«Η συμφωνία είναι η τελευταία ευκαιρία για να περάσουμε στην εποχή της αλήθειας. Δεν σας εμπιστευόμαστε, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Στηρίζουμε, αλλά συνεχίζουμε τη σύγκρουση» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση για την κύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός την επόμενη φορά θα συνταχθεί με την αλήθεια και όχι με το ψέμα» είπε ο κ. Θεοδωράκης, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στο κυβερνών κόμμα, το οποίο κατηγόρησε ότι εκλέχθηκε στην εξουσία λέγοντας ψέματα.

«Πριν πέντε χρόνια εσείς και τα φερέφωνά σας λέγατε ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας είναι γερμανοτσολιάδες και προσκυνημένοι. Είστε γερμανοτσολιάδες και προσκυνημένοι; Οχι. Είστε πολιτικάντηδες που χρησιμοποιήσατε τα ψέματα για να βρεθείτε στην εξουσία» είπε, σημειώνοντας πως «με συνταγές των πολιτικάντηδων ηττήθηκαν οι πολιτικοί που επιχείρησαν να πουν την αλήθεια τα τελευταία χρόνια».

«Οι μηχανισμοί σας κατασκεύασαν ψέματα. Σερβίρατε ψέματα και φουντώνατε το μίσος για όλους τους άλλους. Δεν υπήρξε λάσπη που να μην μας την πετάξατε. Ηρθε ο λογαριασμός για τα ψέματα. Ενα μεγάλο μέρος του δανείου από τη συμφωνία οφείλεται σε αυτά τα ψέματα» συνέχισε.

«Είναι τα ψέματα της πολιτικής»

«Πολιτικές υποσχέσεις, κομματικές υποσχέσεις, προεκλογικές υποσχέσεις. Αλλά όπως και να τα πεις είναι τα ψέματα της πολιτικής. Το ‘λεφτά υπάρχουν’ του Γιώργου Παπανδρέου και ο Σαμαράς που από τα Ζάπια ξόρκιζε τα μνημόνια. Και μετά τα δικά σας ψέματα: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη κλπ» ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως «η συμφωνία έχει λάθη και αδικίες αλλά και ευκαιρίες να χτίσουμε μία νέα πατρίδα».

«Η χώρα πρέπει να αρχίσει να παράγει, η παιδεία να προχωρήσει μπροστά. Εάν μας είχατε ακούσει τώρα θα ήσασταν με μία καλύτερη συμφωνία στα χέρια. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας» πρόσθεσε, ζητώντας αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Χρειαζόμαστε νέο εκλογικό νόμο, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, δραστική μείωση του μπόνους των 50 εδρών. Να περιορίσουμε την εξουσία των κομμάτων, να γίνουν περικοπές στα ‘ρετιρέ’ της εξουσίας, να συγκρουστούμε με συντεχνίες και συμφέροντα, να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, παραγωγή και εξαγωγές».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δημιούργησε επιπλέον ανέργους, προκαλώντας ζημιά στην ελληνική οικονομία.

Επίθεση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο κ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς να την κατονομάσει, ενώ στράφηκε και εναντίον του Πρωθυπουργού για το πώς αντιμετωπίζει το θέμα με τους χειρισμούς της Προέδρου της Βουλής.

«Είμαστε κομπάρσοι στην παράσταση μιας εγωπαθούς» είπε, ενώ απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε:

«Η ευθύνη είναι δική σας, η επιλογή της είναι δείγμα της αδυναμίας σας και η παραμονή της δείγμα της ατολμίας σας».

Αντιπαράθεση με Βούτση για το μεταναστευτικό

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. «Οι υπουργοί σας πειραματίζονται με τα ανοιχτά σύνορα. Εχουν ανοίξει όλες τις διόδους στους δουλεμπόρους. Αλλο η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και άλλο η πολιτική των ανοιχτών συνόρων», είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.