Εν μέσω της πολιτικής θύελλας που ακολουθεί τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την υπόθεση του αλιευτικού με τα τσιγάρα που παραμένει επτά μήνες ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, άλλο ένα πλοίο τροφοδοτεί την πολιτική σύγκρουση με φόντο το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το φορτηγό πλοίο εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής από τις λιμενικές Αρχές στην Κρήτη, αυτή τη φορά στον Ορμο των Σφακίων.

Το πλοίο που στα αμπάρια του έκρυβε πάνω από 1,5 εκατ. πακέτα τσιγάρα, κατέπλευσε το ίδιο βράδυ στο λιμάνι του Ηρακλείου. Είχε αποπλεύσει με σημαία Τανζανίας από το Μαυροβούνιο με προορισμό τη Λιβύη και φέρεται πως θα έκανε σύντομη στάση στην Κρήτη, όπου τέσσερα φορτηγά οχήματα θα περίμεναν το εμπόρευμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αρχών, τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο από τους αναλογούντες φόρους και δασμούς ανέρχονται σε 6.019.186,94 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες θέλουν τα τσιγάρα στο πλοίο να προέρχονται από διάφορες εταιρείες, ανάμεσά τους και η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος (ΣΕΚΑΠ).

Το Λιμενικό κινήθηκε άμεσα για το φορτηγό πλοίο. Ιδιαίτερη καθυστέρηση ωστόσο προκύπτει στην υπόθεση του αλιευτικού της Παλαιόχωρας, το οποίο παραμένει δεμένο στο λιμάνι του κρητικού Νότου. Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία λαθρεμπορίας. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, που το πλοίο είναι σε διεθνή ύδατα και όχι σε εθνικά χωρικά, είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί κατηγορία περί λαθρεμπορίου. Στη συνέχεια έγιναν οι έλεγχοι που θέλαμε να κάνουμε. Δεν βρήκαμε ούτε όπλα ούτε ναρκωτικά. Βρήκαμε τσιγάρα» τόνισε. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «από τον έλεγχο που έκαναν οι τελωνειακές Αρχές, φαίνεται ότι τα τσιγάρα εξήχθησαν από τη ΣΕΚΑΠ στο Μαυροβούνιο με νόμιμο τρόπο. Τώρα, αν υπάρχουν ζητήματα λαθρεμπορίου στο Μαυροβούνιο, η Ελλάδα δεν εμπλέκεται. Εύκολα μας αρέσει να λέμε διάφορα. Οι πληροφορίες που έχει το ΥΝΑΝΠ και από το τελωνείο, είναι ότι δεν προκύπτει λαθρεμπόριο». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός δήλωσε πως στη Βουλή θα απαντήσει ενδελεχώς στις ερωτήσεις περί λαθρεμπορίου που έχουν προκύψει.

Η αντιπολίτευση. Οι δηλώσεις αυτές προξένησαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία από την προηγούμενη εβδομάδα ζητούν την άμεση διευθέτηση της υπόθεσης. «Ο κ. Κουρουμπλής ξεπέρασε κάθε όριο. Αντί να απολογηθεί για το γεγονός ότι επί επτά και πλέον μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, παρενέβη με πρωτοφανή τρόπο στην υπόθεση. Υποστήριξε ότι βάσει των πληροφοριών του «δεν προκύπτει ζήτημα λαθρεμπορίου», προκαταλαμβάνοντας το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη. Συνιστούμε στον κ. Κουρουμπλή να μην εκτίθεται άλλο», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΝΔ, που καταλήγει: «Οι πολίτες έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους για την αιφνίδια σπουδή του κ. υπουργού να «ασπρίσει» αυτή την πολύ «γκρίζα» υπόθεση».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη η οποία πρώτη ζήτησε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της υπόθεσης μέσω των ερωτήσεων του Ανδρέα Λοβέρδου, επιμένει να ζητεί απαντήσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ζητά να μάθει τι ακριβώς έχουν εντοπίσει οι τελωνειακές Αρχές και αν έχουν ζητηθεί από την εταιρεία ΣΕΚΑΠ οι απαραίτητες εξηγήσεις και επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση. «Αληθεύει ο ισχυρισμός της ΣΕΚΑΠ πως επί επτάμισι μήνες δεν της έχουν ζητήσει οι υπηρεσίες σας το παραμικρό στοιχείο και την παραμικρή εξήγηση για τις μεγάλες ποσότητες προϊόντων της που εντοπίστηκαν στο πλοίο που είναι ακινητοποιημένο στην Παλαιόχωρα Χανίων; Αν η εταιρεία ως προς αυτό έχει δίκιο, τότε η στάση της κυβέρνησης ελέγχεται για απόπειρα συγκάλυψης, για προφανείς πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με την προηγούμενη στάση της και με συγκεκριμένη τροπολογία που πέρασε στη Βουλή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ερώτηση, με σαφείς υπαινιγμούς για την πρόσφατη τροπολογία που διέγραφε τα χρέη της ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη, προς το Δημόσιο.