Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη: Δούρειος ίππος του Τίτο τα Σκόπια

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2018 08:00 |
Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη: Δούρειος ίππος του Τίτο τα Σκόπια

Απάντηση στην επιστολή του σκοπιανού καλλιτένχη Μπλαγκόζα Νακόσκι δίνει μέσω των ΝΕΩΝ ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. 
Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι σε όλη του τη ζωή απέδειξε πόσο πραγματικά ταγμένος είναι στην υπόθεση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών προσθέτοντας ότι «όταν όμως βλέπω την υπόθεση αυτή της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μας να γίνεται πρόσχημα στα χέρια κάποιων σκοτεινών δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τους λαούς και το τελικό αποτέλεσμα να είναι να κινδυνεύει αυτή τη στιγμή η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μου, δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσω με όλες μου τις δυνάμεις».
Κύριε Νακόσκι,
Υποθέτω ότι είσθε πολύ νέος και επομένως δεν γνωρίζετε ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν πριν από πάρα πολλά χρόνια και που εξηγούν τη σημερινή στάση μου στο θέμα των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς μας.
Πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το νεαρό και αδύνατο τότε ΚΚΕ θέλησε να γίνει μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Μόσχα), το Βουλγαρικό και το Γιουγκοσλαυικό Κομμουνιστικό Κόμμα έθεσαν ως προϋπόθεση για την ένταξή του να δηλώσει ότι συμφωνεί να σχηματισθεί ανεξάρτητο κομμουνιστικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία» που να συμπεριλαμβάνει όλη την Βόρειο Ελλάδα.

Οπως ήταν φυσικό, ξεσηκώθηκε θύελλα στην Ελλάδα, που ανάγκασε το ΚΚΕ να αναθεωρήσει αυτή τη θέση. Του έμεινε όμως ένα μεγάλο στίγμα, που νομίζω ότι έσβησε όταν το ΚΚΕ μπήκε στα 1941 επικεφαλής της Αντίστασης κατά των Γερμανών.

Στο τέλος του πολέμου, δημιουργήθηκε η Κομμουνιστική Γιουγκοσλαυία και τότε ο Τίτο έδωσε στο νότιο τμήμα της χώρας, στην περιοχή του Βαρδάρη, το όνομα «Μακεδονία», με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί στο μέλλον η ευκαιρία να φτάσουν τα σύνορα της χώρας του στο Αιγαίο.

Το δυστύχημα για τη χώρα μας ήταν ότι μετά την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς οδηγηθήκαμε στον Εμφύλιο πόλεμο κατά τον οποίο η Κυβέρνηση των Αθηνών εξαρτούσε την επιβίωσή της από την βοήθεια των Δυτικών Δυνάμεων. Ηταν εντελώς εξαρτημένη και όπως φάνηκε, ειδικά οι Αγγλοι δεν ήθελαν να ενοχληθεί ο Τίτο, με την ελπίδα ότι θα έκανε αυτό που τελικά έκανε. Δηλαδή να διακόψει τις σχέσεις του με την Μόσχα. Γι' αυτόν τον λόγο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαμαρτυρήθηκαν τότε, ενώ όλος ο κόσμος γνώριζε ότι με το όνομα αυτό ο Γιουγκοσλαύος ηγέτης δημιουργούσε τον Δούρειο Ιππο για να επαναλάβει αυτό που έκανε ως άνθρωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Δηλαδή την δημιουργία της Μακεδονίας του Αιγαίου.

ΤΟΤΕ δημιουργήθηκε ο μύθος της καταγωγής των κατοίκων της περιοχής αυτής από τον Μέγα Αλεξάνδρου με όλα τα γνωστά που περιλαμβάνονταν (και δεν ξέρω αν περιλαμβάνονται ακόμα) και στο Σύνταγμα της χώρας σας. Δηλαδή της Μεγάλης Ιδέας του Αλυτρωτισμού με την οποία γαλουχήθηκαν πολλές γενιές, οι οποίες έχουν συνδεθεί - όπως κι εσείς υποθέτω - με την Ιδέα αυτή ολοκληρωτικά. Κι εγώ τους καταλαβαίνω απολύτως που θεωρούν τον εαυτό τους Μακεδόνες, αφού με τον μύθο αυτόν μεγάλωσαν.

Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσετε κι εσείς ότι κι εμείς έχουμε δίκιο όταν με βάση αυτό το όνομα, στέλνετε χάρτες της Μακεδονίας του Αιγαίου που φτάνουν ώς τον Ολυμπο, διατείνεσθε ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε κατακτητές της ίδιας μας της συμπρωτεύουσας, της ελληνικής Θεσσαλονίκης κ.λπ. κ.λπ. αμφισβητώντας έτσι την ίδια την ακεραιότητα της χώρας μας.

Πώς λοιπόν ζητάτε από μένα να είμαι… «κοσμοπολίτης» όταν με όλα αυτά τα μυθεύματα κάποιοι επιδιώκουν να ακρωτηριάσουν την πατρίδα μου;

Η Μοίρα όμως, αγαπητέ κύριε Νακόσκι, το έφερε έτσι, ώστε να μάθω από πρώτο χέρι τις δολοπλοκίες της Γιουγκοσλαυικής Ηγεσίας, προκειμένου να γίνω κι εγώ συνεργός σ' αυτή την πολιτική της «Μεγάλης Μακεδονίας». Ηταν τότε που συνέθετα τη μουσική για τη μάχη της Σιουκέσκα και επισκεπτόμουν συχνά την ενιαία τότε Γιουγκοσλαυία, προσκεκλημένος του σ. Τίτο που τόσο θαύμαζα και εκτιμούσα.

Τότε λοιπόν ο ίδιος ο Τίτο μου ζήτησε να γράψω τη μουσική για μια σκοπιανή ταινία. Οταν διάβασα το σενάριο, το οποίο εμφάνιζε εμάς τους Ελληνες ως κατακτητές της Θεσσαλονίκης και καταπιεστές των κατοίκων της, τότε όχι μόνο αρνήθηκα να γράψω τη μουσική αλλά είχα και το θάρρος να έρθω σε έντονη αντιπαράθεση με τον Τίτο. Διότι διαπίστωσα ότι ήταν ο ίδιος που θεωρούσε ότι αφού η Μακεδονία «η δική του» ήταν ιστορική αναγκαιότητα σύμφωνα με τη δική του «κομμουνιστική» αντίληψη, νομιμοποιείτο να δημιουργήσει ένα κομμουνιστικό κράτος σε βάρος μιας χώρας καπιταλιστικής όπως ήταν η Ελλάδα.
Οι σχέσεις μας τότε διαταράχθηκαν, ιδίως όταν του τόνισα ότι δεν έπρεπε αυτός που έθεσε την πατρίδα του πάνω από τη Μόσχα και τον Στάλιν να μη μπορεί να εκτιμήσει τον δικό μου πατριωτισμό που κι εγώ έχω το θάρρος να τον θέτω πάνω απ' όλα.

Στη ζωή μου ολόκληρη απέδειξα, νομίζω, πόσο είμαι πραγματικά ταγμένος στην υπόθεση της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών.

Και δεν έχω κανένα δισταγμό να δηλώσω ότι δεν έχω τίποτα με τον λαό σας που τον αισθάνομαι πολύ κοντά μου, όπως τότε που διηύθυνα τον «Ζορμπά» στα Σκόπια.

Οταν όμως βλέπω την υπόθεση αυτή της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μας να γίνεται πρόσχημα στα χέρια κάποιων σκοτεινών δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τους λαούς και το τελικό αποτέλεσμα να είναι να κινδυνεύει αυτή τη στιγμή η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μου, δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσω με όλες μου τις δυνάμεις.

Μετά τιμής
Μίκης Θεοδωράκης
Κάποτε στα Σκόπια


Κύριε Θεοδωράκη,
Πραγματικά μένω έκπληκτος διαβάζοντας τα σχόλιά σας στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», όπου συσχετίζετε το πρόβλημα στη χώρα σας με το όνομα της πατρίδας μου. Η έκπληξή μου συνίσταται σε πολλούς λόγους:
Πρώτον, από ένα άτομο όπως εσάς, καταξιωμένο καλλιτέχνη παγκοσμίως, περίμενα τουλάχιστο λίγο περισσότερο κοσμοπολιτισμό. Εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε την ευχαρίστηση να εργαζόμαστε σε ένα ευγενές επάγγελμα το οποίο μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο και να μιλάμε μια γλώσσα [η μουσική] που επιτρέπει να ρίχνει τείχη και να γκρεμίζει συγκρούσεις. Αυτό μας επιτρέπει όλους να είμαστε ενωμένοι σε μία μεγάλη οικογένεια όπου οι πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των εθνών μας αναπαριστούν τον πλούτο της ανθρώπινης έκφρασης.

Δεύτερον, το 1997, το δημοφιλέστερό σας έργο, ο «Ζορμπάς», παρουσιάστηκε στο Μακεδονικό Εθνικό Θέατρο παρουσία του πρώην προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ (…) και μεταδόθηκε ζωντανά από την ελληνική τηλεόραση. Προσωπικά ως μαθητής στο γυμνάσιο των Σκοπίων παρακολούθησα όλες τις πρόβες και η μητέρα μου συμμετείχε στην παράσταση. (…) Τότε επισκεφτήκατε τον τάφο του Ζορμπά στο νεκροταφείο στο Μπούτελ. Αυτή ακριβώς η ιστορία του Ζορμπά θα μπορούσε να είναι ένα από τα θετικά παραδείγματα για τις επαφές μεταξύ των πολιτισμών των λαών των Βαλκανίων, αλλά θα μπορούσε και να μας δώσει ώθηση στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων.

Μπλαγκόζα Νακόσκι


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
35
giorgos
22/01/2018 04:57
Οπως σας εχω πει 3 χρονια πριν, οι εβραιοκομμουνιστες ηθελαν να παρουν τα εδαφη μας και να δημιουργησουν κρατος της Μακεδονιας, οπου εκει θα ζουσαν ολοι οι εβραιοι.. Τοτε γιατι φωναζει ο προδοτης Γιγαντας;; Αυτος δεν εκανε το πολυτεχνειο;; Αυτος δεν εφερε τον Σωτηρα στην Ελλαδα;; Αυτος δεν ηταν που ενω ηξερε οτι οι εβραιοκομμουνιστες ηθελαν να κανουν κρατος στα εδαφη μας;; Αυτο εγινε μετα τον Τιτο, καθως ειχε ηδη ονομαστει Μακεδονια η περιοχη, και ετσι την αναφερουν απο τοτε οι Βουλγαροι.. Ομως αντι να πιεσει την κατασταδη ο μουσικοσυνθετης, αυτος πηγαινε στον Τιτο να συνθεσει.. Με λιγα λογια μας λεει σε αυτη την επιστολη, οτι τοσο αυτος, οσο και η κλικα του με ολα τα εβραιοκομμουνιστικα κατακαθια, με πρωτο τον σωτηρα που ηρθε το 74,υπηρετουσαν τους Εβραιοκομμουνιστες Αμερικανους, και το σχεδιο αυτων απο την εποχη Τιτο ηταν να γινει νομιμο κρατος Μακεδονια, και οπως εχω πει, εαν γινει, πλεον χωρις πολεμο η Θεσσαλονικη θα θεωρειται εδαφος της Μακεδονιας, και ολοι αυτοι οι προδοτες που σημερα βγαινουν να κανουν και παλι πλυση εγκεφαλου στον λαο, τοτε οταν τα ηξεραν, εβγαζαν τον σκασμο.. Που εισαι κυριε εδω και τοσα χρονια που υπαρχει το θεμα της Μακεδονιας;; Τωρα ξαφνικα ξεσηκωνεται τους ελληνες, κακ ακομα και οι εβραιοκομμουνιστες το παιζουν εθνικιστες, για να ξεσηκωσουν τον κοσμο, ενω δεν θα επρεπε να γινεται τοσος ντορος, γιατι απλα δεν πρεπει να συζητουν οι πρακτορεςτων Τουρκων για το ονομα Μακεδονια, και αστους τους Σλαβους να κανουν οτι θελουν.. Ολα αυτα ομως τα κανετε οι εβραιοκομμουνιστες, γιατι θελετε για αλκη μια φορα να πουλησετε την χωρα, να γινει το ονομα αιτεια πολεμου, και εσρις να την βγαλετε καθαρη.. Ετσι κρυβεστε και κανετε τις απατεωνιες σας εναντια στους Ελληνες, οπως ακριβως κρυβετε ο σατανας, και εχει διαβαλει ολη την ανθρωποτητα.. Δεν ειστε Ελληνες, γιατι εαν εισασταν, θα κανατε τον σταυρο σας κυριε.. Ομολογηστε Χριστο οσο ειναι ακομα καιρος, γιατι με αυτη σας την ομολογια, μπορει το εθνος των Ελληνων να σωθει απο πολλα που ετοιμαζουν οι εβραιοκομμουνιστες.. Δειτε λοιπον, οτι σας ελεγα οξ Αμερικανοι ειναι κομμουνιστες και το παιζουν καπιταλιστες, γιατι εδω και πολλα χρονια, εδωσαν το ονομα Μακεδονια, και ιδρυσαν αυτο το κρατιδιο, οτι δηλαδη ηθελαν να κανουν οι εβραιοκομμουνιστες του Τιτο.. Ξυπνατε. Μην ακολουθειται τον θεο των νεκρων Και ο Χριστος θα σας φωτισει.. Οπως βλεπετε για αλκη μια φορα μεδικαιωνουν οι δηλωσεις αυτου τογ εβραιοκομμουνιστη, αθεου, που ηταν και στην κυβερνηση της νουδουλας, καθως οπως εχω πει, αφεντικα στην ελλαδα ειναι το κκε.. Εως να ξυπνησετε, σας το λεω απο το 11,οι Τουρκοι θα μας εχουν πατησει ποδι στα εδαφη μας.. Δειτε οτι ενενοχλητη βομβαρδιζει στην Συρια, και οι ρωσο αμερικανοι, κοιταζουν με δεος.. Θα τελειωσουν απκ εκει για να μην εχουν μετωπο, και μετα θα ερθουν εδω, και σαν αιτεια πολεμου θα ειναι το ονομα, που παρανομα το συζητουν οι κυβερνωντες μας,γιατι αυτο ειναι αιτεια πολεμου.. Ξυπνατε..
εβραλιος κοτσιδάκιας
21/01/2018 23:31
Γιατί ρε Μίκη μες στα τόσα σωστά που λες, όταν αναφέρεσαι στον Τίτο, γιατί δεν λες ότι ήταν εβραίος, για να μαθαίνει ο λαός μας ποίοι είναι οι επί αιώνες εχθροί του ?
giorgos
22/01/2018 04:57
Γιατι αυτος τι ειναι;;
Αθηνά
21/01/2018 21:08
Ο Μίκης Θεοδωράκης, εκτός του ότι πλαισιώνει θαυμαστά τις σχολικές μας γιορτές, είναι ένα απτό παράδειγμα πνευματικού ανθρώπου, που χρησιμοποιώ στην τάξη μου, όταν διδάσκω στο μάθημα της έκθεσης τον ρόλο των πνευματικών ανθρώπων στην κοινωνία.Σε ευχαριστούμε που κάθε σου εμφάνιση είναι ένα μάθημα αξιοπρέπειας. Αθηνά 21-01 2018,
derkon
20/01/2018 19:36
;Oti σωστότερο έχω ακούσει να λέγει ο Μίκης. Αυτή του η δήλωση ας είναι και η πολιτική του διαθήκη.
giorgos
22/01/2018 05:01
Ενα κακο εχουμε οι ελληνες.. Θεοποιουμε καποια στιγμη τους προδοτες μας.. Ποσα εχει κανει;; Πολυτεχνειο, εφερε τον Σωτηρα Καραμανλη, ηξερε αλλα δεν μιλουσε, και με μια του δηλωση για να μπαλωσει τα κουρελιασμενα, τον κανατε ηρωα.. Τοση υπνωση δεν την περιμενα..
Παναγια
20/01/2018 15:23
O Mικης ζει! Εκει που νομιζουμε οτι τα εχει τιναξει το πουρο κανει μια δηλωση και ξαναρχεται στη ζωη. Σκληρος σκυλος. Μπραβο του!
ΣΝΟΦ
20/01/2018 12:41
Μουσικός γίγας ο Μίκης, πολιτικός νάνος όμως επηρεασμένος από τον σταλινισμό του ΚΚΕ και το μένος εναντίον του υποτιθεμενου ρεβιζιονιστή Τίτο, ο οποίος για τα δεδομένα της εποχής του υπήρξε στα Βαλκάνια μοναδικός στην πολιτική στρατηγική...
Αντίοχος
20/01/2018 19:41
Μιλάς για τον εβραίο Τίτο έτσι? Τον Γιοσιπ Μπροντζ. Μα αυτός τι δουλειά είχε με τους Σλαβους ? Ουρανοκατέβατος και εγκάθετος Του CITY των Ροθτσάιλντ ήταν.Την δε πολιτική στρατηγική του που εσύ θαυμάζεις, την επεξεργάσθηκε ο διεθνής σιωνισμός.-
ΣΝΟΦ
21/01/2018 08:09
Ορισμένα πράγματα δεν κρύβονται ευκολα: βήχας και αντισημιτισμός. Δεν γνωρίζω για το πρωτο, από το δεύτερο πάσχει όμως και μαλιστα σφοδρα...
Αντίοχος
21/01/2018 23:35
Δεν έχω κανένα λόγο να κρύβω κανένα από αυτά τα δύο. Μόνον που ο αντισημιτισμός υπάρχει σ όλες της φυλές της Υδρογείου, και αυτό το φαινόμενο έχει την εξήγησή του.-
Λιμμ
20/01/2018 15:19
Ναπροσεξει ο "γιγαντας' να μη φαει γιγαντες κι απογειωθει..
john from sydney
20/01/2018 11:59
Η επιστολή του Μικη Θεοδωράκη στον κ. Νακόσκι, ξεχειλίζει από ευπρέπεια, γνώση και οπωσδήποτε απο πατριωτισμό. Γνώριζα μέσες-ακρες την γέννεση του ζητήματος, που για συντομία εμείς οι Ελληνες οναμάζουμε "Σκοπιανό", αλλά η από πρωτο χερι περιγραφή των συμβάντων από τον Μικη, με εκανε πιό " πλούσιο" στην γνώση μου γιαυτό το ζήτημα. Ανεπιφύλακτα κατακρίνω κάθε αρνητικό σχόλιο για τον Μικη Θεοδωράκη σε αυτό το θέμα. J.G.
ΦΕΙΔΙΑΣ
19/01/2018 23:13
Ο κ Νίμιτς έφθασε στο ακραίο σημείο να αποφεύγει επιμελώς ακόμα να αποδώσει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ Όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ελληνικής κατάληξης -ΟΝΙΑ με ΣΛΑΒΙΚΟ-Κυριλλικό Όνομα Σλαβικής κατάληξης –ΣΚΑ δηλαδή ως M?K????? [ΜΑΚΕΝΤΣΚΑ].
Αντίοχος
20/01/2018 19:47
O Νίμιτς είναι εβραίος, και σύμφωνα με τις εντολές που έχει αυτό κάνει. Μάλιστα φρόντισε να εκφέρει αυτό το όνομα με την σωστή σλάβικη προφορά. Υ.Γ Αλήθεια, μπορεί κάποιος να μου θυμίσει έναν στρατηγό, ακόμη και ένα φαντάρο, με κατάληξη στα ονομάτά τους σαν --σκι, --οφ, --όι, κ.ά. σλάβικα.-
Αντίοχος
21/01/2018 23:37
Υπάρχουν τρεις που μου έδωσαν αρνητική ψήφο. Υπολογίζω ότι αυτοί γνωρίζουν κάποιους στρατηγούς του Μ.Αλ. που ήταν Σλάβοι, ΤΟΥς ΟΠΟΊΟΥς Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΞΈΧΑΣΕ ΝΑ ΑΝΑΦΈΡΕΙ.-
Just a wild guess ...
19/01/2018 22:18
ΜΠΡΑΒΟ ΜΙΚΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΙΔΕΣ!
Just a wild guess ...
19/01/2018 22:18
Most revealing the account about the DIRTY / FILTHY TRICKS that Tito's Yugoslavia, Moscow, and the Brits used in order to coerce the destroyed and exhausted Greece to play along in a stupid international game of geopolitics. It is disgusting that the "greek" KKE would go so far to basically accept the amputation of Greece just in order to satisfy their cravings for power and their sick attachment to a set of IDEAS that lead so many people through SO MUCH HARDSHIP.

UNFORTUNATELY, THE SYRIZO-BOZOS ARE BASICALLY CONTINUING THIS ASININE PLAN TO LET NORTHERN GREECE GET BACK UP FOR GRABS BY THE LITTLE SHITTY "COUNTRY" WHOSE FOUNDATION IS A GROSS BASTARDIZATION AND ADULTERATION OF HISTORICAL and ETHNOGRAPHIC REALITY!
ΒΦΚ
19/01/2018 19:16
Λυπαμαι αφανταστα, Ο Μικης ανηρτησε μια προ-Ελληνικη απαντιση σε αυτον τον κυριο και μερικοι που θελουν να ονομαζονται Ελληνες ξερνουν φαρμακι εναντιον του, αντι να επικροτησουν χωρις καμια προκαταληψη οποιανδηποτε προ-Ελληνικη δημοσιευση. Απορουμε μετα πως ειναι δυνατον ενα κρατιδιο του μεγεθους των κερδιζει το πολεμο της ονομασιας........Ντροπη σας!!!!!! Απο εναν Ελληνα της Αμερικης
Kostas M
19/01/2018 19:05
Κωστας.Μ Ο Μίκης είπε τα πράγματα όπως συνέβησαν αυτή είναι η πραγματικότητα ,ότι μας ανάγκασαν να παραδεχτούμε αυτή την συμφωνία οι μεγάλες δυνάμεις .Εμείς αυτή την εποχή ήμασταν σχεδόν κατεστραμμένοι μετά από την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο. Εν συνεχεία χάσαμε αρκετές ευκαιρίες με Κ.Καραμανλή, Κ.Μητσοτάκη, Σαμαρά που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση μετά από είκοσι και πλέον χρόνια που οι σημερινοί κάτοικοι των Σκοπίων να πιστεύουν ότι πράγματι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξανδρου. Οι Σκοπιανοί θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα το Σύνταγμά τους, τα σχολικά βιβλία τους, να αποδεχθούν ότι δεν έχουν βλέψεις εδαφικές στην χώρα μας και να μην κάνουν καμία παραποίηση της Ιστορίας. Ο κ.Nimic ως φαίνεται έχει Ρίζες από την πρώην Γιουγκοσλαβία και μάλλον από την Κροατία επομένως μη περιμένετε πολλά πράγματα για εμάς. Εμείς θα πρέπει να αφήσουμε επιτέλους τα κομματικά και όλοι μαζί να δούμε το συμφέρον της πατρίδας μας. Οι Σκοπιανοί κόπτονται να μπουν στο ΝΑΤΟ και ΕΕ.
hector
19/01/2018 17:56
To KKKE δημιούργησε το θέμα. Η άκρα αριστερά που μας κυβερνά θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει την προδοσία!
Λευτερης
19/01/2018 21:40
polπολυ ακρα αριστερα ομως!
hector
20/01/2018 01:04
Κι όμως, αυτή είναι η άκρα αριστερά, μην έχεις αυταπάτες!
Αρώτνηξις
19/01/2018 16:27
Άραγες διατί κανείς δεν έχει τα "guts" να ομιλήσει ΑΝΟΙΧΤΑ περί Αμέρικλα και ΝΑΤΟ κι αντ' αυτού ομιλάει περί "σκοτεινών δυνάμεων";;;
Πανουσιος
19/01/2018 14:41
Μικη ζεις ακομη; Δεν τα εχεις κακαρωσει; Ποτε με το καλο;
Νομίζω;;;
19/01/2018 17:03
Εις το γκέη παρέηνδ Αθενς Πράιδ 2018 μετά Χριστόν θα υπάγετε κύριε συσχολιαστά; ταιριάζει και με την ψυχούλα σας.
Πανουσιος
19/01/2018 17:33
ΑΣΦΑΛΩΣ και θα υπάγω. Κάθε χρόνο δίδω δυναμικά το "παρών". ΧεΧε
Σισυφος
19/01/2018 13:24
Η πιο επιτυχημένη ατάκα του Μίκη για τα Σκόπια
Γρηγορης
19/01/2018 13:11
Αναρωτιεμαι πιο ειναι το λαθος με την απαντηση του κ. Θεοδωρακη προς τον Σκοπιανο και καποιοι ακροδεξιοι θεωρησαν οτι πρεπει να απαντησουν με τετοια ελεεινα σχολια. Μπορει να μην αρεσουν τον Θεοδωρακη γιατι ειναι ταγμενος στον χωρο της αριστερας, η συγκεκριμενη απαντηση ομως ειναι περα για περα πατριωτικη. Επισης θα ηθελα να αναφερω το οτι γκαριζεις για εθνικοφροσυνη εμενα δεν με λεει απολυτως τιποτα. Σημασια εχουν τα τραγικα αποτελεσματα σε βαρος της χωρας απο τον ψευτοεθνικισμο σας.
Αντίοχος
20/01/2018 19:53
Που ανακάλυψες τους "ακροδεξιούς" που γκαρίζουν κατά του Μίκη ? Εγώ βλέπω μόνον αριστερούς να γκαρίζουν και να προδίδουν κατ εξακολούθηση τη χώρα μας.
χωριςκομματικοσυμφερον
19/01/2018 11:38
Τελικα τί γινεται με την εκκλησια, δε χρειαζονται λεει συλλαλητηρια. Μολις ελαλησε ο πρωθυπουργος και τα βρήκανε, τώρα τα αλλαζουμε; Κι ειχα πει κι εγω επιτελους μια φορα κι η εκκλησια παιρνει το μερος της Ελλαδας πραγματικα.
ΜΙΚΗΣ
19/01/2018 11:37
Αξιότιμε κυριε Μικη ασπαζομε εις το ακεραιον τις ικανοτητές σου στον κλαδο της ΜΟΥΣΙΚΗΣ αλλα θα πρεπη να ξερης οτι μεταξυ Μουσικής και Πολιτικης υπαρχει ενα ΜΕΓΙΣΤΟ χασμα δια τον λογο αυτο θα ηθελα να σου συνηστησω μην μπλεκεις με τ πολιτικα και δη τωρα που η δικη σου ΑΡΙΣΤΕΡΑ τα εκανε θαλασσα καιας ηθελες εσυ πριν να τους υποστηριζης σθεναρα ως σωτηρες του εθνους που λεγετε ελλας.. μφχ
"XY" Βερολίνο
19/01/2018 09:55
Το σωστό είναι να εξεταστεί από ένα γιατρό (φυσικά όχι τσαρλατάνο τύπου... Πολάκη), να διαγνωστεί αν "στέκει ακόμα καλά" διανοητικώς!
Χε,χε..
19/01/2018 16:20
Πώς παγαίνει το διάβασμα με τον "Αγών μου" κύριε "Χ" (από το "χίτης"; χε,χε..), το τελειώνουτε το βιβλιαράκι;
"Χίτης" Βερολίνο
19/01/2018 21:55
Εμείς εδώ εις τα Βερολίνα και εις τας Γερμανίας είμεθα ανώτεροι άνθρωπες από την υπόλοιπη πλεμπάγια των υπολοίπωνε χωρών. Κατάλαβες εβραιοκομμουνιστικό σίχαμα;