Με την εκλογή του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα της ΝΔ, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ολοκληρώνεται το παζλ των αλλαγών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωκομματικό πεδίο –και πλέον η γαλάζια ηγεσία θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας νέας ολοκληρωμένης αντιπολιτευτικής ατζέντας που θα οικοδομεί και το κυβερνητικό πρόσωπο της ΝΔ.
Ο 44χρονος βουλευτής Ηρακλείου είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα και πιθανότατα θα εκλεγεί διά βοής προκειμένου να αποφευχθούν έστω και αμυχές στο προφίλ του μέσω των λευκών ψηφοδελτίων. Η εκλογή του χωρίς αντίπαλο, ωστόσο, αναδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο της νέας ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας, αναγκάζοντας τα γαλάζια συστήματα να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Οι νέοι συσχετισμοί που προέκυψαν από το 10ο τακτικό Συνέδριο δεν επιτρέπουν τη συγκρότηση ενός πόλου εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ το σχέδιο και οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν νέο κομματικό μηχανισμό χωρίς αποκλεισμούς ακύρωσαν κάθε παρασκηνιακή προσπάθεια για μια καταμέτρηση δυνάμεων στις κάλπες για τη νέα Πολιτική Επιτροπή.

Η εκπροσώπηση της «όλης ΝΔ»

Στην εξέλιξη αυτή προφανώς συνέβαλε και η απόφαση της κομματικής ηγεσίας να αυξηθεί ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής στα 300 μέλη (150 αιρετά και 150 ex officio) από τις 200 θέσεις που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του νέου Καταστατικού. Η αύξηση έδωσε τη δυνατότητα για εκπροσώπηση της «όλης ΝΔ», χωρίς να προηγηθεί ένα σκληρό παρασκηνιακό παζάρι και μια μάχη χαρακωμάτων με πολλαπλές λίστες. Η αδρανοποίηση των γαλάζιων συστημάτων επιβεβαιώθηκε με το ενιαίο ψηφοδέλτιο και τις περιορισμένες μάχες εκλογής –κυρίως προσωπικές –από τους 238 υποψηφίους για τις 150 αιρετές θέσεις στο κομματικό όργανο.

Περισσότερα από 100 εκλεγμένα μέλη της νέας Πολιτικής Επιτροπής έχουν αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και διαμορφώνουν πλέον μια νέα μητσοτακική πτέρυγα στη ΝΔ, χωρίς να απαιτηθεί γενική κινητοποίηση από το νέο προεδρικό επιτελείο. Ο αρχηγός της ΝΔ επιδίωξε να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας των διαδικασιών και όχι ως ομαδάρχης, όπως διαφαίνεται και από την αποτυχία εκλογής υποψηφίων που στις πρόσφατες εκλογές για την κομματική νεολαία βρίσκονταν στη λίστα με τις 50 υπογραφές της δικής του υποψηφιότητας (Χρήστος Βίνης, Εύη Πρωίου κ.ά.) ή την εκλογή στις πρώτες θέσεις στελεχών έξω από τον μητσοτακικό πυρήνα. Ο πρώτος σε σταυρούς Γιώργος Κατσαούνος κινείται στο περιβάλλον του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ δεύτερος ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Ανοιγμα εκτός γαλάζιων τειχών

Το μήνυμα άλλωστε ότι δεν συμμετέχει σε ένα παιχνίδι εσωκομματικών ισορροπιών αλλά πρωτίστως ενδιαφέρεται για ένα νέο ξεκίνημα της ΝΔ που έχει απήχηση στην ευρύτερη κοινωνία και ενισχύσει την αξιοπιστία φρόντισε να εκπέμψει και ο ίδιος με τις δύο ομιλίες του στην έναρξη και στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως σχολίαζαν και στενοί συνεργάτες του, οι 5.000 γαλάζιοι σύνεδροι δεν ήταν ένας νέος κομματικός στρατός αλλά αγγελιαφόροι ενός νέου μηνύματος που μπορεί να επαναφέρει άμεσα τη ΝΔ σε κυβερνητική τροχιά –ως τον μόνο αξιόπιστο και αποτελεσματικό φορέα διακυβέρνησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη βάση αυτή, το άνοιγμα στην –εκτός των γαλάζιων τειχών –κοινωνία που επιχειρήθηκε με την πρόσκληση συμπόρευσης προς κάθε πολίτη με φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό δυνάμεις καθώς και με το παράλληλο θεματικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 3.000 προσκεκλημένοι χωρίς προϊστορία στη ΝΔ, αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μεγαλύτερο στοίχημα από τη διαχείριση των εσωκομματικών συστημάτων.

«Η ανανεωμένη ΝΔ είναι ο κύριος εκφραστής του χώρου της λογικής, του μέτρου και της ευρωπαϊκής ομαλότητας. Είμαστε η πλειοψηφία που θα τραβήξει τη χώρα μακριά από τον βούρκο της παρακμής» ήταν το κεντρικό μήνυμά του, ενώ κατέστησε σαφές ότι η μετωπική σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μονόδρομος σε όλα τα πεδία: «Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να φύγει γιατί είναι επικίνδυνη. Καταστρέφει την οικονομία, οδηγεί τη μεσαία τάξη στην φτωχοποίηση, διασύρει τη χώρα. Είναι η χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση».

Οι νέες προτάσεις του Κυριάκου

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η αντεπίθεση της ΝΔ με βασικό όπλο ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα κινείται πέραν του Μνημονίου προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη για τη χώρα. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε συνοπτικά τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί και σε αυτούς θα επικεντρωθεί προσεχώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από ένα πρόγραμμα περιοδειών που σχεδιάζεται σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Μεταξύ άλλων, η γαλάζια κυβερνητική ατζέντα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυτοματοποιημένο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων δαπανών, ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών, προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της ΕΕ για αγορά κατοικίας, εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα, αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ, νέο σχεδιασμό ένστολης και πεζής αστυνόμευσης, σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση, θερινά σχολεία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και επέκταση του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη τη χώρα.

Λόγω της κρισιμότητας του θέματος, εξάλλου, προσεχώς θα παρουσιαστεί ειδικό σχέδιο δράσης για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό.