Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές ζήτησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως με το τέταρτο Μνημόνιο μετατρέπει τη χώρα «σε αποικία λιτότητας» και επεκτείνει την επιτροπεία της για ακόμη τρία χρόνια. Ο αρχηγός της ΝΔ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό, χαρακτήρισε την έως τώρα θητεία του τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στη σύγχρονη Ιστορία και επισήμανε ότι το βαρύ πακέτο μέτρων θα πλήξει κυρίως τους ασθενέστερους πολίτες.

Κεντρικός στόχος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να αντιληφθούν οι πολίτες πως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έρχονται δυσβάσταχτα μέτρα και κυρίως θα ακολουθήσει παρατεταμένη λιτότητα. Ενδεικτικό αυτής της στόχευσης ήταν πως σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ επιδίωξε να ταυτίσει πλήρως την κυβέρνηση Τσίπρα με τη λιτότητα. «Είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην ευρωζώνη (…), η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη την πατρίδα μας να μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας (…), φέρατε μεγαλύτερη λιτότητα απ’ αυτή που σας ζητούσαν…» ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι συνώνυμη με τις πολιτικές αυστηρών περικοπών. Προεξοφλείται δε ότι η παραπάνω ρητορική θα αποτελέσει και το βασικό αντιπολιτευτικό όπλο της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, από εδώ και στο εξής, μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου.

Βασική επιδίωξη της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν επίσης να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία πως όσα υποσχέθηκαν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Μ’ αυτόν τον τρόπο ήθελε να καταστήσει σαφές ότι ο κυβερνητικός συνεταιρισμός κοροϊδεύει και εξαπατά διαρκώς τον ελληνικό λαό. «Ανεβήκατε στην εξουσία υποσχόμενοι ότι θα ανακτήσετε την εθνική κυριαρχία και θα υψώσετε ανάστημα στους ξένους. Κι από το «go back madame Μέρκελ», πήγαμε στο «βοήθεια, κυρία Μέρκελ!»» σχολίασε δηκτικά. Και σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και τώρα τα υπογράφει δύο δύο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός μόλις τον περασμένο Ιανουάριο είχε πει πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα και τελικά άλλα έπραξε.

Στο κάδρο της αυστηρής κριτικής του μπήκαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ως πολιτικά ασυνεπείς. Για τον Τσακαλώτο υπενθύμισε πως έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ, αλλά τώρα βρίσκεται ακόμη στην καρέκλα του. Και για τον Καμμένο παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις στους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας ότι θα προστατευθούν οι αποδοχές, ενώ τώρα οι μισθοί και οι συντάξεις τους θα υποστούν περικοπές. Οι δύο υπουργοί αποτελούν πλέον δύο στόχους για τα γαλάζια πυρά.

Δριμεία ήταν η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για το βαρύ δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ανέφερε πως πρόκειται για ένα Μνημόνιο χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους. «Με τη μείωση του αφορολογήτου χάνονται από μία έως τρεις συντάξεις και ένας μισθός για κάθε χαμηλόμισθο. Αντί για χορήγηση 13ης σύνταξης, κόβετε και τη 12η και την 11η σύνταξη. 1.300.000 φορολογούμενοι πολίτες επιβαρύνονται, για πρώτη φορά, με τη μείωση του αφορολογήτου και με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 20%».

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε σε όλους τους τόνους ότι το τέταρτο Μνημόνιο φέρει την υπογραφή των Τσίπρα – Καμμένου, καθιστώντας την παρούσα κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα δεινά θα συμβούν στους πολίτες λόγω των μέτρων. Για πρώτη φορά μάλιστα κατηγόρησε ανοιχτά τον κυβερνητικό συνασπισμό πως δεν έχει νομιμοποίηση για να επιβάλει στους πολίτες τις σκληρές περικοπές. «Με τίνος την εξουσιοδότηση αναλάβατε δεσμεύσεις που πάνε πέρα από τη θητεία σας; Δεν έχετε τη λαϊκή νομιμοποίηση για αυτά που ψηφίζετε σήμερα» τόνισε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. Το παραπάνω ερώτημα αναμένεται επίσης να ενταχθεί στη νέα ρητορική του γαλάζιου πολιτικού σχεδιασμού. Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση υπογράφει περικοπές και μειώσεις χωρίς να έχει την έγκριση των πολιτών είναι προφανές ότι θα αναδειχθεί στο εξής και για να συντηρήσει το αίτημα των εκλογών.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ έστρεψε τα βέλη του και στους δανειστές, υπονοώντας ότι κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση. Η εφαρμογή του Μνημονίου, είπε, υπόκειται και αυτή σε συνεχείς αξιολογήσεις των δανειστών οι οποίοι θα κρίνουν τον χρόνο εφαρμογή των μέτρων. «Γιατί με τους δανειστές έχετε συνάψει ιερά συμμαχία» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ακόμη ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει και πως και μετά τη συμφωνία η χώρα θα σέρνεται. Παράλληλα όμως βασική στόχευσή του ήταν να ενημερώσει τους πολίτες και για το σχέδιο της ΝΔ που θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση. Οπως εξήγησε, προτεραιότητές του θα είναι να διεκδικήσει «μικρότερα και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα», ενώ θα μειώσει τους φόρους, περιορίζοντας εισφορές και συμμαζεύοντας το κράτος.