Στην παλαιά φρουρά της ΝΔ αναζητεί στηρίγματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δείχνουν τα διαδοχικά ραντεβού με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που το ζήτημα της ανανέωσης του κόμματος έχει φουντώσει τις συζητήσεις τόσο του στελεχικού δυναμικού όσο και της γαλάζιας βάσης, με φόντο την υπόθεση Τραγάκη.

Η πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ να συναντήσει τους δύο προκατόχους του πριν από την εμφάνιση της ΔΕΘ ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια να εμφανίσει η αξιωματική αντιπολίτευση μια εικόνα ομοψυχίας. Ταυτόχρονα, όμως, για πολλούς ανέδειξε και την ανάγκη του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταγραφεί μια εικόνα συμπόρευσης από τους πρώην και να αποφευχθούν αναταράξεις για τις επιλογές του.

Στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ πέρυσι τον Οκτώβριο ένα στιγμιότυπο είχε γίνει viral. Την ώρα που μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καλωσόριζε όλους τους πρώην προέδρους, η κάμερα «ζουμάρισε» στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εκείνη τη στιγμή χειροκροτούσε και έλεγε αστειευόμενος στον Αντώνη Σαμαρά: «Εχω βαρεθεί να βαράω παλαμάκια». Το αστείο δεν ήταν προσχεδιασμένο. Ενας Καραμανλής σε χαλαρή διάθεση, που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα τεκταινόμενα στο κόμμα, εμφανίστηκε να αποχωρεί και χθες από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Στην Πειραιώς, εξάλλου, αναμένουν και σήμερα ότι η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι διαθέσεις.

Εντός των κομματικών τειχών, είναι γνωστό ότι Καραμανλής και Σαμαράς δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, ούτε για την πορεία που ακολουθεί η χώρα ούτε για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, ωστόσο, θα βρίσκονται στην πρώτη σειρά των θέσεων κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο το Σάββατο. Στόχος της κομματικής ηγεσίας είναι οι όποιες κόντρες και συγκρούσεις καραμανλικών, σαμαρικών και μητσοτακικών να αφεθούν στην άκρη και η ΝΔ να εμφανίσει εικόνα ενότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θέλουν η ΝΔ να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία μετά την αποτυχημένη –όπως λένε στο κομματικό επιτελείο –εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και να παρουσιαστεί με προτάσεις για το αύριο της χώρας, με τις οποίες όμως συντάσσονται όλοι στο κόμμα.

Διαφωνίες και έριδες ανάμεσα στην καραμανλική και τη μητσοτακική πτέρυγα ανέκαθεν υπήρχαν και μάλιστα τελευταία έχουν αναζωπυρωθεί με αφορμή και τη ρητορική που επιλέγει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ όπως για το θέμα των πυρκαγιών ή για το ζήτημα της εξίσωσης κομμουνισμού – ναζισμού. Δεν είναι λίγοι στην Πειραιώς εκείνοι που θεωρούν πως η ομάδα των καραμανλικών λειτουργεί ως τροχοπέδη στην προσπάθεια του αρχηγού της ΝΔ να οδηγήσει το κόμμα σε νικηφόρα μονοπάτια, διαβλέποντας και μια υπόγεια στήριξη των επιλογών Τσίπρα. Επιπλέον, με καχυποψία αντιμετωπίζουν δηλώσεις βουλευτών του καραμανλικού «μπλοκ», κρίνοντας ότι οι παρεμβάσεις τους υποσκάπτουν την κομματική ομοιογένεια και, τελικώς, την ενότητα.

ΧΑΣΜΑ. Τα συνεχή μηνύματα για «πολιτική συναίνεση» που εκπέμπουν οι καραμανλικοί έχουν ανοίξει χάσμα. Οι καραμανλικοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τέτοιες προθέσεις και πως όποτε τους ζητείται η γνώμη τους από την ηγεσία δεν έχουν πρόβλημα να τη διατυπώσουν, συνδράμοντας την προσπάθεια και τους στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με βάση τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πως παραμονές της ΔΕΘ είναι η κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου να βγει προς τα έξω μια εικόνα κομματικής σύμπνοιας. Αλλωστε, ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται «σημαία» και κύριος εκπρόσωπος του νεοδημοκρατικού Βορρά. Και γι’ αυτό θα μπορούσε να μεταδώσει και στους άλλους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας το μήνυμα ενότητας που επιδιώκει η ΝΔ.

Πάντως, πηγές από την Πειραιώς –όπως συνηθίζουν σε τέτοιες συναντήσεις –σημείωναν χθες πως η «συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή ήταν στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει ο πρόεδρος με τους πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς». Εντούτοις, προεξοφλείται πως Μητσοτάκης και Καραμανλής δεν περιορίστηκαν σε συζήτηση και ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά έδωσαν βάρος και στη γενικότερη παρουσία της ΝΔ στη ΔΕΘ.