Διευκρίνισεις σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

Τόνισε ότι για πρώτη φορά «θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μετά το 2018.

«Για τους παλαιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε ότι η σύνταξή τους θα παραμείνει στο παλαιό επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Tην προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα».

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σύστημα περιλαμβάνει δύο βασικές τομές. Η πρώτη είναι η εθνική σύνταξη, ίδια για όλους γιατί χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές, και η δεύτερη ίδιοι κανόνες για όλους σε ό,τι αφορά εισφορές και παροχές.

Τι εισφορές θα πληρώσουν τα μπλοκάκια

Σχετικά με τις εισφορές ο υπουργός Εργασίας είπε ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για ειδικές κατηγορίες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μπλοκάκια, σημειώνοντας ότι ήδη το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «οι νέοι συνήθως αυτοί επαγγελματίες θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί».

Οι ίδιοι, όπως εξήγησε, «θα πληρώσουν το 6,5% των εισφορών τους και το άλλο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους».

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ανέφερε ότι «ο ίδιος κανόνας που ισχύει για τους μισθωτούς θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κλιμακωτά, γιατί εκεί η μετάβαση έχει πράγματι ένα μεγάλο άλμα, και για τους αγρότες».

Με αφορμή τη χθεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, ο οποίος τού κατέθεσε προτάσεις, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι όπου «υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να εναρμονιστούν με την υποχρέωση της ισονομίας απέναντι σε όλους αυτές θα ικανοποιηθούν».

Διεμήνυσε, πάντως, ότι όλα τα επαγγέλματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση, εξαιρώντας τους φτωχούς και αδύναμους όλων των κλάδων, όπου θα επιδειχθεί, όπως είπε, κοινωνική μεροληψία.

«Δεν θα μπορούσα εγώ που θα αυξήσω τις εισφορές σταδιακά και κλιμακωτά στους αγρότες από 6% στο 20% να επιφυλάξω ειδική μεταχείριση για τον δικό μου κλάδο, των δικηγόρων», τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προτάσεις του ΔΣΑ ήταν λογικές.

Συνάντηση με Αλεξιάδη

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα έχει ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για να εξεταστεί «πώς θα παντρευτούν φορολογικό και ασφαλιστικό», καθώς από 1ης/1/2017 θα ενοποιηθεί ο τρόπος είσπραξής τους, ενώ επιδιώκεται επίσης ισονομία αλλά και διεύρυνση της εισφοροδοτικής και φορολογικής βάσης για να πληγούν εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

Ζητεί κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με τον Κοστέλο

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό θέμα το ασφαλιστικό και εν όψει του επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του ιδίου στην Ευρώπη αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλης της Ευρωβουλής να τον καλέσει σε κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, κ. Κοστέλο, «ώστε η διαπραγμάτευση να μη γίνει κεκλεισμένων των θυρών αλλά να ανοίξει μπροστά στα μάτια όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Επόμενο μέτωπο τα εργασιακά

Μιλώντας για τα μέτωπα που έχει μπροστά του το υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκε στα εργασιακά, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει μέχρι τον Απρίλιο στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.