Ομαδικά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πρόσφατο Eurogroup και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς που αρχίζουν σήμερα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση θα προβεί σε έναν πρώτο καταλογισμό ευθυνών στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό –καθώς θα ακολουθήσει και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή –κατηγορώντας τους για «παράδοση άνευ όρων» και για μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης που έφερε το τέταρτο Μνημόνιο αλλά και βαριά μέτρα για τους πολίτες. Τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζουν πως πηγαίνουν στις διαδοχικές συναντήσεις πρωτίστως για να ακούσουν, εντούτοις θα απαιτήσουν περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για το περιεχόμενο τη συμφωνίας.

Σήμερα το απόγευμα (6 μ.μ.) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και αμέσως μετά με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Για αύριο από τις 11 π.μ. έχουν προγραμματιστεί οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ, πάντως, ήδη προετοιμάζεται για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της συμφωνίας, την οποία ζήτησε την περασμένη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να απολογηθούν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας για τη νέα αποτυχία, όπως χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Εurogroup. «Θέλουμε να μάθει όλη την αλήθεια ο ελληνικός λαός» σημειώνεται από την Πειραιώς. Το στίγμα αυτής της σκληρής γραμμής που θα ακολουθήσει το γαλάζιο στρατόπεδο αναμένεται να δώσει ο αρχηγός της ΝΔ και στο αυριανό τετ α τετ (1.30 μ.μ.) με τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως προεξοφλείται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικρίνει τον Πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά δεν κέρδισε τίποτα –ούτε για το χρέος, ούτε για την ποσοτική χαλάρωση –και επιπλέον φόρτωσε στην πλάτη των πολιτών ένα τέταρτο Μνημόνιο με επώδυνα μέτρα. Αλλωστε, η ΝΔ αμέσως μετά το Εurogroup είχε φανερώσει τις επιθετικές διαθέσεις της με τη σκληρή ανακοίνωση που είχε εκδώσει. Κατηγορούσε την κυβέρνηση πως «πήρε ό,τι της έδωσαν» και ότι «οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρααποδείχτηκαν μία χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση».

Η ΔΗΣΥ. Αντιμέτωπος με ανάλογες επικρίσεις θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας και στις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Οπως σημειώνεται από το επιτελείο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η Φώφη Γεννηματά θα διαμηνύσει στον Πρωθυπουργό πως η συμφωνία του Εurogroup της περασμένης Πέμπτης αποτελεί μία παράδοση άνευ όρων, η οποία μάλιστα δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα για τη χώρα.

ΤΟ ΚΚΕ. Καμία συναίνεση και καμία θετική απόκριση εξάλλου προεξοφλείται ότι δεν θα έχει η προσπάθεια Τσίπρα να λειάνει τις γραμμές της νωπής συμφωνίας του Eurogroup, όταν ο αποδέκτης της πρωθυπουργικής επιχειρηματολογίας θα είναι ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ετσι κι αλλιώς, το ΚΚΕ διάστόματος του επικεφαλής του αναμένεται να επαναλάβει τα σκληρά λόγια κατά του πακέτου μέτρων και του 4ου Μνημονίου που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του εκόμισαν. Πολύ περισσότερο, που σύμφωνα με τον Περισσό ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι δύναμη «βρώμικωνειδικών αποστολών εις βάρος του λαού.Το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση σε έναν λαό γονατισμένο και ματωμένο, εξαιτίας της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, είναι προκλητικό και εξοργιστικό», ήταν μια φράση από το πολεμικό σχόλιο του ΚΚΕ για τη συμφωνία, κάτι που θα ξαναειπωθεί από τον Δημήτρη Κουτσούμπα στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ενώ ο Περισσός ήδη σχεδιάζει τη δική του και κινηματική αντεπίθεση, παρά το θέρος και την υποτιθέμενη νηνεμία.

Το Ποτάμι. Για χειρότερη συμφωνία, που είναι απόρροια της μεγάλης καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στο δικό του τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, όπως τονίζεται από τη Σεβαστουπόλεως, ο Θεοδωράκης θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς φτάσαμε ώς εδώ.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αναμένεται να επαναλάβει στον Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά ξεχνάει το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Στο μεταξύ, το τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα περιλαμβάνει και ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί –όπως προκύπτει από τα επιτελεία τους –θα είναι κοινή. Αναμένεται, δηλαδή, να επισημάνουν πως στηρίζουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και είναι υπέρ μιας λύσης ευρωπαϊκής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, οι πολιτικοί αρχηγοί θα επισημάνουν στον Πρωθυπουργό πως στο Κυπριακό –όπως και σε όλα τα εθνικά θέματα –τα κόμματα οφείλουν να επιδεικνύουν σύμπνοια, ενώ η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφήνει «γκρίζες ζώνες» στην ενημέρωση για τις όποιες εξελίξεις.