Η Θεσσαλονίκη δεν επελέγη τυχαία για το κλείσιμο των προσυνεδρίων της ΝΔ στην πορεία προς το 11ο Συνέδριό της. Οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας πάντα προβάλλουν την ευαισθησία τους στα εθνικά θέματα, καθώς στην περιοχή τα ιστορικά γεγονότα είναι σχετικά πρόσφατα, ενώ τα Σκόπια και η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά. Συνεπώς, από την Πειραιώς, η Θεσσαλονίκη θεωρήθηκε ο ιδανικότερος τόπος για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, που αποτελούν το θέμα του σημερινού προσυνεδρίου. Προεξοφλείται όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη –την πόλη-προπύργιο του καραμανλισμού που δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο του –θα επιδιώξει να βελτιώσει την επιρροή του στον νεοδημοκρατικό Βορρά, αλλά και να γεφυρώσει τις εσωκομματικές διαφορές με τον κομματικό Νότο.

Στόχος είναι να διαμηνύσει τόσο στην κομματική βάση της Μακεδονίας, όσο και στους πολίτες της περιοχής, πως δίνει ιδιαίτερο βάρος στα εθνικά και αμυντικά ζητήματα. Αλλωστε αυτό φρόντισε να το δείξει η ΝΔ και με το θέμα του προσυνεδρίου: «Για έναν νέο πατριωτισμό». Στις θεματικές ενότητες πρόκειται να συζητηθεί πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και τον κόσμο και ποια είναι η σύγχρονη εξωτερική πολιτική που απαιτείται για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ. Περίπου δέκα ημέρες μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη, περιοδεύοντας και σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προφανής στόχος του είναι να αποκτήσει μεγαλύτερα ερείσματα σε μία περιφέρεια όπου –κατά κοινή ομολογία –ποτέ δεν είχε έναν δυναμικό πυρήνα στελεχών. Από την εκλογή του όμως στο τιμόνι του κόμματος επιχειρεί συστηματικά να πυκνώσει τις επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναθέτει ρόλους-κλειδιά σε στελέχη που συγκροτούν μια νέα προεδρική ομάδα στην ευρύτερη περιοχή. Λίγο μετά την εκλογή του τοποθέτησε τη Βίκυ Ευταξά στη θέση της προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής το κόμματος στον Νομό Θεσσαλονίκης, όρισε αναπληρωτές τομεάρχες τέσσερις βουλευτές της περιοχής (Καράογλου, Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Αναστασιάδης), ενώ δεν αποκλείεται να δώσει χρίσματα για τα ψηφοδέλτια και σε νέα πρόσωπα, όπως θέλει να κάνει σε όλες τις περιφέρειες μέσω του μητρώου στελεχών. Στη συνάντηση που είχε με 35 στελέχη από το μητρώο συμμετείχαν και τρία μέλη από τη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, ο οποίος φέρεται ότι θα προστεθεί στη λίστα υποψηφίων στην Α’ ή στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Εκτιμάται πως ακόμη και η πρόσφατη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναθέσει ρόλο εκπροσώπου στη Μαρία Σπυράκη εξυπηρετεί τη στόχευσή του να διευρύνει το προσωπικό του δίκτυο στον Βορρά. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και εκεί προετοιμάζει την κάθοδό της στις εθνικές εκλογές.

ΟΙ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Αλλά και οι αλλαγές στις οποίες προχωράει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε γειτονικούς νομούς δεν πρέπει να θεωρούνται ξεκομμένες από την ενίσχυση της επιρροής του στη Βόρεια Ελλάδα. Ο σύμβουλος επικοινωνίας Μακάριος Λαζαρίδης φέρεται ότι είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του Νομού Καβάλας. Επιπλέον, στο σημερινό προσυνέδριο έχουν προσκληθεί επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη, όπως ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Σκιαδάς και η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Κατερίνα Μαυρομιχάλη, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν και το σχέδιο της γαλάζιας διεύρυνσης στην περιοχή.

Οι συνεχείς επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, εξάλλου, συνδέονται και με την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις Βορρά και Νότου. Η βόρεια και η νότια πτέρυγα της δεξιάς παράταξης ανέκαθεν αντιπροσώπευαν δύο διαφορετικούς κόσμους. Διαχρονικά οι βορειοελλαδίτες βουλευτές είναι κοντά στην Εκκλησία και δίνουν έμφαση σε μια εθνική ατζέντα, ενώ συχνά ξιφουλκούν κατά του «αθηνοκεντρικού κράτους». Γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να κρατήσει τις ισορροπίες, δείχνοντας ότι αφουγκράζεται και τον νεοδημοκρατικό Βορρά. Στη βάση αυτή, το Σαββατοκύριακο η κομματική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη θα θυμίζει ΔΕΘ.