Εντατικοποίηση των γαλλοελληνικών οικονομικών συνεργασιών προβλέπει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στα «ΝΕΑ» εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει το ενδιαφέρον των γαλλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα μας. Ο Ερό θα έχει σήμερα επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας προερχόμενος από την Τουρκία, ενώ ο επόμενος σταθμός στο ταξίδι του είναι η Κύπρος. Το Κυπριακό αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ατζέντα των συνομιλιών, καθώς είναι ένα από τα λίγα διεθνή θέματα που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.

Η παρουσία Ερό στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια των επισκέψεων Ολάντ και Βαλς τον προηγούμενο χρόνο και αποδεικνύει τη στενή διμερή συνεργασία αλλά και συναντίληψη των δυο πλευρών σε ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα. Το Μεταναστευτικό εξακολουθεί να καίει την Ευρώπη, ενώ όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γάλλος ΥΠΕΞ, η υλοποίηση της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί αφού λειτουργεί και έχει ανασχέσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών προς στην Ευρώπη. Παράλληλα, δηλώνει ότι οι συνομιλίες με τη Μόσχα θα συνεχιστούν, παρά τα προβλήματα, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο δράμα των βομβαρδισμών στο Χαλέπι.

Η πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στο Παρίσι αναβλήθηκε. Πώς μπορεί να επουλωθεί το τραύμα που έχει προκαλέσει στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση η βαρβαρότητα των βομβαρδισμών στο Χαλέπι;

Ο διάλογος με τη Ρωσία για τη Συρία, αλλά και για άλλες διεθνείς κρίσεις, είναι δύσκολος αλλά αναγκαίος, Δεν σταματήσαμε ποτέ τις συνομιλίες με τη Ρωσία και θα τις συνεχίσουμε. Ο πρόεδρος Πούτιν προτίμησε να αναβάλει την επίσκεψή του στο Παρίσι. Αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε έναν απαραίτητο διάλογο, όπως αυτό συνέβη στις 19 Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Για να μπορέσει ωστόσο ο διάλογος αυτός να είναι εποικοδομητικός, πρέπει να γίνει σε ειλικρινή και ξεκάθαρη βάση.

Η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι σταθερή: να δοθεί ένα τέλος στο αβάσταχτο δράμα που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας στο Χαλέπι. Πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη παύση των βομβαρδισμών. Μόνο μια πραγματική παύση των εχθροπραξιών θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και θα σημάνει την επάνοδο στις διαπραγματεύσεις με στόχο μια πολιτική μετάβαση.

Τελικά, ποια είναι η επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τις αποκαλύψεις στο βιβλίο των Λομ και Νταβέ για επικοινωνία Πούτιν – Ολάντ περί της διερευνητικής επαφής Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο για τύπωμα δραχμών στη Μόσχα; Διαψεύδεται ή όχι αυτό;

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η βούληση αυτή συνοδεύτηκε από αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις δύσκολες και θαρραλέες. Σήμερα η Ελλάδα ανακάμπτει. Είναι μια καλή είδηση τόσο για τη χώρα και τον λαό της όσο και για την ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Υπάρχει διασύνδεση των προσφυγικών ροών με την τρομοκρατία; Θεωρείτε ότι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μέσα στην ΕΕ συνδέεται με τη διατήρηση ή την αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν;

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια μαζική συρροή προσφύγων το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων διαφεύγει από τον πόλεμο στη Συρία. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο και πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια σφαιρική απάντηση της Ευρώπης που θα συμπεριλαμβάνει ειδικότερα και τους αφρικανούς εταίρους της. Δυστυχώς, κάποιοι τρομοκράτες κατάφεραν να επωφεληθούν από την αποδιοργάνωση που προκάλεσε αυτή η μαζική συρροή και να εισέλθουν στην Ευρώπη. Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να συγχέουν τα άτομα που ζητούν δικαιολογημένα την προστασία την οποία δικαιούνται με εκείνα που έχουν στόχο να σπείρουν τον θάνατο και να αποσταθεροποιήσουν τις κοινωνίες μας. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να διασφαλίσει επιτέλους τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της. Οι εξελίξεις στον τομέα αυτό σημείωσαν τελευταία μεγάλη πρόοδο. Η ανάληψη υπηρεσίας από τις 6 Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι μέρος της προόδου αυτής. Η Ελλάδα ειδικότερα έκανε σημαντικές προσπάθειες που αξίζει να χαιρετίσουμε. Η Γαλλία τής προσφέρει τη στήριξή της με ανθρώπινα και υλικά μέσα.

Η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας έχει ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Φοβάστε μια πιθανή αθέτηση από πλευράς Τουρκίας στη συμφωνία για το Προσφυγικό ειδικά αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της βίζας; Και τότε τι θα γίνει;

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία επέτρεψε τη δρομολόγηση μιας κοινής διαχείρισης της κρίσης αυτής που είναι προς το συμφέρον όλων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει την Τουρκία στην αδιαφιλονίκητη προσπάθεια που καταβάλει για να υποδεχτεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στα δίκτυα των διακινητών, για να μην κινδυνεύει πλέον η ζωή των μεταναστών και των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο.

Το σχέδιο αυτό λειτουργεί: 700.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα κατά τους 6 μήνες που προηγήθηκαν της συμφωνίας και 18.000 τους 6 επόμενους. Επέτρεψε να σωθούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Κατά συνέπεια, η υλοποίησή του πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν εκατέρωθεν.

Και μια ερώτηση όχι για τη διπλωματία αλλά την πολιτική: έχει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών; Σας απασχολεί το γεγονός ότι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους έλληνες Σοσιαλιστές, το ΠΑΣΟΚ, είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015;

Τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τους έλληνες φίλους μου για να σχολιάσω την εσωτερική πολιτική τους! Εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση. Η πρόσφατη επιτυχία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 9 του περασμένου Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει μία νέα πτυχή της συνεργασίας αυτής.

Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψουν οι μεγάλες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα; Το πολιτικό κλίμα ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδυτών;

Οι γαλλοελληνικές ανταλλαγές ήταν ανέκαθεν σημαντικές και έχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος των γαλλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παρέμεινε στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Συνέβαλαν στη διατήρηση της απασχόλησης και σήμερα αρχίζουν πάλι να επενδύουν.

Η Ελλάδα έχει ισχυρά πλεονεκτήματα που πρέπει να υπενθυμιστούν: υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης καθώς και εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει σημασία στην προώθηση της ελκυστικότητας της χώρας στους ξένους επενδυτές.

Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται εξάλλου για την ελληνική αγορά. Εχουν όλη μας τη στήριξη, όπως το υπενθύμισαν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο έλληνας Πρωθυπουργός όταν υπέγραψαν, πριν από έναν χρόνο, μια στρατηγική εταιρική σχέση. Η οικονομική σταθεροποίηση που σήμερα είναι ολοφάνερη, ανοίγει προοπτικές για την επάνοδο της ανάπτυξης. Οι ανταλλαγές μας θα μπορέσουν συνεπώς να εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική πρεσβεία και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνουν στις 24 Νοεμβρίου ένα φόρουμ επιχειρηματικών συναντήσεων για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στο οποίο θα συμμετέχουν πολλές γαλλικές επιχειρήσεις που δείχνουν δικαιολογημένο ενδιαφέρον για τον πολλά υποσχόμενο αυτόν τομέα. Και την επομένη, θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αθήνα ένα Φόρουμ Καινοτομίας που θα φέρει σε επαφή το γαλλικό και το ελληνικό «οικοσύστημα» καινοτομίας.