Στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού, αλλά κυρίως στο γραφείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Βουλή όπου στεγαζόταν έως την περασμένη εβδομάδα η νέα προεδρική φρουρά, έχει ήδη γίνει συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Το σκηνικό της 21ης Σεπτεμβρίου μπορεί να δρομολογήσει, ακόμη και άμεσα, εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά η συζήτηση αφορούσε στη μεγάλη μετεκλογική εικόνα. Πρωτίστως επειδή έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις για το κατά πόσον και σε τι επίπεδο η προοπτική των κυβερνητικών συνεργασιών θα επηρεάσει την προεκλογική καμπάνια του κόμματος.

Είναι προφανές ότι θα κριθούν στη κάλπη, αφού άλλα σενάρια δρομολογεί μια εκλογική επικράτηση της ΝΔ και άλλα μια νέα ήττα. Στο γαλάζιο επιτελείο, ωστόσο, κινούνται με την απόλυτη βεβαιότητα ότι η επόμενη ημέρα αναγκαστικά θα οδηγεί σε ακόμη μία κυβέρνηση συνεργασίας παγιώνοντας μια κατάσταση που διαμορφώνεται από τις εκλογές του 2012. Ο Μεϊμαράκης, μάλιστα, προεξοφλεί ότι αυτή η εικόνα θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συνεπώς και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να μπολιαστεί με την ιδέα των κυβερνητικών συμπράξεων, ακόμη και από ετερόκλητες πολιτικές ομάδες.

Ο ΣΤΟΧΟΣ. Στη βάση αυτή ο Μεϊμαράκης δεν ανέφερε τυχαία ότι εξάντλησε το τριήμερο της διερευνητικής εντολής ώστε να συζητήσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς όχι μόνο το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης από την απελθούσα Βουλή αλλά και το μετεκλογικό σκηνικό. Ιδίως με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν επιτελικά κομματικά στελέχη, αυτόν τον στόχο είχε το αίτημα για συνάντηση μαζί του και δεν περιοριζόταν στο να εκθέσει πολιτικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνησή του.

Το μήνυμα είναι εν πολλοίς ότι η ΝΔ θα συνεργαζόταν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται σε ευρωπαϊκή τροχιά συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως επειδή ο Μεϊμαράκης αναγνωρίζει ότι η χώρα δεν έχεις αντοχές για ένα πολιτικό αδιέξοδο και μια επαναληπτική κάλπη όπως συνέβη το 2102. Από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνον να αναδειχθεί μια νέα κυβερνητική συμμαχία, αλλά κυρίως μια βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής. Υπ’ αυτό το πρίσμα, σε περίπτωση εκλογικής πρωτιάς της ΝΔ, ο Μεϊμαράκης θα απευθυνθεί πρώτα απ’ όλους στον Τσίπρα. Στον κύκλο των στενών συνεργατών του, άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η σύμπραξη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθεί υποχρεωτική για να συγκροτηθεί κυβερνητικό σχήμα με προοπτική.

Ο ΟΔΗΓΟΣ. Η προϊστορία με την έστω και σύντομη συμμαχία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποτελεί τον οδηγό για τη Λεωφόρο Συγγρού και προεξοφλείται ότι θα κάμψει τις όποιες αντιστάσεις σε τμήμα της γαλάζιας βάσης για έναν κυβερνητικό συνεταιρισμό και με τον απαλλαγμένο από δραχμιστές ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν τούτου, το πλαίσιο της συνεργασίας θα εξαρτηθεί από την ψαλίδα στην κάλπη, ανεξάρτητα από την πρωτιά. Οριακές διαφορές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην αναζήτηση πρωθυπουργού κοινής αποδοχής –ο Μεϊμαράκης δεν έχει αναφερθεί τυχαία στην επιλογή του Γιάννη Δραγασάκη, έστω κι αν την πρότεινε ως λύση για την αποφυγή των εκλογών. Η επιλογή αυτή θα επανέλθει στο προσκήνιο σε ένα μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η διαφορά είναι καθαρή (3-4 μονάδες και άνω), οι αρχηγοί θα έχουν εκατέρωθεν τον πρώτο λόγο για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στο ίδιο σχήμα χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές ως αυτονόητη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που σε αυτούς θα απευθυνθεί η ΝΔ εάν εξασφαλίσει την εκλογική πρωτιά, διαμορφωθεί πλειοψηφία άνω των 151 εδρών και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί θέση στα έδρανα της συμπολίτευσης. Για τους ΑΝΕΛ στη Συγγρού στοιχηματίζουν ότι θα βρεθούν εκτός Βουλής, διαφορετικά αφήνουν να εννοηθεί ότι μια συνεργασία μαζί τους «είναι θέμα κοινοβουλευτικής αριθμητικής».