Casus belli αποδείχθηκε ότι ήταν για το σύνολο του δικαστικού κόσμου οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τη Δικαιοσύνη, γεγονός που προκάλεσε την άμεση και καταφανώς οργισμένη αντίδραση του συνόλου των δικαστικών Ενώσεων.

«Οι γενικόλογες και πρωτοφανείς δηλώσεις διά στόματος μέλους της κυβέρνησης ξεπέρασαν τα στενά όρια των προσωπικών απόψεων καθώς αυτές άπτονται ευθέως του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης και της λειτουργίας της» όπως χαρακτηριστικά έλεγε στα «ΝΕΑ» ανώτατη δικαστική πηγή.

Μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων και για να μη μείνει καμία σκιά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε αμέσως παραγγελία στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα να διενεργήσει κατεπείγουσα έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. «Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών –για να το πω κομψά –έχει δεσμεύσεις ή –για να το πω λιγότερο κομψά –είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» ήταν οι δηλώσεις του Πολάκη, που κινητοποίησαν πάραυτα την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την παραγγελία της Κουτζαμάνη, πρέπει να ερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος θα εξεταστεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα. Παράλληλα, ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός μπορεί να ενεργήσει οποιαδήποτε άλλη πράξη κριθεί αναγκαία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστώσει αν συντρέχει λόγος να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προς άλλες κατευθύνσεις.

Ο Δασούλας είναι έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός και το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των επικρατέστερων για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κατά την ακρόαση μάλιστα στην Επιτροπή των Προέδρων της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους έναντι των συνυποψηφίων του (σ.σ. τελικά, όπως είναι γνωστό, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε διάδοχος της Ευτέρπης Κουτζαμάνη η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου).

Για την άμεση και πλήρη διερεύνηση, πάντως, ο εισαγγελέας αναμένεται να πιάσει το νήμα της έρευνας από τον ίδιο τον Πολάκη, τον οποίο λόγω της υπουργικής του ιδιότητας μπορεί να επισκεφθεί στο γραφείο του –όπως προβλέπει ο νόμος –για να τον εξετάσει ζητώντας του να διευκρινίσει τις δηλώσεις του και να παραδώσει αρμοδίως όσα τυχόν στοιχεία έχει στη διάθεσή του για τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ. Πρώτη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα», ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας «ο οποίος ως εγγυητής του πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση».

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους» κατά την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως εξάλλου οφείλει να κάνει κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο ένας υπουργός αν έχει τέτοια στοιχεία στα χέρια του.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν στην κοινή τους ανακοίνωση και οι άλλες δικαστικές Ενώσεις (Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), που έθεταν ως απαράβατη κόκκινη γραμμή τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκριση των εξουσιών.

«Θλιβερές,ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οιδηλώσειςτου υπουργούκ. Πολάκη, ο οποίος όχι μόνοαγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλοτης Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλεικαι απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα χωρίς καμιά απολύτωςτεκμηρίωσηκαι με ισοπεδωτικέςγενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των πέντε δικαστικών Ενώσεων.

Εντονα αποδοκιμάστηκαν οι δηλώσεις Πολάκη και από τους δικηγόρους. Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επισημαίνει ότι «οι υπουργικές εξάρσεις, εν μέσω της νυκτός, ότι η Δικαιοσύνη είναι αναξιόπιστη, από εμφανιζόμενους ως δήθεν ειδικούς, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αφού οι τυφλές, γενικόλογες και ανώνυμες αποκηρύξεις του δικαστικού σώματος υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στη Δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί και το τελευταίο καταφύγιό του».