Κραδασμούς στην κυβέρνηση προκαλούν οι σκληροί όροι της συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός του εταίρος – πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου προχώρησε σε αμφίσημες δηλώσεις.

Οπως είπε, διαφωνεί μεν με τη συμφωνία, ωστόσο, στηρίζει τον πρωθυπουργό, που κατά τον κ. Καμμένο «εκβιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής με κατάρρευση των τραπεζών και ολικό κούρεμα των καταθέσεων». Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ συνεδριάζει την Τρίτη.

Την ίδια ώρα όμως, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένοντας στην τροχιά της διαφοροποίησης που μπήκαν από το βράδυ της Παρασκευής όταν αρνήθηκαν να παράσχουν εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση, φέρονται αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την πρόοδο της συμφωνίας με τους εταίρους.

Ηδη στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δηλώνουν αποφασισμένα να μην ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ κύκλοι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη έλεγαν ότι δεν του έχει ζητηθεί η παραίτησή του, αλλά εφόσον ζητηθεί θα το πράξει. Συνολικά περίπου 30 βουλευτές προσανατολίζονται να καταψηφίσουν τα μέτρα.

Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας όμως, παραιτήθηκε από βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Αθήνας ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής. Ο κ. Χουντής αναμένεται να πάει στην Ευρωβουλή, στη θέση του Μανώλη Γλέζου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο το μεγάλο θέμα παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με δεδομένη την διαφοροποίησή της την περασμένη Παρασκευή, όταν επέλεξε το «παρών» στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.

Η παραμονή της κ.Κωνσταντοπούλου στο αξίωμα της Προέδρου αμφισβητείται πλέον και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πληροφορίες δεν αποκλείεται η κατάθεση μομφής στο πρόσωπό της. Σημειώνεται ότι η κ.Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει ότι δεν σκέφτεται να παραιτηθεί.