Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και εντός ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία στη Βουλή για το θέμα των offshore.

Είχαν προηγηθεί επικριτικές δηλώσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ η ΝΔ σύσσωμη υπέγραψε σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Όλες οι παρατάξεις ζητούν την άρση της διάταξης, που ανοίγει το δρόμο σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore, η οποία ψηφίστηκε στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.

Όπως ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη, την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων (μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων), στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

«Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

» Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

» Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

» Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος» και κάνει λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ζητώντας μάλιστα να μάθει από την κυβέρνηση «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;». Με ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την άθλια, όπως τη χαρακτηρίζει, μεθόδευσή της.

«Έντρομη η Κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την υπό κατάθεση τροπολογία για τις οffshore.«Τα υπόλοιπα στη Βουλή» καταλήγει.

Ο Περισσός αναφέρει: «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων.

» Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Το Ποτάμι σχολίασε: «Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα.

» Καλούμε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση. Δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους «προστατευμένες» έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν.»