντή που είχε ξεσηκώσει τα συριζαίικα πλήθη με τις σκληρές απόψεις του. Ο Καλπαδάκης συνόδευσε την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη στη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ακη Γεροντόπουλο. Μαθαίνω πάντως ότι ο γενειοφόρος διπλωμάτης έκοψε την περίφημη κοτσίδα που ήταν το σήμα κατατεθέν του. Ελπίζω το ψαλίδι να μη φέρει γρουσουζιά.

Παραίτηση-μυστήριο

Ακόμη ψάχνουν στο Μέγαρο Μαξίμου να βρουν ποιοι είναι οι προσωπικοί λόγοι για τους οποίους παραιτήθηκε ο Κώστας Κουκοδήμος από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Φαίνεται πάντως ότι ο αντικαταστάτης του δεν θα προέρχεται από τη Β’ Αθήνας.

Στην Κουμουνδούρου δεν υπάρχει σάλιο. Λίγο τα ψηφοδέλτια που τυπώθηκαν και μοιράστηκαν σε όλη την Ελλάδα για τις διπλές κάλπες του Μαΐου, λίγο η μαύρη τρύπα που έχει προκαλέσει η μεγέθυνση των κομματικών μέσων ενημέρωσης, ακούω ότι τα ταμεία είναι άδεια. Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι για να εμφανιστεί ρευστό είναι να γίνει εξόρμηση όχι μόνο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον λαό με τη μορφή κουπονιών. Μήπως να τα ζητήσουν κι αυτοί μέσω Διαδικτύου όπως Το Ποτάμι;