Για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, το ζήτημα του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα έκλεισε, προς το παρόν τουλάχιστον, με την έγκρισή του από τη γερμανική βουλή. Όχι όμως για τους επικριτές του τρίτου μνημονίου.

Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνον περισσότεροι οι αντάρτες από το στρατόπεδο της Μέρκελ, αλλά δεν παραιτούνται και από την ιδέα να εμποδίσουν την υλοποίηση του μνημονίου πάση θυσία. Ακόμη και με προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, όπως απειλεί ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Άρνολντ Βάατς.

Σε περίπτωση που οι νομικοί του σύμβουλοι εκτιμήσουν οτι η προσφυγή του έχει πιθανότητες να γίνει δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι αποφασισμένος να το επιχειρήσει, είχε διαμηνύσει ο Βάατς μετά την ψήφιση του τρίτου προγράματος από το Μπούντεσταγκ.

Το σημαντικότερο επιχείρημά του είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM, ο οποίος βάσει του καταστατικού του επιτρέπεται να χορηγήσει δάνεια μόνον όταν απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Ο Βάατς επικαλείται και προγενέστερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αν δεν χορηγηθούν πρόσθετες πιστώσεις δεν θα έχει συστημικές συνέπειες για την Ευρωζώνη.

Επί της ουσίας ο Βαατς εκτιμά ότι η στήριξη της Ελλάδας με ένα τρίτο μνημόνιο δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η απόδειξη ότι «επιβραβεύεται η διαρκής αθέτηση δεσμεύσεων, η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας και η φυγή από τις συνέπειες».

Ο ανατολικογερμανός Βαατς είναι αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU δεν είναι μόνος, στηρίζεται από σημαντικά στελέχη όπως ο Χανς Μίχελμπαχ βαυαρός βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, που επίσης καταψήφισε το τρίτο, αλλά και τα προηγούμενα μνημόνια για την Ελλάδα.

Βολές για το τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας δέχονται οι Μέρκελ και Σόιμπλε και από το κόμμα των Φιλελευθέρων που δεν εκπροσωπείται μεν στην παρούσα βουλή, αλλά ήταν ο κυβερνητικός εταίρος στην προηγούμενη τετραετία της Μέρκελ. Το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα έχει «σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για το πολιτικό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη», εκτίλμησε ο ομοσπονδιακός αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

«Με την απόφαση αυτήν θα ενισχυθούν οι εθνικιστικές δυνάμεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ», είπε ο Κουμπίκι σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «dpa“. Το βασικό επιχείρημα των εθνικιστών θα είναι: „Δεν θέλουμε με τα λεφτά μας να χρηματοδοτούμε τις σπατάλες άλλων“, πρόσθεσε ο Κουπίκι. Το προβεβλημένο στέλεχος των Φιλελευθέρων περιμένει ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση να εξηγήσουν τη στάση τους το φθινόπωρο, „κυρίως εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει με πρόσθετα δισεκατομμύρια στην υποτιθέμενη διάσωση της Ελλάδας“.

Σημειώνεται ότι ο Σόιμπλε στην τελευταία ψηφοφορία του Μπούντεσταγκ απέσπασε τη θετική ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών προεξοφλώντας τη συμμετοχή του ΔΝΤ και στο τρίτο μνημόνιο. Η παραμονή του ΔΝΤ θεωρείται η καλύτερη εγγύηση για την επιτήρηση και την υλοποίηση του προγράμματος. Χωρίς του ΔΝΤ οι αντάρτες στο κόμμα της Μέρκελ θα ήταν πολύ περισσότεροι, καθιστώντας επισφαλή την έγκριση του μνημονίου από τη γερμανική βουλή.