Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τον Αλέξη Τσίπρα η διαχείριση των εσωτερικών μετώπων σε κυβέρνηση και κόμμα μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, ενώ ταυτόχρονα αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες στα θέματα της οικονομίας, μετά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε από τη Θεσσαλία να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα προκειμένου να διασώσει το αφήγημά του για πορεία εξόδου από τα Μνημόνια υποβαθμίζοντας τα «απειλητικά» μηνύματα του ΔΝΤ, τα σύννεφα πάνω από την τρίτη αξιολόγηση πυκνώνουν επικίνδυνα και το ενδεχόμενο πρόωρης εφαρμογής των μέτρων της περιόδου 2019 – 2020 έρχεται ξανά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε έτσι ως προπέτασμα καπνού τις υποσχέσεις του για φοροελαφρύνσεις και μάλιστα το 2018 –εννοώντας προφανώς ότι θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2019. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό, άλλωστε, ο οποίος θα παρουσιαστεί τέτοια εποχή το 2018, θα κριθεί οριστικά από τα μεγέθη του ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, αλλά και το αν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα της κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ είναι γνωστό πως αποτελεί βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, με προληπτικά βέλη να έχουν εκτοξευθεί εναντίον του εδώ και αρκετό καιρό. Ετσι, αποκτά ξεχωριστή σημασία η επικείμενη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου, με ιδιαίτερα πιθανό και ένα ραντεβού ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και την επικεφαλής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δικής του επίσκεψης στις ΗΠΑ, από το ερχόμενο Σάββατο.

Εσωκομματικές κόντρες. Την ίδια στιγμή, οι αναταράξεις από την ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου και τους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, παρά τους πανηγυρισμούς για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και τις βολές κατά της ΝΔ για τη στάση της στη Βουλή. Η Γεωργία Γεννιά, η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο, ουδόλως μετανιωμένη έδειξε για την απόφασή της, παρά τις πιέσεις που δέχεται από κομματικούς αξιωματούχους. «Στις ηλικίες από 15 έως 20 ετών, ο εγκέφαλος των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως» δήλωσε η βουλευτής (Παραπολιτικά FM), τη στιγμή που η Ράνια Σβίγκου την… έσφαξε με το βαμβάκι: «Θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση της. Είναι γνωστές σε όλους και οι αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Συνεπώς, η κυρία Γεννιά θα έπρεπε να ξέρει σε ποιο κόμμα βρίσκεται και ποιες είναι οι αποφάσεις του», είπε (Ραδιόφωνο 24/7) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό του πιεστικού κλίματος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης πως δημοσιοποιήθηκε από τη Βουλή η επιστολή του απόντος από την ψηφοφορία Τάσου Κουράκη, προκειμένου να αντικρουστεί ότι συγκαταλέγεται στους διαφωνούντες. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής απουσίασε από την ψηφοφορία λόγω ασθένειας –έχοντας ενημερώσει έγκαιρα, σύμφωνα με πληροφορίες, Μαξίμου και Κουμουνδούρου –και δήλωσε πως εάν ήταν παρών σε αυτήν θα ψήφιζε θετικά.

Μία δύσκολη συμβίωση. Αλλά και η πολυδιάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ επανέφερε, και μάλιστα με ζωηρό τρόπο, τη συζήτηση για τη σκοπιμότητα της κυβερνητικής συνεργασίας και κυρίως την αγωνία για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η συμπόρευση, όταν στόχος του Μαξίμου είναι να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση και άλλα νομοσχέδια με αριστερό πρόσημο. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη προσπερνούν με ευκολία στις δημόσιες τοποθετήσεις το συγκεκριμένο ζήτημα, επικαλούμενα τις ιδεολογικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οι ίδιοι, ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις παραδέχονται ότι η συμβίωση είναι τόσο αναγκαστική όσο και… αφόρητη.

Τολμηρή, προς τούτο, ήταν η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη (Real FM): «Καθώς φθάνουμε στο τέλος της πρώτης μακρότατης οδυνηρής φάσης, ιστορικής, της μνημονιακής περιπέτειας της Ελλάδος, καθώς προσπαθούμε να μπούμε στη φάση της ανόρθωσης και της ανάταξης, πολλές σκέψεις, πολλές συνειδήσεις, πολλά στρατηγικά σχέδια θα μεταμορφώνονται και θα προσπαθούν να δώσουν σχήμα σε μία νέα Ελλάδα και σε μία νέα κοινωνία. Και εκεί μπορεί να βρεθούμε μαζί με άλλους ανθρώπους, μπορεί να χωρίσουμε με άλλους». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει, άλλωστε, το περασμένο Σάββατο στα «ΝΕΑ»: «Δεν είμαστε σύντροφοι με τους ΑΝΕΛ, δεν μοιραζόμαστε το ίδιο κοσμοείδωλο, τα ίδια βιώματα. Είμαστε κυβερνητικοί εταίροι σε μια ιστορική περίοδο με συγκεκριμένες ανάγκες και χαρακτηριστικά».

Μετρώντας αντίστροφα για τη μετάβασή του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα επανέλαβε χθες το βράδυ ότι η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, όπου η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται και αίρεται η αβεβαιότητα. Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, στόχος του νέου αναπτυξιακού μοντέλου είναι η «δίκαιη ανάπτυξη». Νωρίτερα, σε συνάντησή του με νέους επιχειρηματίες στον Βόλο, σημείωσε πως η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών.