Αμετακίνητη στη θέση της πως μια έντιμη λύση δεν μπορεί να υπάρξει με «έξαλλες φωνές που έρχονται από το σκοτεινό παρελθόν» μένει η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως η μη λύση «παρατείνει το αδιέξοδο και ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετεί μόνο τα Σκόπια». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ξεδιπλώνοντας χθες τις σκέψεις της για την ονοματολογία της ΠΓΔΜ, εξέφρασε τον σεβασμό της στις «γνήσιες ευαισθησίες του ελληνικού λαού» που έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο, αλλά ανέδειξε εκ νέου τη θέση της ευρύτερης παράταξης για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις «με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας όσων συμφωνηθούν».

Ουσιαστικά, το Σκοπιανό παρέχει την ευκαιρία για τον διμέτωπο αγώνα της. Η Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «εν κρυπτώ διπλωματία» και «μυστικές συμφωνίες», οι οποίες, μαζί με την πολιτική διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «απειλούν με αδιέξοδο τη διαδικασία και με εθνική ήττα τη χώρα». Παράλληλα, καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ, η οποία δεν «τηρεί υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση» και «σύρεται στις αντιδράσεις της από ακραία εθνικιστικά στοιχεία».

ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ. Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε να μην αναμειχθεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής, ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια έτσι ώστε να μην παραστεί κανείς εκ των βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας. Αυτή η στάση έχει διπλό συμβολισμό: από τη μία, η επιμονή στην εθνική γραμμή δείχνει συνέπεια στη στάση που κράτησε ιστορικά η προοδευτική παράταξη, επιτρέποντάς της να βρει ενδιάμεσο χώρο ύπαρξης και έκφρασης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του νέου φορέα δεν επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένοι σχηματισμοί, όπως Το Ποτάμι, έχουν ξεκαθαρίσει ήδη τη θέση τους υπέρ μιας εθνικά συμφέρουσας λύσης. «Δεν βλέπω και πολλές διαφορές ανάμεσα στο «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» –που το έχουμε δεχθεί όλοι –και το Νέα ή Βόρεια ή Ανω Μακεδονία» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει επισημάνει πως το «Νέα Μακεδονία» είναι λάθος επιλογή, ζήτησε (Alpha) να ηττηθούν «η φθήνια, ο μικροκομματισμός και η διχόνοια». Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, υπάρχουν ακόμα στελέχη από όλες τις εσωκομματικές παρατάξεις που τάσσονται κατά της ύπαρξης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα.

n Για «μύθο του Βουκουρεστίου», εξάλλου, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι το βέτο προβάλλεται από τον Κώστα Καραμανλή –τον οποίο δεν κατονόμασε –προκειμένου να προετοιμάσει την πολιτική του επάνοδο.