Με την επιλογή για ακόμη πιο «σκληρό ροκ» απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει ηχηρό μήνυμα που δεν έχει αποδέκτες μόνο στην κυβερνητική πλειοψηφία: όπως τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, όχι μόνο θα κλείσει «οριστικά και αμετάκλητα» κάθε ενδεχόμενο σύμπλευσης με Τσίπρα – Καμμένο, αλλά ταυτόχρονα θα καλέσει κάθε πτέρυγα στο αντιπολιτευτικό τόξο να αντιληφθεί το βάρος που προσθέτει στη χώρα κάθε ημέρα παραμονής της κοινοπραξίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΝΔ, με το βλέμμα κυρίως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Φώφη Γεννηματά, θα διαμηνύσει ότι οι διμέτωποι αγώνες προσφέρουν άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ηγείται της «πιο καταστροφικής κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα από τη Μεταπολίτευση». Από μια άλλη οπτική, το μήνυμα Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι ότι, σε αυτό το σκηνικό, όποιος δεν είναι κατηγορηματικά απέναντι στον Τσίπρα καταλήγει στήριγμά του, ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανασύρει και τις καταγγελίες του για την πολιτική τού «λεφτά υπάρχουν», στηλιτεύοντας με τον τρόπο του την επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΕΚΛΟΓΕΣ. Με την κλιμακούμενη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταστήσει σαφές ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη ΝΔ –και την παρούσα Βουλή. Πρόκειται για μήνυμα, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, που απευθύνεται εντός και εκτός συνόρων, πρωτίστως σε όσους συνδέουν τις εκλογές με τη σταθερότητα της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα περιοριστεί στα αγροτικά ζητήματα που αποτελούν το θέμα της ημερήσιας ατζέντας στην Ολομέλεια της Βουλής και θα επιδιώξει στο επίκεντρο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών να βρεθούν η οικονομία και το τέλμα της δεύτερης αξιολόγησης. Θα καταστήσει σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να στηρίξει την παράταση του κόφτη και όποια νέα μέτρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ θα κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό ότι «για να γαντζωθεί στην εξουσία, υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας» και τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση σε ένα εύλογο διάστημα.

Τις κινήσεις της ΝΔ προανήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, μεταφέροντας και το κλίμα του «σκληρού ροκ» που διαμορφώνεται στην Πειραιώς: «Τα μέτρα που έρχονται δεν είναι τα τρία κακά της μοίρας μας και μια αναπόφευκτη εξέλιξη, αλλά αποτέλεσμα της λαϊκιστικής πολιτικής τής κυβέρνησης. Η ΝΔ δεν θα ξεπλύνει τις ευθύνες τής κυβέρνησης ψηφίζοντας τα νέα μέτρα. Δεν θέλουμε να θεωρηθούμε συνένοχοι» ανέφερε στον Bήμα FM 99,5 και πρόσθεσε σε έντονα δηκτικό ύφος: «Οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται σαν τον Ταρζάν και τον Ποπάι μαζί και πανηγυρίζουν για την αποτυχία τους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον κόφτη και τα μέτρα ανώδυνα, ας τα ψηφίσουν να πάρουν και τη δόξα».

Στον απόηχο, εξάλλου, του πορίσματος της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκτοξεύσει ευθείες βολές για «φθηνούς τακτικισμούς» και «λαϊκιστικά αφηγήματα», επαναφέροντας και τις καταγγελίες για «επιχείρηση ελέγχου» της ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Επιπλέον, θα καταγγείλει ότι αντί για την ύπαρξη «τριγώνου διαπλοκής» αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούν τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες, αλλά και μέσα ενημέρωσης στα οποία είναι βασικός μέτοχος («Αυγή»).

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Η απόφαση του πρόεδρου της ΝΔ να μην περιοριστεί στα αγροτικά ζητήματα κατά τη σημερινή συζήτηση συνδέεται και με τη βεβαιότητα της Πειραιώς ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα που επιχειρεί να προβάλει η κυβέρνηση για την οικονομία. Σύμφωνα με την αποτίμηση του γαλάζιου επιτελείου, στο σκέλος των εσόδων τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση εξαιτίας της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ η συγκράτηση των δαπανών οφείλεται στην εσωτερική στάση πληρωμών που συνεχίζεται. «Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι αυξημένες κατά 46% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υστέρηση έναντι των στόχων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου μισό δισ. ευρώ» σχολίασε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο προεκλογικός συναγερμός ηχεί αμείωτος στην Πειραιώς, όπως δείχνει και η χθεσινή αποχώρηση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Γιάννη Οικονόμου, με το επιχείρημα ότι θα πολιτευθεί στις προσεχείς εκλογές. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο πανεπιστημιακός Χρήστος Ταραντίλης.