Σαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή μοιάζει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πίεση του χρόνου προκειμένου να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία. Το ρήγμα αντί να κλείνει διευρύνεται και παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές μιλούν για την ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης όλων των δυνάμεων, καμία από τις δύο διαμορφωμένες ομάδες δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της.

Μπορεί το Μαξίμου να προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση με την αναβολή της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, ο Αλέξης Τσίπρας όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι ουσιαστικά θα είναι Πρωθυπουργός σε ομηρεία. Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» οι συνεργάτες του, «κανείς δεν επιθυμεί σύγκρουση, αλλά δεν μπορεί ορισμένοι να πάρουν τον «μουντζούρη» και κάποιοι άλλοι να κάνουν αντιμνημονιακό αγώνα κόντρα στην κυβέρνηση και στους συντρόφους τους».

Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ. Πρώτος και καλύτερος στον αντιμνημονιακό ανένδοτο αγώνα είναι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Με χθεσινή δήλωσή του καλούσε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να πάρουν απόφαση «έστω και στο και πέντε» να αποσύρουν τη συμφωνία, προτού η Βουλή αποφασίσει οριστικά για αυτήν.

Ο Π. Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα και ότι «η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία», την οποία όμως δεν αναφέρει. Τέλος, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα τόνισε ότι «το δίλημμα των πιστωτών, συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κινήθηκαν όλοι οι βουλευτές της μειοψηφίας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και οργανωτικός εγκέφαλος της μειοψηφίας Στάθης Λεουτσάκος υποστήριξε: «Εστω και τώρα, πρέπει να απορριφθεί από την κυβέρνηση (η συμφωνία) και να προχωρήσουμε σε εναλλακτικούς δρόμους με τη λαϊκή στήριξη. Θα είμαι παρών στους κοινωνικούς, πολιτικούς και εργατικούς αγώνες για λαϊκή και εθνική κυριαρχία».

Με συνέντευξή της στον Βήμα FM η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου ανακοίνωσε ότι και τη συμφωνία θα καταψηφίσει αλλά και την έδρα της θα κρατήσει. Την πρόθεσή της να καταψηφίσει τα νέα μέτρα ανακοίνωσε και η Ελένη Σωτηρίου, που ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων βουλευτών της πρώην ΚΟΕ που απουσίασαν από την ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου.

Ανέφερε μάλιστα πως «είναι αυτονόητο ότι θα καταψηφίσω τα μνημονιακά νομοσχέδια, είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω. Δεν εκλέχτηκα για να ψηφίζω Μνημόνια χειρότερα από τα προηγούμενα».

Η γραμμή του «όχι» διευρύνεται καθώς σε αυτό προσχώρησε και ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, παρότι είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Την παραίτησή της από την κυβέρνηση και τη βουλευτική έδρα ετοιμάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Απέναντι στη συμφωνία, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα τάχθηκαν και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, οι ζυμώσεις στις τάσεις του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζονται εντατικά. Χθες το βράδυ σε ξενοδοχείο του Κέντρου συνεδρίασαν με διευρυμένη σύνθεση τα κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. Αλλαγή στη γραμμή τού «όχι στα Μνημόνια» πέρασε πανηγυρικά, με ορισμένους από τους παρευρισκόμενους να ζητούν επιτακτικά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος, ακόμη και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Η Αριστερή Πλατφόρμα προσπαθεί ταυτόχρονα να συντονίσει τη δράση της με τις άλλες οργανωμένες ομάδες διαφωνούντων, την πρώην συνιστώσα ΚΟΕ και το Κόκκινο Δίκτυο, προκειμένου να έχουν κοινή γραμμή στις επόμενες συνεδριάσεις τόσο στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και στα όργανα του κόμματος.

ΖΗΤΟΥΝ ΡΗΞΗ «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ». Ιδιαίτερα βαρύ ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις για την ανάγκη ενότητας του κόμματος. Το όργανο ανέλαβε να ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και των κυβερνητικών χειρισμών και περιέγραψε στους συντρόφους του το κλίμα εκβιασμού που στήθηκε στις Βρυξέλλες. Δεν γλίτωσε όμως τα σφοδρά πυρά των στελεχών που διαφωνούν με τη συμφωνία. Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Αντώνης Νταβανέλος και Ρούντι Ρινάλντι χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα ζητώντας την άμεση αναθεώρηση της θέσης της κυβέρνησης και τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εδώ και τώρα.

Τάσος Κορωνάκης:«Οχι» σε πειθαρχικά μέτρα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν όσα φέρεται να είπε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκε κατά των πειθαρχικών μέτρων εναντίον όσων δεν υπερψηφίσουν τα μέτρα, συμπληρώνοντας: «Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία, είτε προς τη διάσπαση, είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος».