«Η Ευρώπη είναι μια ιστορία αγάπης, ένας έρωτας, που τον αφήσαμε στα χέρια των συμβολαιογράφων που συντάσσουν σύμφωνα και κανόνες. Πρέπει να κάνουμε στην άκρη τους συμβολαιογράφους και ν’ αφήσουμε τους νέους να δουν πως πίσω από τα κείμενά τους υπάρχει μια ιστορία αγάπης».

Με αυτήν την κάπως ποιητική διατύπωση, ο πρόεδρος Μακρόν προσπάθησε να δώσει ψυχή στο σχέδιό του για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης, που ο ίδιος βιάζεται να προχωρήσει. Μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019 πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει ο οδικός χάρτης των αλλαγών, ώστε να κριθεί στις κάλπες, μετά από μια πανευρωπαϊκή εκλογική καμπάνια.

Λίγο πριν βγει για την τελευταία του βόλτα στην Αθήνα, ο πρόεδρος Μακρόν είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με μια μικρή ομάδα ελλήνων δημοσιογράφων, σε αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Μίλησε για τον εαυτό του και τις σπουδές φιλοσοφίας («η πιο σημαντική επιρροή στη διαμόρφωσή μου ως πολιτικού»). Για το πολιτικό του στοίχημα στη Γαλλία («αν αποτύχω ο εξτρεμισμός θα επιστρέψει νικηφόρος»). Και για τα αισθήματά του όταν ανέβηκε στο βήμα, Πέμπτη βράδυ, κάτω από την Ακρόπολη. Τον λόγο του –είπε –τον έγραψε μόνος του. Και σε μεγάλο μέρος του αυτοσχεδίαζε («σε αυτό το μέρος ένιωσα πως πρέπει κανείς να μιλά, όχι να διαβάζει»).

Παρουσίασε και τον οδικό του χάρτη για την Ελλάδα: πρώτα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Δεύτερον, πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τέλους το πρόγραμμα, χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις. Και, τρίτον, οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους –κάτι που η Γαλλία έχει ήδη δεχθεί. Οσο για το τι θα συμβεί μετά, αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα βοήθειας ή όχι, η απάντησή του είναι: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε».