«Οσο κι αν πεισματικά αρνείται ο κ. Τσίπρας τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά αυτόν και την κυβέρνησή του για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αλλαγή του νομίσματος, η αλήθεια θα έρθει στο φως» ανέφερε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, ένα σχόλιο απάντηση στις πρόσφατες αποκαλύψεις από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. «Θα είναι ντάλα μεσημέρι» συμπλήρωσε, «ο έλεγχος θα γίνει και οι ευθύνες θα καταλογισθούν». Η Γεννηματά, παρότι έμεινε στο πλαίσιο της συζήτησης, αναπτύσσοντας την άποψη της ΔΗΣΥ για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου –«ιδεοληψίες, κομματική λογική, παρεμβάσεις μακριά από τις σημερινές ανάγκες και τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά –άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως «φαντασιώνεται μια ανύπαρκτη πραγματικότητα».

Με αφορμή τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «ελεγχόμενα ακροατήρια» στα οποία η κυβέρνηση έχει συνηθίσει. «Δυστυχώς, οι γελαστοί άνθρωποι που βλέπει να τον υποδέχονται είναι μόνο οι βουλευτές του και οι διορισμένοι μετακλητοί στο Δημόσιο», καθώς «οι άλλοι, οι πολλοί Ελληνες δεν γελούν καθόλου, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που άρχισαν να πληρώνουν τις δόσεις τής πολύ βαριάς φορολογίας που επέβαλε». Πριν αρχίσει την ομιλία της, η οποία ήρθε λίγο μετά τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, η Γεννηματά χαρακτήρισε τη διαδικασία «πολωτική, μια διαδικασία για το χθες, ενώ θα έπρεπε να μιλούμε για το αύριο και τη νέα γενιά». Μάλιστα, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό που δεν βρισκόταν στην αίθουσα, σχολίασε δηκτικά: «Αν σας ενοχλούν οι Εξεταστικές, σας έχω τη λύση. Δεν έχετε παρά να συνυπογράψετε τη μία και μοναδική εξεταστική για να δούμε τι έγινε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα, με προτεραιότητα στην τελευταία περίοδο».

ΠΟΤΑΜΙ. «Πρώτη Αυγούστου, οι φοιτητές απόντες, οι καθηγητές απόντες, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί όπως όπως και γρήγορα γρήγορα να πάρει αποφάσεις που θα σημαδέψουν το μέλλον των πανεπιστημίων, των φοιτητών, των καθηγητών και τελικά της κοινωνίας» ήταν τα πρώτα λόγια του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους κάνοντας μια στοχευμένη ομιλία σε θέματα Εκπαίδευσης. Δεν παρέλειψε ωστόσο να σχολιάσει την ξαφνική βιάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στο νομοσχέδιο για την Παιδεία κατάφερε να χωρέσει τροπολογίες άσχετες με το θέμα με φρενήρη ρυθμό, πολλές φορές ακόμη και ανά πεντάλεπτο. «Είναι το τέταρτο από τα έξι επεισόδια της καλοκαιρινής επιθεώρησης «ψηφίστε, τροποποιήστε, τελειώσατε». Είναι το τέταρτο από τα έξι νομοσχέδια που η Βουλή καλείται να συζητήσει «στα πεταχτά»» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Θεοδωράκης, πριν χαρακτηρίσει τον νόμο Γαβρόγλου «συντηρητικό» και «παλιομοδίτικο». «Είναι ένας νόμος βγαλμένος από τα σπλάγχνα της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ένας αριστερίστικος αχταρμάς με ακροδεξιά φρένα. Ενας νόμος που διώχνει τους νέους, στερεί την ελπίδα από τους άξιους, κρατά τη χώρα μακριά από την Ευρώπη. Γιατί δυστυχώς και για σας, πάνω απ’ όλα είναι το κόμμα, οι συμβιβασμοί και τελικά η συντήρηση» είπε. Αργότερα ο Θεοδωράκης με παρέμβασή του ζήτησε «να σταματήσει το ρεζιλίκι» με τις συστηματικές παραβιάσεις του χρόνου των ομιλιών, αποδίδοντας ευθύνες στον Νίκο Βούτση.

ΚΚΕ. Ούτε ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρέλειψε να σχολιάσει τα όσα παραθέτει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, οι αποκαλύψεις «βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ», ενώ παράλληλα «συντηρούν τον αποπροσανατολισμό. Το μόνο που κάνουν είναι να δείχνουν το άθλιο παιχνίδι που παίχτηκε πάνω στον ελληνικό λαό». Με κριτική «από αριστερά» ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου «οπισθοδρομικό και ιδεοληπτικό», που δεν εισηγείται «τίποτα νέο» και το εξομοίωσε με τον νόμο Γιαννάκου. «Εμείς όχι μόνο απορρίπτουμε και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο αλλά, κυρίως, καλούμε τους εργαζομένους στα ιδρύματα, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες σε συμπόρευση, σε κοινή πάλη με στόχο την πλήρη ανατροπή της πολιτικής που δένει χειροπόδαρα την επιστήμη, τις σπουδές και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων στα συμφέροντα του κεφαλαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας μάλιστα πως η κριτική του κόμματος είναι διαφορετική από αυτή των υπολοίπων, ο Κουτσούμπας ανέφερε ότι τα καλέσματα για «συναίνεση» δεν πρόκειται να βρουν αποδέκτες στο ΚΚΕ.

Ενωση Κεντρώων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αναρωτήθηκε γιατί ο Πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στον Νίκο Βούτση για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο επί συζήτηση ο Λεβέντης υπενθύμισε το γεγονός ότι κάθε κυβέρνηση ανατρέπει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της προηγουμένης και τον τρόπο με τον οποίο αυτό πλήττει το κύρος του Κοινοβουλίου. «Η Ενωση Κεντρώων πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει άσυλο, αλλά να υπάρχει και πανεπιστημιακή αστυνομία για να υπάρξει αποφυγή της ασυδοσίας. Το άσυλο χρειάζεται για τους φοιτητές, είναι το αποκούμπι τους για να αντιδράσουν στον φασισμό ενός καθεστώτος. Εμείς λέμε άσυλο για φοιτητές και όχι για τραμπούκους» τόνισε, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του κομματισμού στα πανεπιστήμια.