Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε η κυβέρνηση για τη (βουλευτική) τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Δεν ήταν μια συνήθης τροπολογία όπως αυτές που σαν βροχή πέφτουν στα νομοσχέδια, αλλά, όπως καταγγέλθηκε, ήταν μια καραμπινάτη «φωτογραφική» τροπολογία, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον πράσινο Βασίλη Κεγκέρογλου ως «τροπολογία της μεγάλης κομπίνας που επανέρχεται». Και όντως είχε κατατεθεί από τον ίδιο συριζαίο βουλευτή Κοζάνης Δημήτρη Δημητριάδη έναν χρόνο πριν, αλλά αποσύρθηκε πάραυτα υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης.

Το ερώτημα που έθεσε ο Κεγκέρογλου, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού, ήταν ποιον αφορά η επίμαχη ρύθμιση και σε ποιον χαρίζει εκατομμύρια;

Απάντηση δεν έλαβαν από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτά που είπε ο Κεγκέρογλου «δεν έχουν κάποια αλήθεια».

Παραβάσεις λαθρεμπορίας

Τι κι αν ο Λοβέρδος μίλησε για «μη αθώα τροπολογία» και «υποψία διαφθοράς», τι κι αν ο Δένδιας είπε ότι εδώ δεν είναι Μποτσουάνα, τι κι αν ζητήθηκε από την κυβέρνηση να την αποσύρει και αν θέλει να τη φέρει ως υπουργική τροπολογία με έκθεση του ΓΛΚ. Απαντήσεις δεν δόθηκαν.

Ποιο είναι το διά ταύτα; Η τροπολογία αφορά εταιρείες που μετά τη μεταβίβασή τους καταλογίζονται εις βάρος τους παραβάσεις λαθρεμπορίας που διαπιστώθηκαν πριν από τη μεταβίβασή τους. «Χωρίς την ύπαρξη ανάλογης διάταξης, κάθε επενδυτική δραστηριότητα θα διατρέχει κίνδυνο καταλογισμού ποινών και πληρωμής χρηματικών ποσών ανυπολόγιστου ύψους για αδικήματα που έχουν διαπράξει άλλα πρόσωπα» αναφέρεται στην τροπολογία.

Οι φήμες οργίαζαν στους διαδρόμους της Βουλής, όπου πολλοί βουλευτές υποστήριζαν ότι η τροπολογία «φωτογραφίζει» μεγάλη καπνοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας.

Ζήτησαν ονομαστική

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου έκανε αποδεκτή την τροπολογία λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα από αυτά ούτε υποψιάζεται κάτι περί «φωτογραφικής» ρύθμισης, εισπράττοντας τις αποδοκιμασίες βουλευτών της Συμπαράταξης, που ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία με τον Λοβέρδο να το εξηγεί απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα σηκώσετε όλοι τα χεράκια σας και θα ψηφίσετε με το όνομά σας αυτή την τροπολογία. Μπαμπεσιές εδώ δεν θα γίνουν», είπε.