Τι κοινό έχουν ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Μίμη Δομάζο, τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Νικόλαο Σίμψη, τη νομικό και εκπρόσωπο της Εθνικής Οργάνωσης Πολυτέκνων Αθηνών Ιωάννα – Μαρία Παναγιωτοπούλου, τον διευθυντή του φιλανθρωπικού οργανισμού Αποστολή Κωστή Δήμτσα και τον συνιδρυτή της οργάνωσης Μπορούμε Αλέξανδρο Θεοδωρίδη; Ολοι –μαζί με αρκετούς ακόμη εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, επιστήμονες, καθηγητές και επιτυχημένους επιχειρηματίες –θα συμμετάσχουν στο 11ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ το Σαββατοκύριακο.

Με αυτό το «καστ» καλεσμένων η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να επαίρεται ότι το συνέδριό της θα είναι ελκυστικό και θα ξεφύγει από τις συνήθεις κομματικές διαδικασίες, ακόμη και για να το παρακολουθήσει κανείς από τον υπολογιστή του, μιας που θα μεταδίδεται απευθείας. Ομως η στόχευσή της ΝΔ δεν είναι απλώς να κάνει ένα ενδιαφέρον συνέδριο, όπως επισημαίνεται. Επιδίωξη του επιτελείου της Πειραιώς είναι βέβαια να διαμηνύσει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε εκλογική και κυβερνητική ετοιμότητα, αλλά παράλληλα θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Καθηγητές πανεπιστημίου, καλλιτέχνες, πρώην αθλητές, επιχειρηματίες με διακρίσεις στον τομέα τους πρόκειται να εμφανιστούν στα πάνελ του εκθεσιακού χώρου Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι παράλληλα με τις εργασίες της Ολομέλειας του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν έξι εκδηλώσεις –στο πλαίσιο ενός «Κοινωνικού Συνεδρίου» –αφιερωμένες όλες σε μεγάλα κοινωνικά θέματα. Σε αυτές τις θεματικές δηλαδή δεν θα μιλήσουν μόνο οι τομεάρχες, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, αλλά έχουν προσκληθεί πολίτες από πολλούς τομείς.

Ο Μίμης Δομάζος και η αργυρή Ολυμπιονίκης του πόλο (2004) Βούλα Κοζομπόλη, για παράδειγμα, θα βρεθούν στο ίδιο πάνελ και θα μιλήσουν για τον «αθλητισμό ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής». Στη θεματική για την «προστασία της οικογένειας» έχει προσκληθεί το μέλος της Εθνικής Οργάνωσης Πολυτέκνων Αθηνών, ενώ σ’ αυτήν για την «αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη» ο συνιδρυτής της εθελοντικής οργάνωσης Μπορούμε Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, γνωστός για την πλούσια δράση του για τη στήριξη αδυνάμων την περίοδο της κρίσης. Προσκεκλημένοι που μαρτυρούν την προσπάθεια που κάνει η ΝΔ να δείξει ότι βρίσκεται κοντά στους αδύναμους και στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Για τα άτομα με αναπηρία. Αλλά και οι ομιλητές σε ακόμη ένα πάνελ, αυτό για τις δράσεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, φανερώνουν την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδειχθεί ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών. Ανάμεσα στους «φιλοξενούμενους» είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, το μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Σοφοκλής Αλέπης, το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Κυριακή Ιωάννου.

Γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών και της διανόησης περιλαμβάνουν και τα πάνελ της Ολομέλειας του Συνεδρίου. Ο Στέλιος Ράμφος θα μιλήσει στη θεματική «Υπηρεσίες για τον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα». Δίπλα του θα έχει έναν από τους σπουδαιότερους επιστήμονες παγκοσμίως στη μοριακή βιολογία και τη γενετική, τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη. Προσκεκλημένος στην ενότητα «Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών» είναι ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και στον πάνελ της οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Με όλους αυτούς τους προσκεκλημένους –όπως τονίζεται –η ΝΔ επιχειρεί να δείξει εμπράκτως ότι ακόμη και το συνέδριό της απευθύνεται στην ευρύτερη κοινωνία και δεν περιορίζεται εντός των κομματικών τειχών. Αλλωστε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Κωστής Χατζηδάκης έχει επισημάνει την ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κοινωνία. «Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα διαφορετικό Συνέδριο, με σκοπό να ξεφύγουμε από τις κομματικές εκδηλώσεις των «μπράβο» και των «ζήτω». Με τους φιλοξενούμενους ομιλητές θέλουμε και πάλι να υπογραμμίσουμε το άνοιγμα του κόμματος πέρα από τα παραδοσιακά του όρια», είναι το μήνυμά του.

Συνεχής διάλογος. Βασική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του είναι να δείξουν στους πολίτες πως η ΝΔ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και συνδιαμορφώνει μαζί της το σχέδιό της για τη διακυβέρνηση και την ανάταξη της χώρας. Το σήμα ότι η ΝΔ χτίζει διαρκώς γέφυρες με όλες τις κοινωνικές ομάδες και ασχολείται με τα προβλήματά τους πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπεται, όπως υπογραμμίζεται από το Μοσχάτο. Ειδικά δε σ’ αυτή την χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερφορολογεί και συνεχίζει να πλήττει τους πολίτες με σκληρά μέτρα. Επιπλέον, η Πειραιώς θεωρεί πως η πολιτική της υπεροχή παγιώνεται και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η ΝΔ θα πρέπει να επιμείνει στη διεύρυνση της κοινωνικής και εκλογικής απήχησής της και να μην κατεβάσει ταχύτητα.