Μέσα στο Σπίτι του Λαού, στο Πεκίνο, επισφραγίστηκε η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την COSCO. Τη συνυπέγραψαν ενώπιον των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και το Νο 2 του κινεζικού κολοσσού Γουάν Μιν, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να αναλάβει και καθήκοντα προέδρου του ΟΛΠ.

Η εγκατάσταση της κινεζικής διοίκησης στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να γίνει άμεσα και όπως υπονόησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Λι Κετσιάνγκ η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την COSCO αποτελεί την αρχή μιας σειράς επενδύσεων που σχεδιάζει η Κίνα στη χώρα μας.

Επειτα από τη χθεσινή υπογραφή της ολοκληρωμένης συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ, η COSCO αναμένεται να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 370 εκατομμυρίων ευρώ που συνιστά και το τίμημα της παραχώρησης. Από αυτά, τα 270 εκατ. θα απελευθερωθούν άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα 80 θα ξεπαγώσουν αμέσως μόλις εκχωρηθεί ένα ακόμη ποσοστό των μετοχών του ΟΛΠ της τάξης του 16%. Σήμερα έχει εκχωρηθεί το ποσοστό του 51% του Λιμένος Πειραιώς.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ελληνοκινεζικό οικονομικό φόρουμ αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που έδειξε η κινεζική κυβέρνηση στην ελληνική οικονομία στα «δύσκολα χρόνια της βαθιάς ύφεσης», διευκρινίζοντας: «Αναφέρομαι κυρίως στη σύμβαση με την COSCO για την αξιοποίηση του ΟΛΠ, η οποία μάλιστα επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή πριν από τέσσερις ημέρες. Οπως αποδείχτηκε πρόκειται για μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Η συνεργασία μας δεν σταματά εκεί».

Με τον έλληνα Πρωθυπουργό συμφώνησε ο κινέζος ομόλογός του λέγοντας αργότερα από το βήμα του ίδιου φόρουμ πως πράγματι η συμφωνία της COSCO αποτελεί ένα έργο που έγινε «μέσω ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας». Σημείωσε δε, ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν κι άλλες επενδύσεις στην ελληνική αγορά και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε συμφωνίες για την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα. Συνολικά χθες υπογράφηκαν εννέα διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για τις προοπτικές στήριξης του ελληνικού τουρισμού, τη συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, εξαγωγές των ευγενών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία. «Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για ένα επενδυτικό σοκ που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα.

ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ. Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Κίνα και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Λι Κετσιάνγκ προς το παρόν εξάγει στυλ… Το στυλ του κοστουμιού χωρίς γραβάτα που υιοθέτησε ο κινέζος πρωθυπουργός κατά τις συνομιλίες του με τον έλληνα ομόλογό του για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα, σ’ ένα πιο φιλικό περιβάλλον όπως είπε. «Εχουμε συνομιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο και μπορώ να πω ότι είμαστε φίλοι» είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας τονίζοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο έβγαλε και τη γραβάτα. «Αυτό που δεν κατάφερα να περάσω ως στυλ στην Ευρώπη το κατάφερα με την Κίνα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την ελπίδα να αυξηθούν οι εξαγωγές προς τη χώρα του Κετσιάνγκ.

Συγχρόνως όμως η Ελλάδα είναι ανοιχτή και σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Και αποσκοπεί να μετεξελίξει τον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού που άνοιξε ο αυτοκράτορας Γου Ντι της δυναστείας των Χαν στον νέο δρόμο που ονομάζεται πλέον One belt, One Road και χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως κέντρο για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον κινέζων επιχειρηματιών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας λέγοντας πως με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης η χώρα μας κλείνει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας. Διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους της βοηθά τη χώρα μας να ξανασταθεί στα πόδια της και να τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις της χωρίς να συντρίβεται η κοινωνία. Συγχρόνως τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους έχει την υποστηρικτική εγγύηση των εταίρων μας όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο και πρόσθεσε πως αναμένονται εξειδικεύσεις των σχετικών αποφάσεων για το χρέος το επόμενο διάστημα. «Ολα αυτά στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές πως η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση».

Κανονιοβολισμοί στην Τιενανμέν

Οι Κινέζοι υποδέχθηκαν χθες τον Πρωθυπουργό με τιμές αρχηγού κράτους και, τηρώντας κατά γράμμα το πρωτόκολλο, την ώρα της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, στην ιστορική Πλατεία Τιενανμέν, έπεφταν κανονιοβολισμοί.