Οι επιλογές για τον Πρωθυπουργό δεν είναι πολλές. Ή θα καταφέρει να εξασφαλίσει μία συναινετική πρόταση – συγκερασμό των θέσεων των κομμάτων για τον νέο εκλογικό νόμο, κάτι που φαίνεται δύσκολο μετά τα χθεσινά ραντεβού, ή θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την ψήφιση απλής και άδολης αναλογικής. Τις αποφάσεις του θα τις πάρει σήμερα, αφού βεβαίως ολοκληρώσει τον κύκλο των συναντήσεων βλέποντας Λεβέντη και Θεοδωράκη.

Τσίπρας και Μητσοτάκης βρήκαν μεν κάποια πεδία συνεννόησης, αλλά μόνο στα θέματα χαμηλής πολιτικής: δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς και κατάτμηση μεγάλων περιφερειών. Ομως στο συνολικότερο καυτό ζήτημα της αλλαγής του πυρήνα του εκλογικού νόμου δεν υπήρξε καμία σύμπτωση, δεδομένης της άρνησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στην αλλαγή του και στην κατάργηση του bonus των 50 εδρών. Η θέση του Μητσοτάκη δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου. Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει την αντίθεση του προέδρου της ΝΔ στην προοπτική αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Εξ αυτού του λόγου αμέσως μετά το τετ α τετ στο γραφείο του, ο Πρωθυπουργός έγραψε στο twitter «Επιδιώκουμε και επιμένουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο ακόμη και στα θέματα που μπορεί να διαφωνούμε».

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ. Τα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου ήταν περισσότερο διερευνητικά. Γι’ αυτό άλλωστε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις τους αμέσως μετά στάθηκαν στην επισήμανση πως ο Πρωθυπουργός δεν παρουσίασε μία συνολική πρόταση αλλά έκανε αποσπασματικές αναφορές. Αυτή η διαπίστωση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός περισσότερο να ακούσει ήθελε χθες παρά να ανοίξει τα χαρτιά του συνολικά. Στο τραπέζι της συζήτησης άπλωσε ωστόσο, χωρίς να τα ανοίξει, πέντε χαρτιά: bonus, πλαφόν 3%, κατάτμηση περιφερειών, δικαίωμα ψήφου από τα 17 και συμμετοχή των ομογενών στην εκλογική διαδικασία. Με βάση τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών στα πέντε αυτά σημεία θα επιδιώξει να συνθέσει τις απόψεις και να καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση. Στόχος του να πετύχει την αλλαγή του εκλογικού νόμου συναινετικά, προοπτική που δεν φαίνεται εύκολη με βάση τα σημερινά δεδομένα. «Επιδιώκουμε οι αλλαγές να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο καθένας πολιτικός αρχηγός χωριστά έχει τις δικές του ενστάσεις. Για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε ξεκάθαρα σύστημα απλής και άδολης αναλογικής χωρίς πλαφόν. Εφόσον επιμείνει σ’ αυτήν την άποψη προκαλεί μία πρόσθετη δυσκολία, αφού όπως φαίνεται κανένα από τα άλλα κόμματα δεν επιθυμεί την κατάργηση του 3%. Ούτε το ΠΑΣΟΚ (η διατήρηση του 3% είναι στις αποφάσεις της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) ούτε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (το είπε με σαφήνεια ο Πάνος Καμμένος), ούτε το Ποτάμι, ούτε η Ενωση Κεντρώων. Από την άλλη, στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών ενώ η Γεννηματά είπε στον Πρωθυπουργό ότι «το συζητάμε, αλλά θέλουμε λεπτομέρειες» ο Κουτσούμπας εμφανίστηκε αντίθετος. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ φέρεται να είπε στον Πρωθυπουργό ότι έχει σοβαρές αντιρρήσεις για το σπάσιμο της Β’ Αθηνών σε σημείο που ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε στη Γεννηματά πως «κάτι θα πρέπει να του δώσω».

Πάντως, στις επαφές που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον η ΝΔ έμπαινε στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και δεχόταν και τη διατήρηση ενός bonus θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία συναινετική πρόταση. Εφόσον η σύνθεση των θέσεων των κομμάτων δεν διασφαλίζει τη συναίνεση, δηλαδή την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από τα 2/3 της Βουλής, τότε ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα ενεργοποιήσει το Plan b, δηλαδή θα προωθήσει το σύστημα της απλής και ανόθευτης αναλογικής, κάτι που θα ικανοποιήσει και την πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των αριστερών του αρχών.

ΙΣΩΣ… Πάντως, η Φώφη Γεννηματά θα αποδεχόταν ένα σύστημα απλής αναλογικής με δυνατότητα bonus για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό εφόσον υπερβαίνουν ποσοστό του 40%, κάτι που βρίσκει όπως φαίνεται σύμφωνο και το Μαξίμου. Το ΠΑΣΟΚ θα συζητούσε ενδεχομένως και την ψήφο από τα 17 –την πρόταση απορρίπτει η ΝΔ –θεωρώντας ότι από τη στιγμή που το ίδιο καθιέρωσε την ψήφο στα 18 μπορεί να συνεχίσει πάνω στην ίδια λογική. Οσο για την ψήφο των ομογενών η Γεννηματά ζήτησε εξειδικευμένη πρόταση.

Κύκλοι από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη περιμένει μία ενιαία και ολοκληρωμένη πρόταση από την κυβέρνηση και όχι αποσπασματικές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα. «Φέρε μας συγκεκριμένη θέση να τη δούμε» φέρεται να είπε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον Κουτσούμπα εάν θα συμφωνούσε για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση κι εκείνος απάντησε ότι έτσι θα ισχυροποιείται ένας ακόμη παράγοντας του πολιτεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι ο διάλογος με τους φορείς και τα κόμματα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου ώστε από τις αρχές του 2017 να αρχίσουν να ξετυλίζονται οι προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές.