Η «κίτρινη κάρτα» των Βρυξελλών αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και αναγκάζει, ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητήσει εναλλακτική διέξοδο, η οποία περνά μέσα από την αναθεώρηση του σχεδίου που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Προς την κατεύθυνση αυτή εμφανίζεται να δείχνει και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα οι μεταρρυθμιστικές κινήσεις να πείθουν και να έχουν τουλάχιστον την ανοχή όσων θα κληθούν να τις κάνουν πράξη, ενώ αντίστοιχα μηνύματα που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με τις ενστάσεις των ευρωπαίων εταίρων μετέφερε με χθεσινή προσωπική παρέμβασή του και ο προέδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο Κατρούγκαλου και να ξεκινήσει από την αρχή έναν διάλογο που θα καταλήξει σε αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις για το Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις προτροπές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κατηγόρησε για «ανευθυνότητα» και «προκλητικότητα», ενώ το νέο πολεμικό επεισόδιο που καταγράφηκε στον άξονα Μαξίμου – Συγγρού συνδέθηκε και με το κυβερνητικό μήνυμα προς τους αγρότες ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο και πολύ περισσότερο στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι λίαν συντόμως η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει νέες εξετάσεις για το Ασφαλιστικό, που θεωρείται και το κρισιμότερο προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση από τους δανειστές –και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο προεξοφλείται ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει μετεξεταστέα. Ως προειδοποιητική βολή, άλλωστε, ερμηνεύουν οι ίδιες πηγές και την έκκληση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να έχει κλείσει η αξιολόγηση το αργότερο έως τον Απρίλιο.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα ιδιαίτερα πιεστικό κλίμα για τον υπουργό Εργασίας, παρά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε, οι οποίες δεν ικανοποιούν ούτε τις άμεσα ενδιαφερόμενες επαγγελματικές ομάδες ούτε τις Βρυξέλλες.

Στην έδρα της Κομισιόν θεωρούν ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι ανεπαρκές, επειδή με τη δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων επιδιώκεται να μετατεθεί το πρόβλημα στο μέλλον και δεν αντιμετωπίζονται άμεσα δημοσιονομικά ζητήματα που συνδέονται με το γενικότερο πλαίσιο του Συνταξιοδοτικού.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια διελκυστίνδα που περνάει κατά κύριο λόγο μέσα από την απαίτηση για άμεση μείωση στις κύριες συντάξεις, η οποία προβάλλεται ως κόκκινη γραμμή από την πλευρά της κυβέρνησης και τον αρμόδιο υπουργό. Σύμμαχο στον κυβερνητικό σχεδιασμό θα επιδιώξει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας να έχει τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνάντησή τους που προγραμματίστηκε για τις 17 Φεβρουαρίου, την παραμονή της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αλλά πλέον είναι αρκετοί, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, όσοι αμφιβάλλουν εάν υπάρχει περιθώριο για μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να επιταχυνθεί και να κλείσει η κρίσιμη αξιολόγηση.

Η προειδοποίηση των Βρυξελλών, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, χωρίς να συμπληρωθούν τα κενά του καταγράφηκαν στις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ιδίως στο Ασφαλιστικό, προαναγγέλλει μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης που μπορεί να εκτροχιάσει κάθε σχέδιο του Μαξίμου και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Συνεπώς, για συντομότερο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα ριζικά αναθεωρημένο σχέδιο –και το μήνυμα έχει ήδη ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ. Τον έντονο προβληματισμό που καταγράφεται στο κυβερνητικό επιτελείο αποδίδει η χθεσινή παρέμβαση Δραγασάκη, η οποία έγινε με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά για πολλούς στόχευε στον Γιώργο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό. «Μια μεταρρύθμιση θα πρέπει να καταφέρει να πείσει –για να μην πω τον πιο αυστηρό όρο, να εμπνεύσει –για το αποτέλεσμά της. Θα πρέπει δηλαδή να εξασφαλίσει όχι απλώς την ανοχή, αλλά, ει δυνατόν, την ενεργητική υποστήριξη αυτών που θα πρέπει να την κάνουν πράξη», ήταν η αποστροφή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, η οποία ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τον υπουργό Εργασίας.

Με αντίστοιχη επιχειρηματολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε την ίδια ώρα από την κυβέρνηση να αναζητήσει νέο σχέδιο για το Ασφαλιστικό. «Είναι φανερό σε όλους ότι η κοινωνία είναι απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης.

Πλήττεται η οικονομία, πλήττεται η ίδια η υπόσταση πολλών επαγγελματικών κλάδων, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος από την αρχή με τους κοινωνικούς φορείς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, στοχεύοντας στο να προσεγγίσει και τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν.

Τον πόλεμο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβε να διαχειριστεί απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιμετώπισε το αίτημα ως «ένδειξη απόλυτης ανευθυνότητας και προκλητικότητας» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «μάχεται στα λόγια τον λαϊκισμό, ενώ στην πράξη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις πιο ακραίες εκδοχές του».

Παράλληλα, επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι μέχρι τώρα οι μόνες προτάσεις του για το Ασφαλιστικό είναι η καθιέρωση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, ο συμψηφισμός των οφειλών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, η μείωση συντάξεων σε κάποια Ταμεία, τα οποία αποφεύγει να αναφέρει, και η μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.