Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην κατάθεση από την κυβέρνηση τροπολογιών, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών, αρνήθηκε να αποσύρει τις τροπολογίες για τα αντισταθμιστικά μέτρα στο κόψιμο του ΕΚΑΣ και την τροπολογία για την παράταση ισχύος για 45 ημέρες του αγγελιόσημου.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αρνήθηκε να αποσύρει την τροπολογία για την εκτύπωση των ταινιών ασφαλείας στα τσιγάρα, την οποία θα αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, κι όχι ιδιώτης όπως σήμερα.

Ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Αλεξιάδης απέσυραν δύο άλλες τροπολογίες, για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και την παραχώρηση έκτασης του Φαληρικού Δέλτα στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη σφοδρή σύγκρουση που προηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας από τη ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τακτική «λαθρονομοθέτησης», ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστήριξε ότι οι υπουργοί έχουν κάνει συνήθεια τους να μην νομοθετούν με κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία και ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι έκανε λόγο για έλλειψη ηθικών φραγμών.

Παράλληλα, πρότειναν να κατατεθούν όλες οι τροπολογίες στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια, ώστε, όπως είπαν, να γίνει με την κανονική διαδικασία η συζήτηση τους, διευκρινίζοντας ότι θα στηρίξουν τη ρύθμιση για το ΕΚΑΣ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε του επείγοντος χαρακτήρα της ψήφισης των τροπολογιών για ΕΚΑΣ και αγγελιόσημο, τονίζοντας ότι «ορίζουν συγκεκριμένες χρονικές ημερομηνίες που πρέπει να προλάβουμε».

«Δεν είμαστε περήφανοι που αναγκαζόμαστε με αυτό τον τρόπο να νομοθετούμε, η αναγκαιότητα των χρονικών προθεσμιών μας αναγκάζει» επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης.