Σε καθημερινή βάση η γαλάζια ηγεσία φροντίζει να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι υπεύθυνη για το νέο Μνημόνιο και για τα σκληρά μέτρα που το συνοδεύουν, αλλά πλέον εξαπολύει βέλη και προς την πλευρά των δανειστών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε χθες από τη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά στον κυβερνητικό συνασπισμό, τονίζοντας ότι δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2021. Ταυτόχρονα, δε, έστρεψε τα πυρά του και προς τους εταίρους διαμηνύοντας πως περιμένει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η νέα παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ είναι ενδεικτική της αντιπολιτευτικής τακτικής που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το γαλάζιο στρατηγείο μετά την ψήφιση των μέτρων. Βασική επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος να φρεσκάρουν συνεχώς τη μνήμη των πολιτών. Θα τους τονίζουν δηλαδή ότι το 4ο Μνημόνιο φέρει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Η ΝΔ προεξοφλεί ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ώστε τα βαριά μέτρα του 4ου Μνημονίου να ξεχαστούν. Αλλωστε, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν άμεσα και γι’ αυτό τον λόγο η Πειραιώς κρίνει σκόπιμο να επαναλαμβάνει στην κοινωνία ότι θα υποστεί περικοπές και λιτότητα εξαιτίας του δημοσιονομικού πακέτου που ψήφισε η κυβέρνηση.

Ετσι, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία στους εφοπλιστές μ’ αυτή την υπενθύμιση: «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο. Τέταρτο Μνημόνιο γιατί; Γιατί δεσμεύει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2021, χωρίς όμως να εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση». Συνέχισε, δε, την εκτόξευση πυρών προς το Μαξίμου αναφέροντας ότι αν είχε κλείσει πέρυσι τέτοια εποχή η δεύτερη αξιολόγηση, πολλά από τα μέτρα τα οποία αναγκάστηκε ήδη να ψηφίσει πριν από μια εβδομάδα η κυβέρνηση θα είχαν αποφευχθεί».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, άσκησε αυστηρή κριτική και στους δανειστές. Αναφορικά με το χρέος ευχήθηκε «να πράξουν τα δέοντα, όπως έχουν άλλωστε δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2012». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι θολές πολιτικές των Τσίπρα και Καμμένου «να μην δώσουν αφορμή σε κάποιους να μεταθέσουν τη ρύθμιση του χρέους ξανά σε απώτερο χρόνο». Και συμπλήρωσε πως αυτό που προέχει για τη χώρα είναι να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και πως αυτό είναι κάτι που έχει διαμηνύσει και στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η πάγια αντιπολιτευτική της ΝΔ από εδώ και στο εξής περιλαμβάνει και την παρουσίαση του δικού της εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου. Συνεπώς χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις γαλάζιες θέσεις και τις μεταρρυθμίσεις για τη ναυτιλία. Οπως εξήγησε, οι πολίτες περιμένουν πολλά από τη ΝΔ, «γι’ αυτό ρίχνουμε μεγάλο βάρος στο ξεδίπλωμα του δικού μας προγράμματος και στη συστηματική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ. Τη διαρκή επαγρύπνηση της γαλάζιας παράταξης μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και τη συνεχή επαφή της με τους πολίτες έχει ως στόχο και η διήμερη περιοδεία που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκπέμπει αέρα ανανέωσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και γι’ αυτό το απόγευμα θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών του κόμματος. Πρόκειται για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης –άλλωστε το Μητρώο αποτελεί έμπνευσή του μετά την εκλογή του στο τιμόνι του κόμματος –να φέρει νέους και καταρτισμένους ανθρώπους στη γαλάζια παράταξη και συνακόλουθα δίνει μεγάλο βάρος στην οργάνωσή του. Αύριο, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να μιλήσει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.