Η βλάβη στο κλεμμένο σκούτερ διαφυγής άνοιξε τον δρόμο για τη σύλληψη ενός εκ των δύο ένοπλων δραστών, δίνοντας παράλληλα νέα διάσταση στη ληστεία της χρηματαποστολής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η αποκάλυψη του ονόματος του 25χρονου συλληφθέντος σήμανε αμέσως συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τον χώρο στον οποίο κινούνται οι δράστες και κυρίως για το πού θα κατέληγαν τα χρήματα της ληστείας. Και αυτό επειδή ο 25χρονος φοιτητής είναι αδελφός κατηγορουμένου από την Αστυνομία για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και έχει καταδικαστεί και εκτίνει ποινή φυλάκισης για τη διπλή ένοπλη ληστρική επίθεση στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ την 1η Φεβρουαρίου 2013 στον Βελβενδό Κοζάνης.

Για τη διπλή επίθεση με Καλάσνικοφ στον Βελβενδό ο αδελφός του συλληφθέντος έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια και 11 μήνες κάθειρξη, ωστόσο το δικαστήριο τον απάλλαξε, όπως και τους άλλους συγκατηγορούμενούς του, από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η υπόθεση της αποτυχημένης ένοπλης ληστείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, λόγω της συμμετοχής του 25χρονου συλληφθέντος, χαρακτηρίστηκε από την ΕΛΑΣ ιδιαίτερα σοβαρή και εκφράστηκαν εξαρχής υπόνοιες για τις διαστάσεις της. Αρμόδιοι της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας και ενημερώνονται με κάθε λεπτομέρεια για τις εξελίξεις.

Ο δρόμος του χρήματος. Το βασικό ερώτημα στο οποίο προσπαθούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί να δώσουν απάντηση είναι αν η ληστεία σχετίζεται με ενέργεια του αντάρτικου πόλης, με σκοπό την ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου τρομοκρατικής οργάνωσης. Αν δηλαδή ο 25χρονος συλληφθείς και ο άγνωστος συνεργός του, ο οποίος διαφεύγει, έχουν στρατολογηθεί στον πυρήνα νέας γενιάς τρομοκρατικής δράσης και η ένοπλη ληστεία στη χρηματαποστολή έγινε για την τροφοδοσία του επαναστατικού ταμείου, με στόχο τα χρήματα να διατεθούν για τις ανάγκες της οργάνωσης και την ενίσχυση των υποδομών της.

Οι υπόνοιες στρέφονται περισσότερο στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που παρά τα συνεχή πλήγματα τα οποία έχει δεχθεί από τις αστυνομικές επιχειρήσεις παραμένει ενεργή, στρατολογώντας νέα στελέχη ανασυντάσσεται και ανοίγει νέους κύκλους τρομοκρατικής δράσης. Αλλωστε ο χώρος της τρομοκρατικής δράσης τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει έντονη κινητικότητα με αποστολή τρομοδεμάτων αλλά και άλλες ενέργειες, όπως η βομβιστική επίθεση τον περασμένο μήνα στη Eurobank, για την οποία δεν έχει γίνει ακόμα ανάληψη ευθύνης και παραμένει εκκρεμής.

Η βλάβη στο κλεμμένο σκούτερ των δύο ενόπλων, το οποίο δεν έπαιρνε μπρος στα κρίσιμα λεπτά της διαφυγής, τους πρόδωσε και ανέτρεψε τον σχεδιασμό της ένοπλης ληστείας. Οι δύο ένοπλοι που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες full-face προσέγγισαν υπάλληλο χρηματαποστολής την ώρα που εφοδίαζε το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στον χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Με όπλα τον απείλησαν και άρπαξαν την κασετίνα με τα χρήματα. Λόγω της βλάβης της μοτοσικλέτας παγιδεύτηκαν και αναγκάστηκαν να διαφύγουν με τα πόδια. Ο 25χρονος συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη στην Ιερά Οδό από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι καθώς και η κασετίνα με τα χρήματα. Ο συνεργός του παρά τις έρευνες που ακολούθησαν κατάφερε να διαφύγει και παραμένει ασύλληπτος.

Ο 25χρονος φοιτητής αρνήθηκε να πει το παραμικρό στην Αστυνομία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές, ούτε καν έχει προσαχθεί σε επεισόδια.

Οι συσχετίσεις. Ο συνδετικός κρίκος που περιπλέκει και δημιουργεί υπόνοιες για τον χαρακτήρα της αποτυχημένης ένοπλης ληστείας είναι ο 27χρονος αδελφός του συλληφθέντος. Τα στοιχεία της ταυτότητάς του και οι φωτογραφίες του μαζί με ενός άλλου νεαρού δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την ΕΛΑΣ τον Φεβρουάριο του 2013 ως καταζητουμένων για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και για απλή συνέργεια στη ληστεία στον Φιλώτα Φλώρινας, η οποία έγινε τον Νοέμβριο του 2012.

Σε επιχείρηση της Αστυνομίας οι δυο νεαροί συνελήφθησαν τον Μάιο του 2013, ενώ στη συνέχεια της έρευνας προστέθηκαν και άλλα στοιχεία που τους έφεραν κατηγορουμένους και για τη διπλή ληστεία στον Βελβενδό Κοζάνης. Σε κείμενα ο 27χρονος, ο οποίος εκτίνει την ποινή του, υπογράφει ως αναρχικός, ενώ έχει συμμετάσχει σε απεργίες πείνας και έχει υπογράψει κείμενα συμπαράστασης για κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.